Reacția primarului din Podari după ce gigantul Clariant a anunțat că închide fabrica, abia deschisă

Reacția primarului din Podari după ce gigantul Clariant a anunțat că închide fabrica, abia deschisă
scris 7 dec 2023

Închiderea fabricii Clariant din comuna Podari, județul Dolj, care produce bioetanol celulozic, nu va afecta deocamdată bugetul local, la care firma, împreună cu Getec, compania care a construit centrala de cogenerare pe biomasă ce deervește fabrica, plătesc anual circa 2 milioane lei impozit pe clădiri.

Primarul comunei Podari, Aurel Gheorghiță, a declarat, că grupul Clariant are în România 120 de angajați, din care numai 15 sunt din localitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Atenție, șoferi - Punctul de amendă, pregătit să crească. Cât de mari vor fi amenzile CITEȘTE ȘI Atenție, șoferi - Punctul de amendă, pregătit să crească. Cât de mari vor fi amenzile

„Firma Clariant, împreună cu Getec, este aducătoare de taxe la impozitul local de circa 2 milioane lei anual. Are 120 de locuri de muncă, dar nu sunt mulți angajați din Podari (în jur de 15 persoane), pentru că au avut nevoie de persoane cu anumite specializări. Închiderea fabricii nu are un impact foarte mare pentru comuna Podari, în ceea ce privește forța de muncă, fiindcă Podari este o comună în zona limitrofă a Craiovei și stăm foarte bine din punct de vedere al locurilor de muncă. Dimpotrivă, noi avem nevoie de forță de muncă pentru locurile de muncă pe care le avem, în toate domeniile.

CONFIRMARE Tranzacție - Safety Broker a achiziționat portofoliul Globasig CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție - Safety Broker a achiziționat portofoliul Globasig

Deocamdată nu va fi afectat deloc bugetul local, pentru că acele clădiri sunt în picioare, adică nu contează dacă fabrica funcționează sau nu, impozitele pe clădiri curg în continuare. Numai în cazul în care ar dezafecta ar fi o problemă. Dar și dacă ar dezafecta este o taxă pe care o vor plăti timp de câțiva ani”, a declarat primarul comunei Podari, pentru Agerpres.

Gigantul elvețian din industria chimică Clariant închide fabrica de bioetanol de la Podari, inaugurată anul trecut, pe fondul pierderilor continue și a cheltuielilor mari cu investițiile.

Conducerea Clariant a ajuns la concluzia că, având în vedere pierderile continue, fabrica din Podari nu poate justifica continuarea producției, care ar necesita cheltuieli de capital suplimentare semnificative, este mesajul companiei.

Clariant a lansat producția la fabrica din România vara trecută, în urma unei investiții de peste 140 milioane de euro, din care 40 milioane de euro finanțare UE.

ULTIMA ORĂ Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național

Fabrica, amplasată în Podari, lângă Craiova, folosește tehnologia proprietară Clariant sunliquid® pentru producția de etanol celulozic din reziduuri agricole, însă nu a atins “randamentele vizate și alți parametri operaționali la scară industrială”, a transmis compania elvețiană la finele anului trecut.

Clariant a revizuit, atunci, în scădere valoarea fabricii din România, estimând o pierdere cu deprecierea activelor de aproximativ 225 milioane de franci elvețieni (228,2 milioane euro) pentru exercițiul financiar 2022.

Elvețienii au anunțat ulterior că analizează opțiuni strategice pentru fabrica de la Podari.  

"După o analiză atentă a tuturor opțiunilor strategice, am decis să închidem activitatea de la Podari. Vom colabora îndeaproape cu reprezentanții angajaților din România (...) și ne angajăm să găsim soluțiile cele mai responsabile din punct de vedere social", a transmis acum Conrad Keijzer, directorul general al Clariant.

FOTO Simona Halep - prezentată că s-a mutat definitiv în altă țară, pe alt continent CITEȘTE ȘI FOTO Simona Halep - prezentată că s-a mutat definitiv în altă țară, pe alt continent

Clariant estimează că va înregistra costuri de 60-90 milioane de franci cu restructurarea și provizioane legate de închidere și de reducerea personalului în decembrie, cu impact asupra profitului operațional (EBITDA). În plus, la nivelul EBIT, vor fi suportate alte costuri cu impact de aproximativ 110 milioane franci, inclusiv o depreciere fără numerar a valorii curente a activelor uzinei Podari și a altor active rămase.

Pentru anul financiar 2024, compania estimează un impact în numerar legat de costurile de închidere de aproximativ 110-140 de milioane de franci.

Acțiunile Clariant s-au depreciat cu circa 0,9% în urma informațiilor, până la 12,72 franci.

Pe lângă închiderea fabricii de bioetanol din România, Clariant a anunțat că va restrânge activitățile conexe ale liniei de afaceri Biofuels & Derivatives din Germania.

ULTIMA ORĂ Decizie pentru Schengen - România, încă un eșec. Unii oficiali chiar au fost iritați CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizie pentru Schengen - România, încă un eșec. Unii oficiali chiar au fost iritați

Fabrica din Podari, județul Dolj, este construită pe o suprafață de 10 hectare. Construcția a fost inițiată în 2019, lucrările fiind realizate cu ajutorul unei echipe formată din 800 de muncitori. Pentru asigurarea materiei prime necesare s-au semnat contracte cu peste 300 de fermieri locali.

La capacitate maximă, fabrica, prezentată anterior de elvețieni ca fiind emblematică pentru grup,  urma să proceseze aproximativ 250.000 de tone de paie pentru a produce 50.000 de tone de etanol anual.

viewscnt
Afla mai multe despre
clariant inchidere fabrica podari
fabrica clariant romania
oprire productie clariant romania