Piesele dacice expuse și furate în Olanda au fost asigurate pentru 30 milioane euro. Valoarea coifului de aur de la Coțofenești

Piesele dacice expuse și furate în Olanda au fost asigurate pentru 30 milioane euro. Valoarea coifului de aur de la Coțofenești

sursa foto Muzeul Drents

scris ieri, 12:50

Piesele incluse în expoziția ”Dacia! Regatul aurului și argintului” de la Muzeul Drents din Olanda, de unde au fost furate obiecte de tezaur dacic, celebrul coif de aur de la Coțofenești și trei brățări de aur, au avut o asigurare generală în valoare de peste 30 milioane euro, a precizat Directorul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Acesta nu a dorit să indice valoarea de asigurare a celor 4 artefcate furate, din considerente ce țin de ancheta în derulare, dar din documentele puse la dispoziția presei de către Ministerul Culturii reiese că valoarea de inventar și de asigurare a coifului de aur de Coțofenești este de 4,3 milioane euro, iar valoarea fiecărei brățări dacice este între 450.000-500.000 euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrrivit directorului directorul MNIR, transportul exponatelor a fost asigurat cu un zbor charter de către partea olandeză, iar coiful de la Coțofenești a mai fost expus în trecut și în alte țări, precum China, Germania, Belgia, Portugalia, Italia, Spania, și a revenit în țară fără probleme.

Papa Francisc: Biserica Catolică este pregătită pentru o dată unică a sărbătorii Paștelui CITEȘTE ȘI Papa Francisc: Biserica Catolică este pregătită pentru o dată unică a sărbătorii Paștelui

Ernest Oberländer-Târnoveanu a explicat că Muzeul Drents, din Assen, a fost ales pentru că este un muzeu extrem de modern și dinamic, cu cele mai moderne dotări pentru asigurarea securității pieselor, situat într-o provincie extrem de bogată și industrializată a Olandei. 

De asemenea, directorul a spus că muzeul Drents s-a remarcat prin mari expoziții internaționale pe care le-a organizat, iar politica muzeului include prezentarea culturii și civilizațiilor mai putin cunoscute ale lumii, cum este cea dacică. În cazul Muzeului Drents, acesta este cel mai vechi muzeu de arheologie din Olanda și unul dintre cele mai moderne din țară. În urmă cu câțiva ani, a fost construit un corp nou pentru expoziții temporare, cu dotări moderne pentru asigurarea securității și conservării pieselor, și în care s-au investit 10 milioane euro.

Ernest Oberländer-Târnoveanu a mai spus că pentru expoziția cu piese dacice reprezentanții muzeului au investit ”surse importante” umane și financiare, 500.000 de euro fiind doar contribuția primăriei din Assen, căreia i s-a adăugat și o subvenție din partea guvernului olandez.

Partea română a cheltuit în jur de 120.000 lei pentru transportul unor piese de la muzeele din țară la București, pentru ambalarea lor, pentru transportul, cazarea și diurna curierilor și a invitațiilor, directori de muzee din țară.

În urma unei explozii produse sâmbătă dimineață, în incinta Muzeului Drents, din Assen (Țările de Jos), care găzduiește o expoziție cu vechi obiecte dacice, trei brățări de aur și coiful de aur la Coțofenești, din tezaurul dacic al României, au fost furate de persoane încă neidentificate.

IMAGINI VIDEO CU MOMENTUL SPARGERII MUZEULUI AICI

sursa foto Muzeul Drents

sursa foto Muzeul Drents

sursa foto Muzeul Drents

sursa foto Muzeul Drents

VIDEO Nou anunț despre Aeroportul București-Sud după o perioadă de tăcere. Unde s-a ajuns și când va fi gata CITEȘTE ȘI VIDEO Nou anunț despre Aeroportul București-Sud după o perioadă de tăcere. Unde s-a ajuns și când va fi gata

Coiful de la Coțofenești este datat în jurul anilor 400 î.e.n. și foarte probabil a aparținut unui rege geto-dac.

Coiful a fost descoperit în anul 1928 în satul Coțofenești, comuna Poiana Vărbilău, din județul Prahova, de către un elev al școlii primare din localitate.

Este o piesă din aur masiv, cântărind 770 grame, și lipsește doar partea superioară a calotei, în rest, nici un detaliu de decor nu este deteriorat.

Coiful de aur fusese expus, până la expoziția din Olanda, în sala de tezaur de la la Muzeul Național de Istorie a României, începând cu anul 1970.

sursa foto Ing. Marius Amarie

sursa foto Ing. Marius Amarie

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
asigurare
valoare
piese
tezaur
dacici
coif
coțofenești
exponate
muzeu
tezaur
dacia
furt
olanda