Nuclearelectrica a anunțat acordarea de către Agenția SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) a unui grant nerambursabil în valoare de 1.277.115 dolari pentru finanțarea costului necesar identificării unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR (reactoare modulare mici) în România. Nuclearelectrica transmite că este interesată de evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluție pe termen lung, pe lângă construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Grant-ul oferit de US-TDA va fi utilizat pentru a finanța costurile de asistență tehnică pentru identificarea și evaluarea amplasamentelor adecvate tehnologiilor nucleare mici și modulare (SMR) și elaborarea unei foi de parcurs pentru licențierea acestora.
Nuclearelectrica precizează că SUA și România sunt angajate în dezvoltarea energiei nucleare. Potrivit Proiectului de Strategie Energetică a României, utilizarea reactoarelor nucleare mici și modulare ar putea fi benefică pentru asigurarea de noi capacități energetice fără emisii de carbon și surse de producție de hidrogen, după anul 2035. Așadar, interesul Nuclearelectrica este de a iniția în timp util identificarea și evaluarea preliminară a unor amplasamente, altele decât zona Cernavodă, prin intermediul grant-ului nerambursabil acordat de US-TDA, arată Hotnews.
CITEȘTE ȘI Wellbeing în pandemie – Cum a derulat Auchan Romania un program de mental wellbeing cu Wellington“Pe lângă dezvoltarea în forma actuală a reactoarelor 3 și 4, SNN este, de asemenea, interesată în evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluție pe termen lung pentru dezvoltarea în continuare a industriei nucleare din România. Suntem interesați de caracteristici precum flexiblitate, modularitate și eficiență ridicată care ar putea să ofere avantaje atât pentru sistemul energetic cât și pentru mediul de afaceri după anul 2035. Grant-ul acordat de US-TDA ne va permite evaluarea de amplasamente și tehnologie având o asistență tehnică adecvată și să inițiem acest proces de evaluare în timp util pentru a sprijini un proces decizional ulterior", a afirmat Cosmin Ghiță, director general al SNN.
„USTDA este un partener ideal pentru România deoarece caută tehnologii de ultimă generație în domeniul energiei nucleare civile pentru nevoile sale viitoare de energie. Sprijinul noastru va crea legaturi mai strânse între industriile noastre și va crea noi oportunități de afaceri pentru industria SUA pe o piață importantă”, a spus a spus Todd Abrajano, directorul agenției.
În urmă cu aproape 2 ani, Nuclearelectrica a semnat un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale, controlată de gigantul industrial texan Fluor Corporation, ce viza schimbul de informații tehnice și de business în legătură cu o tehnologie nucleară a NuScale aflată atunci încă în teste. Astfel, scopul înțelegerii era evaluarea dezvoltării, autorizării și construcției reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potențială soluție pe termen lung pentru România, acordul fiind prezentat atunci ca reprezentând "un semnal al interesului României pentru tehnologiile nucleare inovatoare, de nouă generație, care într-un viitor vor completa și ulterior înlocui actualele generații de reactoare nucleare".
NuScale dezvoltă o centrală nucleară pe bază de reactoare modulare cu apă ușoară. Proiectul companiei are la bază o construcție modulară capabilă să genereze 60 MW de electricitate utilizănd o versiune redusă ca dimensiune și scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apă sub presiune. O centrală nucleară NuScale poate acomoda pănă la 12 module individuale, care oferă beneficiile unei tehnologii fără emisii de carbon și reduce, potrivit companiei, angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o producție de ordinul gigawaților.
CITEȘTE ȘI British Airways poate plăti despăgubiri de până la 800 de milioane de lire sterline către clienții cărora le-au fost furate dateleÎn octombrie 2019, Cosmin Ghiță declara pentru Profit.ro că, după ce semnase în martie memorandumul cu NuScale, Nuclearelectrica se gândea deja unde ar putea fi amplasate pe plan local astfel de unități modulare mici de producție de energie nucleară. "Este un stadiu incipient al colaborării cu NuScale. Căutăm și evaluăm în prezent posibile amplasamente pentru astfel de reactoare modulare. Ne gândim la locații industriale, care să dispună deja de stații de transformare. De asemenea, specialiștii noștri se afla într-un schimb curent de informații cu echipa NuScale. Poziția noastră este de a înainta cu achiziția unui reactor de generația IV (tip NuScale) după ce vedem un prototip comercial funcțional. Acesta este un proiect pe termen lung și foarte lung, însă partea de pre-proiect trebuie gestionată din timp", spunea Ghiță.
Tehnologia SMR a NuScale a fost certificată de către Comisia Nucleară de Reglementare (NRC) din Statele Unite, evaluarea fiind finalizată în septembrie 2020. Compania are în plan să livreze și să pună în funcțiune până în 2026 prima sa centrală, client fiind statul american Utah. Potrivit planurilor NuScale, centrala va avea o putere instalată de 600 MW și costuri investiționale estimate la 3 miliarde dolari.
În 2013, Nuscale a primit o finanțare de 217 milioane dolari de la Departamentul pentru Energie al SUA pentru dezvoltarea tehnologiei SMR, urmată de una de 16 milioane dolari în 2015 și alta de 40 milioane dolari în 2018.
CEO-ul companiei, John Hopkins, a făcut parte dintr-o delegație de executivi de cel mai înalt rang ai industriei energetice nucleare americane care s-a întâlnit în februarie 2019 cu președintele SUA, Donald Trump, pentru a-l convinge să le sprijine companiile să câștige contracte în străinătate. O altă solicitare a fost aceea ca statul american să le acorde asistență financiară pentru ca industria nucleară a SUA să devină mai competitivă pe plan mondial și să poată concura cu alte state care vor să construiască centrale nucleare peste hotarele proprii, cum ar fi China, Rusia sau Iranul.