''Pandora Papers'' - 100 de cetățeni români vizați. Un fost parlamentar a deschis o companie offshore pentru un cont din Elveția, un oficial în funcție este beneficiarul ascuns în două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice

''Pandora Papers'' - 100 de cetățeni români vizați. Un fost parlamentar a deschis o companie offshore pentru un cont din Elveția, un oficial în funcție este beneficiarul ascuns în două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice
scris 4 oct 2021

UPDATE 2 În jur de 100 de cetățeni români se numără între liderii, politicienii și miliardarii din peste 400 de țări ale căror averi și afaceri secrete au fost dezvăluite în unele dintre cele mai ample documente financiare publicate de Pandora Pepers, în care figurează nume ca fostul premier Tony Blair, premierul ceh Andrej Babic, care s-a folosit de firme offshore pentru a ascunde o investiție de 15 milioane de euro într-o proprietate de lux din sudul Franței, și foștii președinți din Muntenegru, Kenya, Gabon și Chile, relatează BBC.

Un număr de 21.175 de documente conțin cuvântul România, dar numărul lor poate fi mult mai mare având în vedere sistemul de tip matrioșka, prin care companii din România sunt deținute de alte companii din România, aflate în proprietatea unor firme offshore deținute la rândul lor de companii din România, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

Documentele Pandora Pepers fac referire, de exemplu, la miliardarul Frank Timiș, care a fost implicat în proiectul Roșia Montana.

Noile documente menționează un fost parlamentar român care a deschis o companie offshore pentru a controla un cont din Elveția, în timp ce un oficial în funcție este beneficiarul ascuns în două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice care dețin la rândul lor companii în Cipru.

Aproximativ 35 de actuali și foști lideri și peste 300 de oficiali publici figurează în documentele de la companiile offshore, potrivit Pandora Papers, care dezvăluie că regele Iordaniei a acumulat proprietăți în Marea Britanie și Statele Unite în valoare de 70 de milioanr de lire sterline.

De asemenea, fostul premier Tony Blair și soția sa au evitat plata a 312.000 de lire la cumpărarea unui birou în Londra, cumpărând o firmă offshore care deține clădirea.

FOTO Paturi amplasate pe holurile Institutului \ CITEȘTE ȘI FOTO Paturi amplasate pe holurile Institutului "Marius Nasta" pentru pacienții cu COVID-19

Documentele arată o legătură între preșdintele rus Vladimir Putin cu active secrete din Monaco și arată că premierul ceh Andrej Babis, care va trece prin alegeri în această săptămână, nu a declarat o companie offshore de investiții utilizată pentru cumpărarea a două vile pentru 12 milioane de lire, în sudul Franței.

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de documente publicate de Pandora pepers în ultimii ani, după FinCen Files, Paradise Papers, Panama Papers și LuxLeaks.

Analiza documentelor este cea mai largă organizată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, la care participă peste 650 de reporteri.

O investigație comună a BBC Panorama, The Guardian și ceilalți parteneri mass-media a avut acces la aproape 12 milioane de documente și dosare de la 14 companii de servicii financiare din țări precum Insulele Virgine Britanice, Panama, Belize, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Singapore și Elveția.

VIDEO&FOTO Presa internațională scrie despre incendiul de la spitalul din Constanța, a treia astfel de tragedie în mai puțin de un an. \ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Presa internațională scrie despre incendiul de la spitalul din Constanța, a treia astfel de tragedie în mai puțin de un an. "Un sistem de sănătate afectat de corupție și ineficiență!"

Unii lideri se confruntă cu acuzații de corupție, spălare de bani și evaziune fiscală globală. Dar una dintre cele mai mari dezvăluiri este modul în care oamenii proeminenți și bogați au înființat în mod legal companii pentru a cumpăra în secret proprietăți în Marea Britanie.

Documentele relevă proprietarii unora dintre cele 95.000 de firme offshore din spatele achizițiilor. Acesta evidențiază eșecul guvernului britanic de a introduce un registru al deținătorilor de proprietăți offshore, în pofida promisiunilor repetate de a face acest lucru, pe fondul îngrijorărilor că unii cumpărători de proprietăți ar putea ascunde activități de spălare a banilor.

Președintele azer Ilham Aliyev și familia sa, care au fost acuzați că și-au jefuit propria țară, sunt un exemplu. Ancheta a constatat că Aliyev și apropiații săi au fost implicați în secret în tranzacții imobiliare în Marea Britanie în valoare de peste 400 de milioane de lire sterline.

Familia Aliyev din Azerbaidjan, acuzată de multă vreme de corupție, a construit o vastă rețea offshore pentru a-și ascunde banii Dosarele arată cum familia Aliyev și asociații apropiați au fost implicați în tranzacții imobiliare în Marea Britanie în valoare de peste 400 de milioane de lire sterline Acestea includ o proprietate de 33 de milioane de lire sterline din centrul Londrei cumpărată pentru fiul de 11 ani al președintelui. De asemenea, a vândut o proprietate către Crown Estate pentru 66 de milioane de lire sterline în 2018, după ce a plătit 35 de milioane de lire sterline cu 10 ani în urmă.

