Angajații din Compania Națională Poșta Română (CNPR) cu salarii minime și care desfășoară un volum de muncă foarte mare reprezintă o prioritate în acest moment, iar în acest context sprijinim inițiativa de optimizare și eliminare a celor care nu muncesc și nu aduc valoare companiei, afirmă ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, într-o postare pe Facebook.
'Răspunsul nostru la solicitările sindicatului - SLPR (Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, n.r.) a fost de transparență și deschidere la dialog, în centrul preocupărilor noastre fiind cetățenii României, conform Constituției și legilor țării. Ne bucură preocuparea și atitudinea responsabilă a SLPR privind creșterea veniturilor Companiei și bunul mers al acesteia. Deja a început procesul de fixare a indicatorilor de performanță la nivelul conducerii și sperăm că managementul va extinde acest sistem la toți angajații. Este important ca fiecare angajat să știe ce așteaptă acționarii și clienții de la el și să fie un sistem drept de premiere a performanței. Este atribuția managementului să stabilească salarii în funcție de munca prestată și să crească salariile în limita bugetului stabilit, conform legii. Suntem de acord că o prioritate sunt cei cu salarii minime și un volum de muncă foarte mare. Suntem de acord, și sprijinim inițiativa de optimizare și eliminare a celor care nu muncesc și nu aduc valoare Poștei Române. Apreciem disponibilitatea sindicatului de a sprijini implementarea noilor servicii', menționează ministrul Comunicațiilor.
Oficialul a amintit, totodată, că, în perioada următoare, va fi promovat un act normativ prin care angajații Poștei să poată efectua concediul de odihnă, pentru posturile unice din mediul rural, fără a fi afectată prestarea serviciilor.
'Vom promova un act normativ care să permită angajaților să efectueze concediu de odihnă, pentru posturile unice din mediul rural, fără a afecta prestarea serviciilor. Am invitat un reprezentant al SLPR în comisia de elaborare a cadrului legal până în luna iulie. Vom facilita în continuare dialogul dintre CNPR și ANCOM pentru compensarea serviciului universal. Este important ca acest serviciu necesar să fie compensat corect, pentru a avea servicii de calitate în toate localitățile țării în interesul cetățenilor, companiilor și administrației publice. Apreciem dorința Sindicatului de a sprijini inițiativele noastre de așezare a Companiei pe baze solide prin adoptarea unei strategii pe termen de 7 ani împărtășite de acționari și angajați. Am luat act de îngrijorarea privind amenzile primite de la Consiliul Concurenței, datoriile existente, contractele păguboase și erorile din trecut. Analizăm posibilitatea conversiei datoriei în acțiuni cu acordul Fondului Proprietatea și cu respectarea regulilor privind ajutorul de stat', a afirmat Marius Bostan.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Circa 3.500 de lucrători poștali din toată țara, membri ai Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR), au protestat, sâmbătă, în fața Guvernului, pentru creșterea salariilor și asigurarea unor condiții decente de muncă.
Tot sâmbătă, o delegație a protestatarilor au purtat discuții la sediul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, cu ministrul de resort Marius Bostan, secretarul de stat Radu Dorcioman, vice-premierul Costin Borc, consilierul primului ministru, Tiberiu Petrescu, precum și cu directorul de cabinet Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Sorin Mureșan.
În urma discuțiilor, s-a convenit constituirea unui grup de lucru pentru redactarea unui act normativ privind concediile de odihnă ale agenților poștali, ce va fi promovat în ședință de Guvern în luna iulie. Referitor la creșterea salariilor, acționarul majoritar (statul român prin MCSI), a fost de acord cu realizarea acestor creșteri salariale anul acesta, cu încadrarea în anvelopa salarială prevăzută în bugetul pe 2016, acest lucru fiind posibil prin eficientizarea activității.
În ceea ce privește reducerea continuă a veniturilor Poștei Române, acționarul majoritar a fost de acord, cu ajutorul Adunării Generale a Acționarilor, să se cuprindă obiective prioritare în contractele de management și să fie semnate contracte de performanță cu directorii și directorii executivi din centrale pentru creșterea veniturilor companiei.
Referitor la revendicarea privind conversia datoriilor Poștei Române în acțiuni ale statului, cei doi miniștri s-au declarat de acord că acest lucru se poate face printr-un plan de eficientizare a activității CNPR, însă trebuie să fie de acord și celălalt acționar, Fondul Proprietatea (care deține 25% din acțiuni), să participe la această majorare de capital.
La capitolul decontării serviciului universal, s-a stabilit că până la sfârșitul anului CNPR va încasa bani de la ANCOM pentru acesta, în timp ce, în ceea ce privește reducerea vârstei de pensionare s-a decis constituirea unui grup de lucru care să studieze variantele posibile, întrucât legislația este restrictivă. Subiectul a rămas deschis discuțiilor.
Potrivit datelor oficiale, Poșta Română a înregistrat, anul trecut, un profit brut de 19,2 milioane de lei (4,3 milioane de euro), iar cheltuielile cu investițiile au crescut cu peste 24%, față de 2014, în timp ce cheltuielile totale s-au diminuat cu aproximativ 7%.
Poșta Română este deținută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informațională, în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%. Compania deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie. Compania a încheiat anul 2014 cu un profit net de 22,8 milioane de lei (5 milioane de euro), după cinci ani de pierderi.
Sursa: Agerpres