Majoritatea restaurantelor de pe litoralul românesc se aprovizionează cu pește nu din Marea Neagră, ci din Mediterană, pentru că distribuitorii care îl aduc din Grecia pot asigura un flux constant, zilnic, ceea ce nu se întâmplă cu concurenții lor autohtoni, spune pentru Profit.ro Horațiu Șerb, asociat la restaurantul Copacabana din 2 Mai.
Șerb afirmă că este mai ușor, ca proprietar de restaurant pe litoralul românesc, să te aprovizionezi cu pește din Marea Mediterană decât din Marea Neagră. Fluxul de pește vine constant și zilnic din Grecia, iar distribuitorii și îl aduc direct la restaurant, proaspăt, în mașini cu gheață. Peștele este de calitate foarte bună, ajunge în fiecare zi, adaugă el. Practic, cele mai multe restaurante au biban de mare, doradă, zargan sau chefal din Mediterană. Și din Bulgaria ajung pe litoralul românesc midii și rapane tot din același motiv: cele aduse de distribuitorii autohtoni nu ajung constant la restaurante.
"Problema cu peștii din Marea Neagră este că nu există un flux continuu; îți mai aduc azi și mai vin peste o săptămână sau când o da Domnu'. Nu există o constanță și ți-e foarte greu. Eu dacă vreau să mănânc o scoică de Marea Neagră, pot să mănânc într-o zi, dar nu pot să le asigur turiștilor zilnic", povestește proprietarul restaurantului.
În urmă cu un an, când a deschis Copacabana, Șerb a încercat mai întâi să se aprovizioneze cu pește din Marea Neagră, dar n-a reușit. Prețul peștelui românesc nu este mai mic decât al celui din Grecia și poate fi obținut doar în funcție de disponibilități. "Când prind, are toată lumea, când nu prind, nu prea are nimeni, iar ce este se vinde mai scump", mai spune șeful restaurantului care vinde în weekenduri peste 200 de porții de pește pe zi.
Din acest motiv, afirmă Șerb, într-o zi oarecare și într-un restaurant oarecare de pe litoralul românesc sunt mai multe șanse să găsești somon sau păstrăv, pești care nu sunt în Marea Neagră, decât chefal ori zargan. Pentru multe restaurante, singurii pești constanți din meniuri sunt cei cu care se aprovizionează ușor de la magazinul Metro.
"În afară de câteva pescării care, poate, au pescari proprii și aprovizionare proprie și servesc pe modelul <<ce am prins astăzi, asta mâncăm...>>, dacă vrei să ai în meniu pește constant, trebuie să te aprovizionezi din Grecia", mai spune directorul restaurantului.
Dar nu peștele este cel mai consumat produs în restaurantele de la Marea Neagră, ci... ceafa de porc. Horațiu Șerb crede că, dacă n-ar avea în meniu ceafă de porc și cartofi prăjiți, multe dintre restaurantele de la mare ar avea probleme financiare serioase, dacă nu cumva unele chiar ar intra în faliment.