OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, controlată de grupul austriac OMV, a realizat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 878 milioane lei (195 milioane euro), în scădere cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul scăderii vânzărilor cu 14%, la 11,65 miliarde lei (2,6 miliarde euro), arată raportul financiar trimestrial, publicat miercuri de companie.
În primele nouă luni a anului trecut, OMV Petrom a obținut un profit net de 991 milioane lei, la vânzări de 13,63 miliarde lei, arată nesw.ro.
Rezultatele mai slabe ale companiei sunt explicate în principal prin scăderera prețurilor țițeiului și gazelor naturale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“În contextul prețurilor scăzute la țiței și gaze naturale și al marjelor de rafinare semnificativ mai mici în comparație cu anul trecut, eforturile OMV Petrom s-au axat pe reziliența operațională și au generat rezultate bune. În T3/16, am continuat prioritizarea investițiilor și managementul strict al costurilor, fapt care s-a tradus într-un flux de trezorerie extins de 1,1 miliarde lei”, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, citată în comunicatul companiei.
Pentru a reduce costurile, OMV Petrom a tăiat investițiile cu 30%, la 600 milioane euro pentru întregul an, nivel revizuit în scădere față de nivelul programat inițial, de 700 milioane euro, potrivit directorului companiei.
În primele nouă luni, investițiile au scăzut cu 39%, până la 1,82 miliarde lei (circa 400 miliarde euro), la de la 3 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie 2015, arată raportul financiar al grupului.
Circa 85% din investiții sunt dedicate sectorului upstream (explorare și producție).
OMV Petrom, a doua cea mai mare companie din România după cifra de afaceri în 2015, a continuat să înregistreze o diminuare a vânzărilor, cu 14% în primele nouă luni, până la 1,65 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI Polisano rămâne în insolvență, judecătorii au respins opoziția creditorilor ANAF și RocheÎn trimestrul al treilea, OMV Petrom a înregistrat un profit net de 473 milioane lei, față de o pierdere de 46 milioane lei în perioada similară din 2015, în condițiile în care vânzările au scăzut cu 7%, la 4,46 miliarde lei (circa 1 miliard euro).
Potrivit companiei, declinul mediei anuale a producției la nivel de grup este estimat a fi de până la 4% comparativ cu 2015, din cauza declinului natural necompensat integral de nivelul investițiilor, precum și a lucrărilor planificate de optimizare a instalațiilor de suprafață de pe perimetrul Totea Deep în octombrie 2016
OMV Petrom arată că, în sectorul de explorare și producție, reducerea costurilor de producție și operare a compensat parțial efectul prețurilor scăzute de vânzare. Compania a reușit să-și vândă țițeiul extras cu un preț mediu de 33,64 dolari/baril în primele 9 luni din 2016, în scădere cu 30% față de cel consemnat în ianuarie-septembrie 2015, în timp ce costul de producție s-a comprimat cu doar 12%, la 11,87 dolari/baril.
Producția totală de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut cu 2% în primele 9 luni ale anului, ca urmare a reducerii cu 4% a celei de țiței, în vreme ce producția de gaze naturale s-a menținut relativ constantă, consemnând chiar o creștere marginală. Investițiile în explorare s-au prăbușit cu 74%, de la 1,087 miliarde lei la doar 282 milioane lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Dușu, una dintre cele mai bogate din Constanța, în negocieri de 10 milioane euro pentru complexul Amfiteatru-Panoramic-BelvedereVânzările totale de produse rafinate, în termeni de volum, au scăzut cu 1%, la 3,66 milioane tone, în vreme ce cele de gaze către terți clienți s-au redus cu 9%, la 31,45 TWh.
"Estimăm ca, în 2016, cererea de gaze în România să rămână sub nivelul anului 2015, în timp ce concurența va fi crescută, inclusiv din partea gazelor de import. Presiunea suplimentară pe prețuri și marje este generată și de recentele amendamente privind Legea energiei, inclusiv obligația producătorilor și a furnizorilor de gaze naturale de a vinde/cumpăra prin intermediul platformelor centralizate până în anul 2021", se arată în ultimul raport trimestrial al OMV Petrom.
Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, care deține 51% din acțiuni. Ministerul Energiei are o participație de 20,6%.
Compania este listată la Bursa de Valori București și are o valoare de piață de 12,9 miliarde lei (2,9 miliarde euro), la ultimul preț de închidere, de 0,2280 lei/acțiune.