Miliardarul britanic de origine indiană Sanjeev Gupta, proprietarul Liberty Galați, aflat în centrul mai multor investigații privind presupuse fraude vizând inclusiv tranzacții legate de finanțarea activității conglomeratului său GFC Alliance, ar fi apelat la Banca Română de Credite și Investiții (BRCI) pentru procesarea tranzacțiilor în urma prăbușirii principalului său creditor, Greensill Capital, conform presei externe. UPDATE Noi precizări, mai jos, din partea BRCI.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Gupta, a cărui bancă de retail Wyelands, din Marea Britanie, a anunțat săptămâna trecută că nu are "niciun viitor viabil" și se pregătește pentru amenzi potențial paralizante din partea mai multor autorități de reglementare financiară, deține, de asemenea, Banca Română de Credite și Investiții, cu sediul la București.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
BRCI ar fi procesat o serie de plăți pentru întreprinderile din cadrul GFG Alliance în ultimul an, scrie acum Financial Times (FT), care citează documente nespecificate și persoane familiarizate cu tranzacțiile.
"Sanjeev Gupta s-a îndreptat către o bancă pe care o deține în proprietate în România pentru procesarea tranzacțiilor sale, după ce dovezi penale au atras atenția către imperiul său cu probleme al metalelor, la prăbușirea principalului său creditor, Greensill Capital”, scrie Financial Times.
Documentele arată că afacerea lui Gupta ar fi folosit anul trecut un cont bancar la BRCI pentru o tranzacție controversată cu credite de carbon, încheiată în luna următoare prăbușirii Greensill, potrivit publicației britanice.
Tranzacția ar fi avut loc în noaptea de 29 spre 30 aprilie, practic în ceasul al 12-lea înainte de deadline-ul de achiziție a certificatelor pe care Liberty Galați trebuia să îl respecte, în conformitate cu legislația europeană în materie.
CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmenteTransferurile intragrup și plățile pentru certificate de emisii de carbon au atras atenția reglementatorilor bancari din Londra și mediului de business în contextul în care compania Greensill Capital, cu operațiuni în Regatul Unit și Australia în finanțarea lanțului de aprovizionare al lui GFG, a intrat în faliment în luna martie a anului trecut.
Murali Subramanian, care supervizează brațul bancar al lui Gupta din Dubai și face parte din consiliul de administrație al BRCI, a declarat acum pentru Financial Times că banca oferă ''servicii noncreditare'' companiilor din cadrul GFG Alliance. Cu toate acestea, el a spus că societățile GFG reprezintă doar o ''mică parte'' din baza de clienți a băncii.
Băncile trebuie să respecte reguli stricte de combatere a spălării banilor, iar afacerile lui Gupta fac obiectul unei anchete penale pentru presupusă spălare de bani atât în Marea Britanie, cât și în Franța.
Persoane familiarizate cu tranzacțiile au declarat că GFG ar fi apelat la BRCI pentru a procesa anumite plăți, având în vedere controlul sporit din partea altor instituții financiare.
Subramanian contestă afirmațiile, insistând că BRCI are "funcții foarte puternice de combatere a spălării banilor și de conformitate".
"BRCI nu ar fi fost obligată să efectueze [tranzacții]", a spus el. "Nu datorează GFG să facă ceea ce dorește.”
BRCI a transmis la rândul său că este o "instituție bancară complet independentă, cu un consiliu de administrație complet independent".
"BRCI este guvernată de cadrul de reglementare supravegheat de Banca Națională a României (BNR) și funcționează în conformitate cu normele și decretele acesteia, precum și cu cele ale legislației comerciale românești", a adăugat banca.
CITEȘTE ȘI Guvernul a aprobat reorganizarea ANAF și MF - La ANAF sunt eliminate peste 3.000 de posturi, ca urmare a separării Vămii, iar numărul de posturi de la Finanțe crește, pentru preluarea unor departamente de la ANAF. Vor fi mai mulți secretari de statGFG a precizat de asemenea că BRCI este "una dintre băncile românești care se ocupă de încasări și remiterea fondurilor pentru tranzacții în numele Liberty Galați".
În timp ce Gupta este cel mai bine cunoscut pentru că a împrumutat miliarde de dolari de la Greensill pentru a cumpăra oțelării în întreaga lume, magnatul din metalurgie a încercat, de asemenea, să își creeze propriul imperiu de servicii financiare, de la bănci la asigurări.
În perioada de vârf, Wyelands Bank a strâns 700 de milioane de lire sterline de la deponenți, dar a fost nevoită să returneze depozitele anul trecut, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de poziția sa financiară.
