Chiar dacă un israelian pleacă mai ieftin într-un city break la Praga sau Paris decât în București, iar o vacanță pe litoralul grecesc este mai accesibilă decât la Mamaia, numărul turiștilor din Israel ajunși în România s-a mărit de trei ori și jumătate în ultimii șase ani. Explicațiile sunt mai multe: imaginea bună a României în Israel în condițiile în care unele țări din zonă au probleme de securitate, prețurile tot mai mici ale curselor aeriene și, nu în ultimul rând, revigorarea pieței imobiliare care atrage în orașele românești investitori israelieni ce devin, automat, turiști de business.
Anul trecut, 1 din 10 turiști străini ajunși în România a fost israelian. Cu doar șase ani în urmă, în România ajungeau, într-un an, doar 71.672 de turiști din Israel, după cum relevă datele Institutului Național de Statistică. În 2016, însă, numărul acestora a urcat la 251.908 persoane, față de 219.307 în anul anterior. Cu alte cuvinte, turiștii din Israel însumează acum peste 10% din numărul total al străinilor care au vizitat România anul trecut.
În top-ul total, israelienii se clasează pe locul 2, după Germania (281.704 turiști), dar înaintea Italiei (233.787) și a Franței (145.584). Ca dinamică, însă, sunt de departe pe primul loc, iar dacă ritmul continuă, este doar o problemă de câțiva ani până când Israelul va depăși Germania în clasamentul emițătorilor de turiști către România.
Cei mai mulți israelieni în România sunt aduși, de departe, de firma Meshek Wings, care a intrat cu zece ani în urmă pe piața locală. Prin turoperatorul israelian au venit anul trecut peste 40.000 de turiști, fie cu zboruri charter, fie de linie. Meidan Butnaru, directorul Meshek, spune pentru Profit.ro că foarte multe firme de turism din Israel au oferte către România și se luptă pe prețuri, iar acest război a generat scăderi de prețuri în Israel pentru zborurile către România, făcând vacanțele mai accesibile. Față de anii trecuți, un bilet către România a scăzut cu 50-60 de dolari.
CITEȘTE ȘI FOTO Ryanair "înțeapă" Tarom cu un mesaj public: La același preț cât pentru un zbor Tarom, poți cumpăra 10 zboruri cu Ryanair. Scapă de tarifele mari!De departe, Bucureștiul și orașele reședință de județ au atras, anul trecut, cei mai mulți israelieni (205.404 anul trecut, de patru ori mai mulți decât în 2016). Pe de o parte, în ultimii ani, Bucureștiul a devenit o destinație de city break tot mai căutată, dar în paralel și alte orașe, precum Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara sau Oradea, au început să fie atractive la acest capitol, mai ales că spre acestea zboară deja companii low cost din diverse destinații externe.
La numărul mare al israelienilor în București și alte mari orașe din țară contribuie și dezghețarea din ultimii ani a pieței imobiliare. Din Israel vin și înnoptează anual în orașele din România zeci de mii de oameni de afaceri.
Muntele a atras anul trecut 28.880 de turiști din Israel, față de 8.232 în anul precedent, în stațiunile balneare au venit 3.090 de persoane, față de 6.116 cu un an în urmă, în timp ce pe litoral au ajuns 4.318 persoane, față de 1.169 în 2015.
CITEȘTE ȘI Teribilul secret care miroaseMeidan Butnaru spune că, dacă în urmă cu 5-6 ani, în România veneau în general israelieni în vârstă, care căutau stațiunile balneare, acum categoriile s-au diversificat. Zona Valea Prahovei și tot ce înseamnă munte atrag turiști - familii cu copii și tineri, dar și Oradea și alte orașe. Ei preferă în România hotelurile de patru stele cu demipensiune și, față de alți turiști, sunt cheltuitori, după cum susține turoperatorul israelian. Tinerii israelieni vin în city break-uri în București sau Constanța, dar caută și excursii la munte, în timp ce familiile cu copii preferă marea și stațiunile montane.
Aurelian Marin, proprietarul agenției de turism Paradis Vacanțe de Vis, cel mai mare operator de vacanțe de pe litoral, arată pentru Profit.ro că israelienii care vin la mare ajung cu trei zboruri charter pe săptămână în sezon la Constanța. Vor hoteluri de patru stele, cu piscină și două mese pe zi. Majoritatea sunt familii cu 2-3 copii, iar ca turiști sunt destul de cheltuitori. O vacanță de o săptămână la mare, în România, îi costă pe israelieni, în medie, între 500 și 700 de euro de persoană, incluzând cazarea și zborul. "Se duc cam la tot ce e atracție prin zonă: mall-uri, aqa magic, circ, delfinariu etc.", spune Aurelian Marin.
La rândul său, Butnaru adaugă că, pentru un city break în București, un israelian plătește de la 500 de dolari pentru zbor și trei nopți de cazare, dar pachetul poate ajunge și la 1.000 de dolari. "România nu e mai ieftină față de alte destinații, gen Franța sau insulele grecești. De multe ori e chiar mai scumpă. Poți să găsești city break în Praga, din Tel Aviv, cu 299 de dolari, iar în București rar găsești așa ceva", afirmă turoperatorul.
Cu toate acestea, crede el, România este văzută foarte bine în Israel șiconsiderată o destinație cu atracții variate: cine vrea munte, are munte, cine vrea mare, găsește și, la fel, și spa-uri, orașe sau locuri de distracție.