Obligația de a plăti contribuția de sănătate (CASS) de către persoanele fără venituri se află, încă, în discuții la Finanțe, deși ar fi trebuit eliminată, până la sfârșitul lunii ianuarie, după cum promitea guvernul, în urmă cu trei săptămâni. În așteptarea modificării, cei care nu s-au înregistrat riscă, deja, conform legii în vigoare, amenzi de până la 1.000 lei.
Ministerul de Finanțe nu a ajuns, încă, la o concluzie în privința înregistrării fiscale a persoanelor care nu au venituri declarate pentru a contribui la sănătate. Reprezentanții instituției nu vor să renunțe complet la această prevedere, ci să găsească o soluție de compromis.
Până la rezolvarea situației, cei care nu au venituri se supun legii, iar, în prezent, articolul 180 din Codul fiscal și ordinul ANAF 3.743/2015 stabilesc obligațiile de înregistrare în 15 zile din momentul în care nu se mai obțin venituri. Întrucât legea a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2016, termenul limită era 15 ianuarie. La rândul său, Codul de procedură fiscală, la articolul 336, prevede sancțiuni, respectiv amendă de la 500 la 1.000 lei pentru nedepunerea în termen a declarațiilor de înregistrare fiscală.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În așteptarea modificării, aflată deocamdată în stadiu de declarație, cei fără venituri se expun riscului de a fi amendați, mai ales că nu au nicio certitudine că prevederea legală va fi abrogată, așa cum s-a anunțat, sau va fi reformulată.
Obligația de a plăti CASS de către persoanele fără venituri există în legislație de 10 ani, dar în practică nu a fost aplicată. CASS de 5,5% este calculată, în astfel de cazuri, la salariul minim brut pe țară. În prezent, suma anuală datorată este de 693 de lei.
Noutatea din Codul fiscal, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, este că aceste persoane sunt obligate să solicite înregistrarea la Fisc.
CITEȘTE ȘI Fiscul a pregătit formularul prin care îi va lua în evidență la plata CASS pe cei fără venituriÎn cazul în care, în momentul înregistrării, nu au venituri de cel puțin jumătate de an, CASS este calculată la de șapte ori salariul minim. Astfel, Fiscul stabilește CASS datorată pe baza informațiilor din declarație și emite decizia de impunere.
Ce se întâmplă cu românii care lucrează în străinătate?
Cei care muncesc legal în străinătate nu intră sub incidența acestor prevederi. De exemplu, cetățenii români care și-au mutat domiciliul oficial în alt stat nu mai sunt contribuabili la sistemul de asigurări de sănătate în România și nu mai au nicio obligație privind CASS.
Nici cei care nu și-au mutat domiciliul în alt stat, dar lucrează legal, nu datorează CASS. În cazul lor este aplicat Regulamentul 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială care stabilește că sunt datorate contribuțiile obligatorii într-un singur stat membru al UE, respectiv acolo unde își desfășoară activitatea. Aceeași regulă este aplicată și în cazul statelor cu care România are încheiate acorduri bilaterale în domeniul asigurărilor sociale.
Totuși, potrivit specialiștilor în fiscalitate, există români care lucrează legal în anumite state, cum ar fi SUA, Dubai, dar care nu pot face dovada asigurării din cauza lipsei unor acorduri bilaterale.
În schimb, obligația de înregistrare și plată îi vizează pe românii care lucrează fără forme legale în străinătate și au, în continuare, domiciliul în țară, întrucât ei nu sunt asigurați în niciun sistem.