Dezvăluirile s-ar putea dovedi jenante pentru guvernul britanic, deoarece familia Aliyev par să fi obținut un profit de 31 de milioane de lire sterline după ce și-au vândut una dintre proprietățile lor din Londra către Crown Estate – compania caei regale britanice, administrată de Trezorerie și care strânge bani pentru națiune.

Multe dintre tranzacțiile din documente nu implică nicio ilegalitate. Dar Fergus Shiel, de la ICIJ, a spus: "Nu a existat niciodată nimic pe această scară și arată realitatea a ceea ce pot oferi companiile offshore pentru a ajuta oamenii să ascundă bani înșelători sau să evite impozitele". El a adăugat: ”Folosesc acele conturi offshore, acele trusturi offshore, pentru a cumpăra proprietăți în alte țări în valoare de sute de milioane de dolari și pentru a-și îmbogăți propriile familii, în detrimentul cetățenilor lor”.

EXCLUSIV UNIQA Asigurări taie puternic comisionul brokerilor pentru polițele RCA - efectul City Insurance CITEȘTE ȘI EXCLUSIV UNIQA Asigurări taie puternic comisionul brokerilor pentru polițele RCA - efectul City Insurance

ICIJ consideră că ancheta ”deschide o cutie cu o mulțime de lucruri” - de unde și numele Pandora Papers.

Conacele din Malibu ale regelui Iordaniei

Documentele financiare dezvăluite arată cum regele Iordaniei a adunat în secret un imperiu imobiliar în Marea Britanie și SUA în valoare de peste 70 milioane de lire sterline (peste 100 de milioane de dolari).

Acestea identifică o rețea de companii offshore din Insulele Virgine Britanice și alte paradisuri fiscale folosite de Abdullah II bin Al-Hussein pentru a cumpăra 15 case de când a preluat puterea în 1999. Acestea includ investiții de 50 de milioane de lire sterline în trei proprietăți cu vedere la ocean în Malibu, California, și proprietăți în Londra și Ascot în Marea Britanie.

Interesele sale imobiliare au crescut în timp ce regele Abdullah a fost acuzat că prezidează un regim autoritar, în ultimii ani având loc proteste pe fondul măsurilor de austeritate și al creșterii impozitelor.

Avocații regelui Abdullah au spus că toate proprietățile au fost cumpărate cu averea personală, pe care o folosește și pentru finanțarea proiectelor pentru cetățenii Iordaniei. Ei au spus că este o practică obișnuită ca persoanele cu profil înalt să cumpere proprietăți prin intermediul companiilor offshore din motive de confidențialitate și securitate.

Printre celelalte dezvăluiri din documentele Pandora: Președintele Kenyei Uhuru Kenyatta și șase membri ai familiei sale dețin în secret o rețea de companii offshore. Acestea au fost legate de 11 firme - dintre care una a fost evaluată ca active de 30 de milioane de dolari.

SURPRIZĂ în PNRR-ul aprobat de Bruxelles: România s-a angajat să renunțe la încălzirea cu lemne CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ în PNRR-ul aprobat de Bruxelles: România s-a angajat să renunțe la încălzirea cu lemne

Apropiați ai primului ministru pakistanez Imran Khan, inclusiv miniștrii cabinetului și familiile lor, dețin în secret companii și trusturi care au milioane de dolari.

Firma de avocatură fondată de președintele Nicos Anastasiades din Cipru pare să fi declarat proprietari falși pentru a proteja adevăratul proprietar al unei serii de companii offshore - un fost politician rus acuzat de delapidare. Cu toate acestea, firma de avocatură neagă acest lucru

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a transferat participația într-o companie secretă offshore chiar înainte de a câștiga alegerile din 2019.

Președintele Ecuadorului, Guillermo Lasso, fost bancher, a înlocuit o fundație panameză care făcea plăți lunare membrilor săi apropiați ai familiei cu un trust cu sediul în Dakota de Sud, în SUA.

Fără taxă de timbru la cumpărarea biroului lui Blair

Nu există nicio sugestie în documentele Pandora că Tony și Cherie Blair își ascund averea. Dar documentele arată de ce taxa vamală nu era plătibilă atunci când cuplul a cumpărat o proprietate de 6,45 milioane de lire sterline.

Fostul prim-ministru laburist și soția sa Cherie au achiziționat clădirea din Marylebone, centrul Londrei, în iulie 2017, cumpărând compania offshore care o deținea. Este legal să achiziționezi astfel de proprietăți în Regatul Unit, iar taxa de timbru nu trebuie să fie plătită - dar Blair a criticat anterior lacunele fiscale. Casa din Marylebone, centrul Londrei, găzduiește acum firma de consultanță juridică a doamnei Blair, care consiliază guverne din întreaga lume, precum și fundația ei pentru femei.

