O nouă insolvență pe piața apelor minerale: După Bilbor, și Perla Ciucașului este lovită de credite bancare

O nouă insolvență pe piața apelor minerale: După Bilbor, și Perla Ciucașului este lovită de credite bancare
scris 7 apr 2017

Compania Aguapur din Brașov, care livrează pieței apa minerală Perla Ciucașului, a intrat în insolvență la cererea BRD, situația fiind argumentată prin criza economică izbucnită în 2009 și care, în timp, a generat o lipsă acută de lichidități și expunerea mare a societății la creditele bancare pe termen scurt, cu prelungiri repetate ale termenelor scadente și un cost mare al împrumuturilor. Piața de profil a mai fost lovită, în urmă cu trei ani, de o insolvență de renume, Bilbor Mineral Water, brand de apă minerală poziționat pe segmentul premium cu o valoare de piață de 5,3 milioane euro, intrând în aceeași procedură.

Alături de BRD, lista include aproape 40 de alși creditori, printre care Raiffeisen Bank, Metro Cash&Carry, Telekom, Administrația Finanțelor Publice Brașov, Porsche Leasing.

Urmărește-ne și pe Google News

"Din analiza efectuată asupra perioadei de activitate analizate, respectiv 2014-2017, rezultă că principală cauză care a determinat starea de insolvență a societății a fost impactul general al crizei economice, care a determinat în lanț întreruperea parțială sau totală a conexiunilor afacerii companiei, fără de care aceasta nu poate exista. Recesiunea prezentă în toate ramurile economiei a eliminat posibilitățile firmei de repoziționare sau realocare de resurse în vederea canalizării afacerii pe un alt trend, mai cu seamă pentru faptul că această criză economică a fost prezentă, în prima fază a declanșării ei, în zona dezvoltării imobiliare de orice fel, implicit al entităților ce relaționează în mod firesc cu acestea", este scris în documentul aflat pe masa judecătorilor și aflat în posesia Profit.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Teads, compania care a cumpărat startup-ul românesc Brainient, va fi preluată de grupul Altice, deținut de miliardarul Patrick Drahi, al treilea cel mai bogat om din Franța CITEȘTE ȘI Teads, compania care a cumpărat startup-ul românesc Brainient, va fi preluată de grupul Altice, deținut de miliardarul Patrick Drahi, al treilea cel mai bogat om din Franța

Sunt însă indicate și cauze de ordin intern care se circumscriu sintagmei de management defectuos, respectiv lipsa unui buget de venituri și cheltuieli analizat lunar, lipsa unui plan de trezorerie (încasări și plăți ) actualizat, lipsa unui control intern corect și eficace, neluarea măsurilor legale împotriva clienților care plătes cu întârziere sau nu respectă clauzele contractuale, în  condițiile în care încasarea creanțelor ar garanta achitarea datoriilor.

Aproape întreg patrimoniul companiei este grevat în favoarea băncilor, urmând acum să se intre într-un proces de reorganizare.

Aguapur este pe piață din 1999, fiind controlată de un grup de antreprenori români.

În 2015, când compania a trimis Ministerului Finanțelor ultimele date fiscale, Aguapur, cu 31 de angajați, a înregistrat un profit net de 8.286 lei și o cifră de afaceri de 3,6 milioane lei. În 2009, anul izbucnirii crizei financiare globale în România, compania avea încă un profit de 626.300 lei și afaceri de 6,6 milioane lei, unul dintre cei mai buni ani din istoria Aguapur.

Conform termene.ro, datoriile companiei însumau în același an 2,3 milioane lei.

Aguapur are fabrica în localitatea Vama Buzăului din județul Brașov, la poalele Munților Ciucaș, unde produce și îmbuteliază apa naturală de izvor Perla Ciucașului în diferite litraje și variante.

viewscnt
Afla mai multe despre
perla ciucasului
ape
aguapur
bilbor