Scandalul Wirecard: Fostul CEO, arestat din nou, fiind acuzat de orchestrarea unei fraude elaborate

Scandalul Wirecard: Fostul CEO, arestat din nou, fiind acuzat de orchestrarea unei fraude elaborate
scris 22 iul 2020

Fostul director general al Wirecard, Markus Braun, a fost arestat din nou, miercuri, fiind acuzat de procurori că a orchestrat, alături de alți suspecți, o fraudă elaborată pe parcursul mai multor ani, cu scopul de a înșela investitorii.

Braun, care a fost reținut luna trecută și eliberat ulterior pe cauțiune, a fost arestat împreună cu foștii directori financiar și de contabilitate ai Wirecard, a anunțat procuratura din Munchen, citată de Reuters și Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News

Cei trei sunt bănuiți că, începând cu anul 2015, au conspirat cu alți suspecți pentru a umfla veniturile Wirecard, falsificând tranzacții cu parteneri terți, potrivit procuraturii. Acest lucru a creat o falsă impresie de robustețe financiară la Wirecard și a permis companiei să acceseze credite de 3,2 miliarde de euro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Complexul Energetic Oltenia, avertisment dur pentru salariați: Respectați măsurile anti-pandemie, altfel riscăm blocarea activității! Cercetare disciplinară sau chiar penală CITEȘTE ȘI Complexul Energetic Oltenia, avertisment dur pentru salariați: Respectați măsurile anti-pandemie, altfel riscăm blocarea activității! Cercetare disciplinară sau chiar penală

“În realitate, era clar încă de la finele anului 2015, cel puțin, că operațiunile reale ale Wirecard pierdeau bani”, a declarat purtătoarea de cuvânt a procuraturii din Munchen, Anne Leiding.

Wirecard, cu operațiuni și în România, a solicitat intrarea în insolvență la finele lunii iunie, după ce a dezvăluit o gaură contabilă de aproape 2 miliarde de euro. Braun a demisionat în urma scandalului iscat, care a șters peste 12 miliarde de euro din valoarea de piață a companiei.

Procurorii au extins investigația privind colapsul Wirecard, aceasta vizând acum și alți foști directori ai companiei germane, arată procuratura din Munchen.

Acuzațiile împotriva lui Braun și a complicilor săi, care nu au fost numiți, privesc infracțiuni de fraudă comercială organizată, încălcarea încrederii investitorilor, contabilitate falsă și manipularea pieței.

În afara lui Braun și a celor doi foști directori arestați astăzi, procurorii germani l-au reținut, anterior, pe Oliver Bellenhaus, șeful diviziei Wirecard din Dubai aflată în centrul scandalului, după ce acesta s-a predat autorităților. Avocatul lui Bellenhaus a declarat că acesta “își înfruntă responsabilitatea ce îi revine, spre deosebire de alții”

Jan Marsalek, fostul director de operațiuni al companiei, este căutat în baza unui mandat internaționale de arestare.

Fondată în 1999, Wirecard a devenit unul dintre jucătorii majori pe piața globală a serviciilor de plăți electronice. Compania are 4.500 de angajați, inclusiv în România, unde deține cel mai mare centru de procesare din țară și unul dintre cele mai mari din regiunea Europei de Est.

Compania germană a intrat pe piața locală în 2016, după ce a cumpărat Provus Group, cel mai mare centru de procesare plăți din România, în schimbul a 32 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
wirecard
scandal contabil
arestari
frauda
acuzatii
procuratura munchen
markus braun
director general
insolventa