EXCLUSIV Adrian Stroilescu, manager al fondului american de investiții Highlander, și Alexandru Mănăilă, fost consultant pe Wall Street, trec, în România, la ansambluri rezidențiale de mari dimensiuni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Adrian Stroilescu, manager al fondului american de investiții Highlander, și Alexandru Mănăilă, fost consultant pe Wall Street, trec, în România, la ansambluri rezidențiale de mari dimensiuni

Dna Blair a declarat că vânzătorii au insistat ca tranzacția să aibă loc prin intermediul companiei offshore. Ea a spus că au readus proprietatea în conformitate cu normele Regatului Unit și vor fi obligați să plătească impozitul pe câștigurile de capital dacă o vor vinde în viitor.

Proprietarii finali ai proprietății erau o familie cu legături politice în Bahrain - dar ambele părți spun că inițial nu știau cu cine au de-a face.

Alte documente arată cum familia Aliyev, guvernantă a Azerbaidjanului, a achiziționat în secret proprietăți din Marea Britanie folosind companii offshore. Dosarele arată cum familia - acuzată de multă vreme de corupție în națiunea europeană - a cumpărat 17 proprietăți, inclusiv un bloc de 33 de lire sterline în Londra pentru fiul președintelui Heydar Aliyev, în vârstă de 11 ani. Clădirea din Mayfair a fost cumpărată de o companie frontală deținută de un prieten de familie al președintelui Ilham Aliyev în 2009. A fost transferat o lună mai târziu la Hedyar. Cercetarea relevă, de asemenea, cum un alt bloc de birouri deținut de familia din apropiere a fost vândut către Crown Estate pentru 66 milioane de lire sterline în 2018. Crown Estate a declarat că a efectuat controalele cerute de lege la momentul cumpărării, dar acum analizează problema. Guvernul britanic declară că combate spălarea banilor cu legi și aplicări mai dure și că va introduce un registru al companiilor offshore care dețin proprietăți în Marea Britanie atunci când parlamentul o va permite.

UPDATE Doi politicieni din România, dintr-un total de 336 din întreaga lume, sunt la rândul lor vizați în ancheta Pandora Papers, de evaziune fiscală.

''Pandora Papers'' - 100 de cetățeni români vizați. Un fost parlamentar a deschis o companie offshore pentru un cont din Elveția, un oficial în funcție este beneficiarul ascuns în două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice

Numele lor nu este încă dezvăluit.

În 2016 a izbucnit un alt mare scandal, denumit atunci Panama Papers.

Acum, mai mulți lideri de stat, printre care premierul Cehiei, regele Iordaniei sau președinții kenyan și ecuadorian, au ascuns bunuri prin societăți offshore, în special în scop de evaziune fiscală, potrivit unei anchete publicate duminică de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), informează AFP.

Ancheta, denumită "Pandora Papers", la care au colaborat circa 600 de jurnaliști, se bazează pe circa 11,9 milioane de documente, ce provin de la 14 societăți de servicii financiare, și a scos la iveală peste 29.000 de societăți offshore, arată Agerpres.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

Printre personalitățile expuse se numără și cântăreața columbiană Shakira, modelul german Claudia Schiffer și legenda cricketului indian Sachin Tendulkar, conform Hotnews.

Potrivit acestor documente, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a înființat cel puțin 30 de societăți offshore, în țări sau teritorii cu fiscalitate avantajoasă. Prin intermediul acestor entități, el a cumpărat 14 proprietăți de lux în SUA și Regatul Unit, în valoare de peste 106 milioane de dolari.

În ceea ce-l privește pe premierul ceh Andrej Babis, el a plasat 22 de milioane de dolari în societăți paravan ce au servit la finanțarea achiziționării castelului Bigaud, o mare proprietate situată la Mougins, în sudul Franței.

Președintele ecuadorian Guillermo Lasso a depus fonduri în două trusturi al căror sediu se află în SUA, în Dakota de Sud.

În total, ICIJ a descoperit legături între active offshore și 336 de lideri și responsabili politici de prim rang, care au înființat aproape 1000 de societăți, dintre care mai mult de două treimi în Insulele Virgine britanice.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

Printre persoanele expuse se află de asemenea cântăreața columbiană Shakira, manechinul german Claudia Schiffer sau legenda indiană a cricketului Sachin Tendulkar.

În majoritatea țărilor, aceste fapte nu sunt pasibile de urmăriri penale, însă în cadrul liderilor de stat ICIJ pune în balanță discursurile anti-corupție susținute de unii dintre ei și plasamentele lor în paradisuri fiscale.

Înființat în 1997 de Centrul American pentru Integritate Publică, ICIJ a devenit o entitate independentă în 2017. Rețeaua sa numără 280 de jurnaliști de investigație din peste 100 de țări și teritorii, precum și circa 100 de media partenere.

viewscnt
Afla mai multe despre
pandora papers
evaziune