Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a depus oferte individuale neangajante pentru o parte din activele scoase la vânzare de CEZ în România, susțin surse din piață. Alte două companii autohtone, Hidroelectrica și Electrica, s-ar putea numără printre celelalte companii care, în urma trimiterii scrisorilor de intenție, au decis să depună și oferte neangajante.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
SAPE, aflată în subordinea ministerului Energiei, este interesată de participații minoritare individuale în mai multe din cele 7 companii pe care CEZ intenționează să le vândă în România. Săptămâna trecută, premierul Orban a avut săptămâna trecută o întâlnire cu oficialii CEZ.
În primă fază, companiile interesate au depus o scrisoare de intenție, după care au semnat acorduri de confidențialitate, firma cehă punându-le la dispoziție celor interesați informații despre cele 7 companii disponibile în vederea achiziționării.
CITEȘTE ȘI KazMunayGas și SAPE vor investi 70 milioane dolari în noi instalații la rafinăria PetromidiaCompaniile interesate au avut o lună la dispoziție pentru a analiza respectivele informații și pentru a decide dacă vor depune și oferte neangajante.
În cea de-a doua fază, în funcție de numărul firmelor calificate în urma depunerii ofertelor neangajante, urmează să înceapă negocierile propriu-zise și create eventuale consorții, pentru ca firmele autohtone să nu se concureze între ele.
Calendarul stabilit de CEZ prevede ca ofertele angajante pentru activele din România să fie prezentate în al doilea trimestru al anului viitor.
Președintele Directoratului SAPE, Bogdan Stănescu, a declarat recent că Societatea va achiziționa până la finalul acestui an acțiuni ale companiilor energetice cotate în valoare de aproximativ 2-3 milioane de euro. Operațiunea de cumpărare de acțiuni a SAPE se va extinde în următorii trei ani, valoarea totală a sumei investite de societate urmând a se ridica la 20 milioane de lei.
Profit.ro a anunțat încă din luna mai că CEZ intenționează să-și vândă întreg business-ul din România, atât cel de distribuție și furnizare, concentrat în Oltenia, cât și cel de producție de energie, concentrat în Dobrogea.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Statul intră ca jucător pe Bursă. SAPE se pregătește să cumpere acțiuni de 2-3 milioane euro până la finalul anului și de 20 milioane euro în următorii 3 ani"CEZ a.s. a lansat o testare de piață cu privire la procesul de transfer al activelor din România. Interesul confirmat în scris de către potențialii investitori va fi urmat de o invitație de a depune o ofertă neangajantă. În România, CEZ a.s. vizează vânzarea a șapte companii și păstrarea celor cu activități din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) și de trading. Acești pași sunt în conformitate cu noua strategie aprobată anterior de compania mamă", preciza CEZ.
CEZ a inclus șapte companii românești în testarea de piață, respectiv Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România.
CITEȘTE ȘI Romgaz își face furnizor de gaze și energie în asociere cu SAPE, pentru a se bate cu OMV Petrom pe consumatori finali după reliberalizarea piețelorGrupul CEZ se numără printre principalii lideri de utilități integrate din România. Acesta deține una dintre cele mai mari companii de distribuție de energie (1,4 milioane portofoliu de clienți, 6 826 GWh de energie electrică livrată în 2018), cel mai mare parc eolian onshore din Europa, situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW, producție de 1 105 GWh în 2018), sistemul hidroelectric din Reșița format din patru lacuri de acumulare și patru microhidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total, producție de 83 GWh în 2018) și furnizarea de energie electrică și gaze către clienții finali (vânzări de 3 425 GWh în 2018).
CEZ a intrat pe piața românească de energie în 2005, prin achiziția unui operator de distribuție de electricitate, iar "activele românești au generat de la început EBITDA pozitiv și contribuie în mod regulat la dividendele grupului CEZ".
Profitul net al grupului CEZ în România a scăzut cu peste 46% în primul semestru din 2019, la 481 milioane coroane (circa 19 milioane euro), veniturile operaționale crescând în schimb cu 24%, la 8,13 miliarde coroane (peste 315 milioane euro). Divizia românească de producție de energie a CEZ a obținut venituri superioare comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a creșterii producției, grație în primul rând condițiilor meteo favorabile. Majorarea producției de energie a dus și la o alocare superioară de certificate verzi.