Gupta a preluat BRCI în februarie 2020, la câteva zile după ce FT a relatat că Wyelands ar fi canalizat bani în imperiul de afaceri mai larg al lui Gupta prin intermediul unor entități pe care angajații săi le numeau adesea "Prietenii lui Sanjeev".
Documentele consultate de FT arată că banca ar fi avut facilități de credit restante legate de divizia de tranzacționare Liberty Commodities a lui Gupta, în perioada în care Greensill s-a prăbușit. Așa-numitele împrumuturi de la părți afiliate, atunci când fondurile unei bănci sunt împrumutate unor întreprinderi care au legătură cu proprietarul său, au fost în centrul scandalului Wyelands.
Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, a dezvăluit anul trecut că autoritățile de reglementare au sesizat Biroul național pentru fraude grave, după ce au investigat "împrumuturile legate" de activitățile conglomeratului lui Gupta.
Subramanian a declarat pentru FT că BRCI a acordat doar sume mici de împrumuturi legate de activitatea GFG, însă în cadrul unei limite de reglementare care restricționează suma restantă la 20% din baza sa de capital.
"BRCI este mult sub acest nivel, la o singură cifră - 7 sau 8%", a spus el, adăugând că aceste expuneri nu au fost împrumuturi directe către companiile GFG, ci scrisori de credit și finanțări acordate în schimbul facturilor clienților.
FT a relatat anul trecut că Liberty Commodities a lui Gupta a obținut finanțare de la Greensill folosind facturi suspecte, care păreau să prezinte semne de fraudă.
Autoritatea britanică de reglementare în domeniul contabilității a deschis săptămâna trecută o investigație asupra auditorului unității de tranzacționare a mărfurilor. BRCI a declarat că "oferă factoring limitat unui număr foarte mic de clienți români ai Liberty Galați".
Banca a adăugat că este "bine capitalizată" și că majoritatea activelor sale de 65 de milioane de euro constau în "active lichide și de înaltă calitate".
GFG a declarat: "BRCI nu oferă finanțare niciunei companii din cadrul GFG Alliance și nu are împrumuturi restante sau acorduri de credit cu nicio companie din cadrul GFG Alliance."
În timp ce Wyelands și BRCI sunt singurele bănci reglementate pe care Gupta le deține, magnatul metalelor a analizat posibilitatea de a achiziționa și alți creditori.
El a intrat în discuții pentru a achiziționa Aigis Banca din Italia în 2020, dar nu a finalizat tranzacția. Micul creditor italian s-a prăbușit ulterior din cauza expunerii la afacerile lui Gupta, în care investise prin intermediul Greensill.
Gupta a luat în considerare, de asemenea, cumpărarea mai multor bănci grecești în acel an, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune, inclusiv a creditorului specializat în transport maritim Aegean Baltic Bank. Banca nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea FT.
UPDATE 18 Februarie, ora 17.05: BRCI a transmis pentru Profit.ro următoarele precizări
"BRCI SA ar dori să confirme că este o instituție bancară complet independentă, cu un Directorat total independent și cu multa experiență in domeniul financiar-bancar.
BRCI este guvernată de cadrul legislativ si de reglementare in domeniul supravegherii prudentiale al Bancii Naționale a României (BNR) și funcționează în conformitate cu normele și regulamentele acesteia, precum și cu cele ale legislației Romaniei si Uniunii Europene
La BRCI initierea si derularea relatiilor de afaceri sunt evaluate în acest cadru, banca avand un departament solid de combatere a spălării banilor și de conformitate, care a avut o activitate eficienta de-a lungul timpului. Această funcție este supervizată de membrii Directoratului băncii, fiecare dintre aceștia având peste 20 de ani de experiență bancară, și de un Manager al Departamentului Conformitate care are peste 15 ani de experiență în domeniul conformității bancare/AML.
BRCI are un capital solid, majoritatea activelor sale de 65 de milioane de euro fiind plasate în active lichide de înaltă calitate. Cu un portofoliu total de credite de 14,3 milioane de euro, ratele sale de performanță se situează la niveluri semnificativ mai bune decât media băncilor din România:
- Solvabilitatea BRCI la sfârșitul anului 2021 era de 91%, față de media sistemului bancar românesc de sub 25%;
- lichiditatea BRCI (LCR) la sfârșitul aceleiași perioade era de peste 450%, față de o medie bancară de aproximativ 250%,
- Ponderea creditelor în raport cu activele totale ale băncii era de 16%, față de o medie bancară de peste 50%".