Legislația secundară adoptată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei privind furnizarea de ultimă instanță are avantajul că nu îi lasă pe consumatori fără gaze în cazul în care furnizorul lor concurențial are probleme, însă și dezavantajul că facturile sunt variabile și, cel puțin pe timp de iarnă, mult mai scumpe decât cele negociate cu un furnizor concurențial.
Un consumator non-casnic a găsit însă o soluție la această problemă, soluție care din păcate nu poate fi aplicată și de consumatorii casnici.
CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin VestorÎn loc să semneze un contract cu un singur furnizor, acesta a semnat un contract cu doi furnizori, cel de-al doilea urmând a prelua furnizarea de gaze către consumatorul non-casnic în cazul în care primul furnizor nu-și poate onora obligațiile. Astfel, este evitată preluarea de către FUI și plata unor facturi penalizatoare. Din păcate, consumatorii casnici nu pot apela la această soluție, ei neavând posibilitatea semnării a două contracte de furnizare.
Pe 21 august, Sanatoriul Balneoclimateric de Copii Bușteni își luase o problemă pe cap: cea a alimentării cu gaze pentru următorul an. În urma unei licitații efectuate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) semnase un contract pe 12 luni cu AIK Energy la un preț avantajos, 97,26 lei/MWh (inclusiv tarife de sistem și transport). Contractul în valoare totală de 117.375 lei (pentru furnizarea timp de un an a 1,2 GWh) intra în vigoare pe 1 septembrie.
CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor ciberneticeÎn aceeași lună însă, septembrie, AIK Energy a început să aibă probleme, iar în peste două luni, pe 18 noiembrie, Transgaz, operatorul național al rețelei de transport, a reziliat contractele de echilibrare și de acces la punctele virtuale de tranzacționare (PVT) încheiate cu societățile din cadrul grupului AIK Energy, solicitând, totodată, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) desemnarea unui furnizor de ultimă instanță (FUI) care să preia toți clienții finali ai companiei.
CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business onlineCeea ce ANRE a și făcut, desemnând Premier Energy SRL ca furnizor de ultimă instanță, care a preluat astfel furnizarea inclusiv în punctele de consum ale Sanatoriul Balneoclimateric de Copii Bușteni.
Drept urmare, Sanatoriul Balneoclimateric de Copii Bușteni a semnat un contract de furnizare de gaze naturale în regim de ultimă instanță pe o lună cu Premier Energy, în valoare de 20,9 mii lei. “Valoarea estimată este aferentă perioadei 18.11.2020 – 24.12.2020, timp în care estimăm că se va finaliza nouă procedura de achiziție publică prin intermediul BRM. Contractul de furnizare gaze naturale pentru perioada 01.09.2020- 01.09.2021- nr. 3501/26.08.2020, încheiat cu AIK Energy România, a încetat din culpa furnizorului”, preciza instituția sanitară.
CITEȘTE ȘI Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la falimentSanatoriul Balneoclimateric de Copii Bușteni s-a ținut de cuvânt și a inițiat o nouă procedură de achiziție publică prin BRM și, pentru a nu mai ajunge la mâna unui FUI, a semnat un acord-cadru nu cu un singur, ci cu doi furnizori. În cazul în care primul furnizor ar ajunge în situația AIK Energy, furnizarea de gaze către instituția medicală ar fi preluată de cel de-al doilea furnizor.
“Acordul cadru a fost încheiat cu 2 operatori economici - Premier Energy SRL și Nova Power & Gas SRL. Contractele subsecvente se vor semna cu Premier Energy SRL - clasat pe locul 1 în urma desfășurării licitației pe platforma BRM, și doar în cazul în care Premier Energy SRL nu poate încheia contractul subsecvent, se va încheia contractul subsecvent cu operatorul economic clasat pe locul 2 - Nova Power & Gas SRL. Valoarea maximă a acordului cadru, conform prețului unitar ofertat de către Premier Energy SRL este de 160.665,18- lei - fără TVA. Valoarea maximă a acordului cadru, conform prețului unitar ofertat de către Nova Power & Gas SRL de 173.915,60 lei - fără TVA. La secțiunea contract a fost publicat drept ofertant câștigător doar Premier Energy SRL întrucât SEAP-ul nu permite să atribuim un acord cadru cu 2 operatori economici în urma unei negocieri fără publicare prealabilă”, precizează instituția medicală în anunțul publicat pe SEAP.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV Vasile Godîncă-Herlea, Impetum Group: Firmele cu datorii au la îndemână mai multe metode de restructurare și trebuie să le acceseze cât mai rapid pentru a nu croniciza boalaAsta nu înseamnă că respectiva instituție nu a avut de suferit în urma intrării în incapacitate de plată a AIK Energy. Prețul obținut de la Premier Energy pentru contractul semnat pe perioada 21 decembrie 2020 - 31 decembrie 2021 este de 107,46 lei/MWh, cu aproximativ 10 lei peste cel din contractul semnat cu AIK Energy.
În cazul în care Premier Energy nu-și va putea onora contractul, instituția medicală va beneficia de gaz de la Nova Power & Gas la un preț de 115 lei/MWh.
Acesta este însă un preț mai mic decât cel de FUI practicat de Premier Energy în zona de distribuție Prahova, unde distribuitor este Distrigaz Sud Rețele: de aproximativ 150 lei/MWh. Așa cum a anunțat Profit.ro, în prezent, foștii clienți AIK Energy care nu au semnat contracte concurențiale achită către Premier Energy prețuri mai mari cu 30-50% față de cele plătite în prima lună de preluare în calitate de FUI.