Trebuie să avem o corelare mai bună între Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției în ceea ce privește bilanțul anual depus de către companiile active, susține Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR). La nivelul lunii noiembrie 2021, spune el, din totalul de 1.102.777 companii active, au depus bilanțul doar 768.367 de societăți comerciale active.
“Vorbim, astfel, de peste 334 de mii de societăți care nu depun bilanțul anual și care, în acest fel, eludează controalele ANAF. Nu există sancțiuni semnificative pentru nedepunerea bilanțului anual”, a spus Daraban, în cadrul conferinței „Cele mai bune practici anticorupție din S.U.A. – educație și prevenire”
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a mai afirmat ci din perspectiva mediului de afaceri, corupția reduce oportunitățile pieței pentru afaceri legitime, crește nejustificat costurile activităților de afaceri, creează un mediu de operare neospitalier și imprevizibil, creează riscul de urmărire penală pentru încălcarea legii, crește riscul de deteriorare a reputației, afectează substanțial întreprinderile mici și furnizorii, scrie Hotnews.ro.
Conform unui comunicat al CCIR, reprezentanții FBI prezenți la eveniment au spus că o singură companie coruptă poate duce la distrugerea industriei din care face parte, la fel cum câteva persoane corupte dintr-o țară pot distruge din multe puncte de vedere întregul stat.
“Programul Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) a luat ființă în anul 1977 pentru că, până în acel moment, nu aveam echipe dedicate combaterii corupției internaționale. O componentă a acestui program vizează și furtul de fonduri guvernamentale de către politicienii corupți. Foarte des, aceștia spală bani în SUA, ceea ce face ca intervenția FBI să poată fi extinsă și în afara granițelor. Orice atinge sistemul bancar american sau piața imobiliară atrage după sine intervenția FBI. Este o luptă constantă, dar pe care o câștigăm pas cu pas”, suțin reprezentanți ai FBI.
Șeful FBI pentru România și Moldova, Departamentul de Justiție al SUA, Monika A. Wasiewicz a afirmat că „pentru FBI, combaterea fenomenului corupției rămâne o prioritate pentru că reprezintă un real pericol la nivel mondial”.
„Corupția poate afecta securitatea granițelor, poate afecta viața noastra de zi cu zi prin inducerea unei lipse de siguranță atunci când pur și simplu mergi pe stradă sau atunci când treci peste un pod”, a spus Wasiewicz.
• În SUA, fenomenul corupției generează pierderi anuale de miliarde de dolari. Pentru a combate acest fenomen nu este necesar numai să investigăm, ci și să oferim infomații importante despre care sunt noile trenduri, despre care sunt amenințările sau care sunt noile scheme de eludare a legii.
„FBI-ul trebuie să facă primul pas și să vină către mediul privat și să întrebe cu ce îi poate ajuta. Numai împreună cu mediul de afaceri, prin coordonare și prin educare putem să construim o adevărată reziliență împotriva acestui flagel”, susține Wasiewicz.