PFA - cine scapă de contribuțiile la pensie și cine plătește mai mult în acest an

PFA - cine scapă de contribuțiile la pensie și cine plătește mai mult în acest an

Sursa foto:Dominik Bruhn/Dreamstime.com

scris 20 feb 2017

Persoanele fizice cu activități independente (cele mai multe fiind PFA) trebuie să țină cont în cazul contribuțiilor de asigurări sociale (pensie) pentru acest an de un salariu mediu brut semnificativ mai ridicat decât cel din anul anterior. Astfel, salariul mediu brut pentru anul 2017, valabil de astăzi, este de 3.131 lei, cu aproape 17% (450 lei) mai ridicat față de 2.681 lei anul trecut. Majorarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat vine în contextul în care salariile au crescut anul trecut, trendul fiind alimentat puternic de majorările din sectorul public.

„Câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017 este de 3.131 lei”, stabilește Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017, publicată vineri în Monitorul Oficial și valabilă de astăzi.

Urmărește-ne și pe Google News

Consultantul fiscal Cornel Grama explică mai jos, într-o analiză, ce implicații are stabilirea de către autorități cu întârziere a salariului mediu brut, inclusiv pentru cei care au depus Declarația 600 până la termenul legal, dar utilizând salariul mediu de anul trecut:

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

 

PFA - cine scapă de contribuțiile la pensie și cine plătește mai mult în acest an

1. Salariul mediu brut a fost publicat după 31 ianuarie 2017, termen până la care persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real, dar și cele care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, în stabilirea sumei datorate cu titlu de plăti anticipate pentru anul în curs, trebuie să se raporteze la salariul mediu brut în vigoare pe anul 2017 și aveau obligația depunerii Declarației 600 pentru care sunt stabilite plățile anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale pentru anul 2017.

Ceață pentru PFA: Salariul mediu brut care se folosește la calculul plăților anticipate pentru CAS reprezintă încă o necunoscută, deși mai sunt câteva zile pentru declarații CITEȘTE ȘI Ceață pentru PFA: Salariul mediu brut care se folosește la calculul plăților anticipate pentru CAS reprezintă încă o necunoscută, deși mai sunt câteva zile pentru declarații

Astfel, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activități independente conform art. 148 (1) din Codul Fiscal:

• baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul plăților anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale, o reprezintă echivalentul a 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 143 alin. (2), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate.

Potrivit Codului Fiscal (art. 143, alin. 2), "câștigul salarial mediu brut este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat".

Iar în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit conform art. 148 (2):

• baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfășoară activitatea și nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 143 alin. (2), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate, și nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câștig.

PFA-urile și întreprinzătorii persoane fizice au de astăzi noi reguli care obligă în unele cazuri la restructurarea activității CITEȘTE ȘI PFA-urile și întreprinzătorii persoane fizice au de astăzi noi reguli care obligă în unele cazuri la restructurarea activității

Asta înseamnă că, pentru a se încadra în termenul de 31 ianuarie 2017, contribuabilii s-au raportat la vechiul salariu mediu pe 2016, de 2.681 lei, iar cei care aveau venituri peste 35% din acest salariu, adică 938.35 lei/lună sau 11.260,2 lei/an, au depus această Declarație 600 și au obligația plăților anticipate la asigurări sociale pe anul 2017.

Dar acum, salariul mediu pe 2017 fiind de 3.131 lei, stabilit prin Legea publicată în 17 februarie, acest plafon de 35% devine 1.095,85 lei/lună sau 13.150,2 lei/an, prin urmare acești contribuabili care aveau veniturile între 11.260,2 lei și 13.150,2 lei anual nu mai plătesc contribuții sociale anticipate pe anul 2017, deși dacă Legea era publicată înainte de 31 ianuarie 2017 aveau această obligație.

2. La regularizarea plăților pentru contribuțiile de asigurări sociale , plafonul maxim este de 5 salarii medii, adică, raportându-ne la vechiul salariu mediu de 2.681 lei, era de 13.405/lună sau 160.860 lei/an. După publicarea  salariului mediu pe anul 2017, de 3.131 lei, plafonul maxim de 5 salarii este de 15.655 lei/lună sau 187.860 lei/an , ceea ce înseamnă ca aceia care au venituri în 2017 între 160.860 lei și 187.860 lei vor plăti mai mult decât ar fi plătit anul trecut.

N.red - Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj, serviciile sale acoperind: întocmirea declarațiilor de impozite și taxe, asistență pe probleme fiscale și în materie de creanțe bugetare, reprezentare în fața organelor fiscale, instruire și perfecționare în domeniul fiscal.

viewscnt
Afla mai multe despre
pfa
taxe
impozit