Pe aripile vântului: România a exportat noaptea energie, în pofida majorării consumului din ultimele zile

Pe aripile vântului: România a exportat noaptea energie, în pofida majorării consumului din ultimele zile

Prețurile energiei electrice pentru ziua de vineri din întreaga Europă (Sursa: Energy Live)

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 1 nov 2019

Producătorii de energie eoliană au fost principalii responsabili de evoluția relativ stabilă a prețului energiei pe piața spot în ultimele 3 zile, care au fost mai friguroase și care au majorat consumul și la o medie orară de peste 8.500 MW în anumite intervale orare. Joi dimineață, de exemplu, producția de energie eoliană depășea 2.000 MW, fiind mai mare decât producția din celelalte surse, inclusiv din hidrocarburi și cărbune (ambele în jur de 1.500 MW) sau hidro și nuclear (de 1350 MW).

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Cu toate acestea, prețul energiei spot din România s-a situat pe primele trei poziții în Europa, fiind depășit, în unele zile, fie doar de cel din Serbia, fie doar de cel din Grecia.

Urmărește-ne și pe Google News

Situația putea fi însă mult mai gravă în absența producției masive de energie eoliană. Dovadă: prețul pentru cu livrare în ziua de vineri a crescut cu 12,63%, de la 54,4 euro/MWh la 61,27 euro/MWh. Motivul: dacă joi dimineață parcurile eoliene producea 2.000 MW, vineri dimineață nu mai furnizau decât 1.000 MW.

Paradox: Business-ul cu gaze - singurul în creștere al OMV Petrom, în pofida OUG 114 și a reducerii cu 8% a producției CITEȘTE ȘI Paradox: Business-ul cu gaze - singurul în creștere al OMV Petrom, în pofida OUG 114 și a reducerii cu 8% a producției

Prețul pentru energia cu furnizare în ziua de vineri din România a fost cel de-al doilea preț ca mărime la nivel european. Un preț mai ridicat era înregistrat doar în Croația, de 80,54 euro/MWh.

Rolul pozitiv jucat de energia eoliană în ultimele trei zile rezultă și din volumele importurilor. În perioada anterioară, cu un nivel al consumului mult mai redus, de 7.000 MW, România a importat masiv curent electric, în medie peste 1500 MW la orele de vârf, luni seara ajungând și la 1874 MW.

Evoluția producției și consumului din ultimele zile. Joi dimineață parcurile eoliene produceau peste 2.000 MW

Evoluția producției și consumului din ultimele zile. Joi dimineață parcurile eoliene produceau peste 2.000 MW

De miercuri, deși consumul s-a majorat și la peste 8.500 MW, importurile au scăzut la o medie de sub 1.000 MW, fiind înregistrat un maxim de doar 1.600 miercuri dimineață. Noaptea, în această perioadă, România a reușit chiar să și exporte energie electrică, în noaptea de miercuri spre joi fiind raportat un export de 884 MW.

Contribuția energiei eoliene a fost cu atât mai importantă cu cât, potrivit datelor asociației operatorilor de sistem din Europa și ale Transelectrica, săptămâna trecută au fost înregistrate avarii la mai multe unități de producție.

Prima dintre ele, o unitate de producție de la Turceni, de 298 MW. Motivul: “Cazan spart în sistemul convectiv”.

Luni a intrat în revizie programată pentru 3 zile și hidrocentrala de la Răul Mare, cu o puterea instalată de 167,5 MW, în vederea “înlocuirii garniturii tronson compensator con aspirator HA2”.

În plus, chiar marți, cu o zi înainte ca temperaturile să scadă considerabil, s-au înregistrat avarii la alte două unități de producție, o altă unitate de la Turceni (de 298 MW), alta de la Mintia (de 170 MW).

Unitatea de la Mintia va mai produce până pe 3 noiembrie doar 70 MW din cei 170 instalați, ca urmare a avariei înregistrate, explicate sibilinic pe site-ul Transelectrica: “spart în ZT (C5B)”, înlocuită apoi prin “repartie colector ECO (C5A)”.

Cea de-a doua unitate de la Turceni nu va produce niciun MWh din cei 298 instalați până pe 4 noiembrie ca urmare a avariei înregistrate: “Cazan spart în vaporizator”.

Prețurile la electricitate pe piața spot, atât cel mediu zilnic, cât și cel orar, au atins pe 18 septembrie, pentru energia cu livrare în ziua următoare, maximele istorice, de 578 lei, respectiv, 750 lei/MWh, cu peste 60 de lei mai mari față de precedentele recorduri, ca urmare a unei avarii înregistrate la Unitatea 1 de la Cernavodă. Precedentul record al mediei zilnice a fost înregistrat pe 3 septembrie, de 505,77 lei/MWh, iar precedentul record orar a fost realizat pe 1 februarie 2017, fiind de 680 de lei pe MWh.

Pe 19 septembrie pe piața intraday s-a înregistrat cea mai scumpă tranzacție cu energie din istorie. Monsson Trading SRL a achiziționat energie pe piața intraday la un preț record, de 875 lei/MWh, un preț cu 125 lei mai ridicat decât precedentul record înregistrat pe 16 ianuarie, conform datelor analizate de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
producție
energie eoliană
export
consum
electricitate