Compania turcă Superlit, parte a grupului Karamanci Holding, producător și distribuitor de tuburi și țevi la nivel mondial, din Europa până în Africa și din America până în Asia și Australia, oprește activitatea de producție la fabrica din România, amplasată în Buzău, și concediază o parte dintre angajați, argumentând operațiunea atât prin scăderea, indicată ca dramatică, a vânzărilor interne, costurile de transport și recuperarea foarte dificilă a creanțelor de la clienți, cât și prin restricțiile din pandemie și efecte la nivel global.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Decizia este ca producția din România să fie mutată în Turcia, utilajele de la Buzău să fie vândute, iar în România să fie păstrată doar activitatea de vânzare de produse/mărfuri, relevă date analizate de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Reorganizarea activității determină și concedierea unor angajați, operațiune gândită deja ca fiind efectuată în etape, în perioada aprilie-august: 30 de angajați în etapa 1, 15 angajați în etapa 2 și 22 de angajați în etapa 3.
La Buzău, conform datelor raportate pentru anul trecut, lucrează 91 de angajați.
Mutarea producției din România în Turcia este argumentată, printre altele, prin imposibilitatea atingerii nivelului maxim de producție și scăderea indicată ca dramatică a volumului vânzărilor interne, de la 5 milioane euro la 1 milion de euro în intervalul 2015-2020.
Superlit Buzău a avut anul trecut afaceri de 45,9 milioane lei (de la 54,5 milioane lei în 2019, cel mai slab rezultat din 2016) și a rămas pe pierdere, cu un minus de 2,1 milioane lei (1,5 milioane lei în anul precedent). Compania a avut profit doar în 2017 (924.772 lei) și 2013 (1,3 milioane lei), în rest fiind ani cu pierderi, care au oscilat între minusuri de circa 1 milion lei și 11 milioane lei, conform datelor analizate de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO VIRAL Tabloul litoralului românesc în vârf de sezon: turiști care dorm în mașini. "Țepe", prețuri mari și afaceri închiseLa acest moment, transportul este unul dintre principalele costuri în domeniu, fiind necesară susținerea atât a cheltuielilor cu transportul materiei prime (rășină, fibră de sticlă), cât și a cheltuielilor cu transportul produselor finite. Calculul investitorilor turci - bazat pe considerentul că, din punct de vedere economic, atunci când nivelul vânzărilor pentru export crește, profitul scade din cauza costurilor de transport - este că, deoarece în ultimii 5 ani raportul dintre vânzările externe și cele interne s-a destabilizat, majoritatea vânzărilor fiind către clienți din afara României, costurile cu transportul au urcat semnificativ.
În același timp, procesul de recuperare a creanțelor de la clienți este prezentat ca fiind foarte dificil la fabrica din România.
Oprirea producției are însă la bază și alți factori: falimentul principalului client al fabricii, din Austria, creșterea prețului materiilor prime și probleme pe lanțul de aprovizionare la nivel mondial - astfel încât Superlit nu a putut obține un nivel de preț eficient pentru a avea profit în România - evoluția pandemiei de coronavirus și măsurile severe impuse pentru reducerea și prevenirea extinderii acesteia, cu consecințe financiare majore la nivel global (întreruperea lanțurilor de furnizare de materii prime, reducerea severă a lichidităților pentru companii și persoane fizice).
CITEȘTE ȘI FOTO Cartea de Identitate Simplă, fără cip, va avea și primele două versuri din imnul naționalO altă problemă pentru fabrica din România este că structura actuală de personal a devenit supradimensionată prin raportate la situația economică, calculul fiind că o reorganizare, cu renunțarea la producție, va permite realizarea de economii, va crește rentabilitatea fabricii și va simplifica și eficientiza lanțul decizional.
În afară de România, Superlit mai are fabrici în Turcia, la Düzce și Malatya, tuburile și țevile sale fiind folosite în proiecte de infrastructură, de canalizare, rețele de apă, irigații, microhidrocentrale.
Superlit, înființată în 1961, a început producția la Buzău în 2008. În acel an, împreună cu Grupul Romet, Superlit a construit la Buzău o fabrică de țevi GRP (plastic armat cu fibră de sticlă), în urma unei investiții de 10 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI Jumbo iese din tăcere - acuză prețuri “revoltătoare”În aprilie 2010, Superlit a preluat de la grupul Romet 40% din capitalul producătorului de tuburi Superlit Romet, ajungând să dețină integral capitalul acestuia.