Grupul britanic Reckitt Benckiser, care vinde în România mărci precum Nurofen, Strepsils și Durex, a ajuns la un acord pentru preluarea producătorului american de mâncare pentru sugari Mead Johnson Nutrition în schimbul a 16,6 miliarde de dolari, au anunțat vineri cele două companii.
Britanicii oferă 90 dolari pentru o acțiune Mead Johnson, companie înființată în urmă cu peste 100 de ani de Edward Mead Johnson, unul dintre fondatorii Johnson&Johnson. Incluzând datoriile, tranzacția evaluează grupul american la 17,9 miliarde de dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Brandurile Reckitt Benckiser
Prețul este cu 29% peste cotația acțiunilor Mead Johnson din 1 februarie, când au apărut primele informații în presă privind negocieri între cele două companii. Tranzacția, care a primit acordul consiliilor directoare ale ambelor companii, trebuie aprobată de acționari și de autoritățile de reglementare.
Achiziția Mead Johnson, al cărei portofoliu include formule pentru sugari sub marca Enfamil, dar și alimente pentru copii și adulți, va consolida poziția Reckitt Beckinser pe piața produselor de larg consum și va extinde prezența britanicilor pe piețele asiatice, în special China. Grupul britanic a intrat deja pe piața produselor de nutriție în 2012, prin achiziția Schiff Nutrition, care fabrică suplimente cu Omega-3 și produse pentru durerile articulare.
Totodată, integrarea operațiunilor Mead Johnson va conduce la economii anuale de 200 milioane lire sterline (250 milioane dolari) într-un interval de trei ani de la preluare, potrivit estimărilor Reckitt Beckinser.
.
Piața Mead Johnson Nutrition
Unii analiști citați de Bloomberg spun că este posibil să aibă loc și o contraofertă, eventual din partea Danone și Nestle. Mead Johnson are o cotă de 10% pe piața alimentelor pentru copii mici, fiind cu mult în urma Nestle și Danone la nivel global, dar în Asia, a doua mare piață a companiei, este pe locul al doilea după Nestle.
În cazul în care board-ul Mead Johnson decide să își retragă recomandarea către acționari în favoarea aprobării fuziunii, sau dacă americanii acceptă o ofertă angajantă din partea altei companii, Reckitt Beckinser va primi un comision de retragere de 480 milioane dolari, potrivit unui comunicat al Reckitt.
Cu afaceri anuale de peste 10 miliarde lire sterline (12,5 miliarde dolari) și 37.000 de angajați în 60 de țări, Reckitt Beckinser este lider pe piața mondială a produselor de igienă personală. Grupul este prezent în România din anul 2002, prin intermediul companiei Reckitt Beckinser România, cu sediul în București. În 2015, compania a avut afaceri de 378 milioane lei (89,6 milioane dolari) pe piața locală și un profit de 18,8 milioane lei.