Grupul Huawei Tehnologies, aflat pe o listă neagră a guvernului american, se află în negocieri preliminare cu mai multe companii americane pentru licențierea tehnologiei sale 5G, a declarat vineri un oficial al celui mai mare producător de echipamente de profil din lume, transmite Reuters.
Vincent Pang, vicepreședinte și membru în consiliul de administrație al Huawei, a spus că unele firme americane și-au exprimat interesul pentru un aocrd pe termen lung sau un transfer unic, acesta refuzând să spună numele sau mărimea companiilor respective, scrie News.ro.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
”Sunt niște companii care discută cu noi, dar va dura mult până la o finalizare a discuțiilor,”, a explicat Pang, aflat în această săptămână într-o vizită la Washington. Acesta a adăugat că discuțiile au început de două săptămâni și că nu au ajuns încă la un nivel detaliat.
CITEȘTE ȘI VIDEO Catalonia - Cele mai violente proteste din ultimul deceniu: 207 agenți răniți, mai mult de 120 de persoane reținuteGuvernul american a dus o campanie de convingere a țărilor aliate să interzică utilizarea rețelelor 5G ale Huawei, de teamă că acestea ar putea fi folosite de Baijing pentru spionarea clienților. Huawei a negat în repetate rânduri acest lucru.
În prezent, nu există furnizori americani de echipamente 5G, iar tehnologia oferită de Ericsson și Nokia este mai scumpă.
În luna mai, autoritățile americane au inclus Huawei pe o listă neagră de companii, din motive de securitate națională, interzicându-i să cumpere componente americane fără o licență specială.
Washingtonul a adus și acuzații penale împotriva Huawei, acuzând compania de fraudă bancară, încălcarea sancțiunilor americane împotriva Iranului și furt de secrete comerciale. Huawei respinge toate acuzațiile.
Departamentul pentru Comerț ar urma să interzică complet accesul Huawei la lanțul de furnizori ai operatorilor americani de telecomunicații.
Ideea unui comision unic în schimbul accesului la brevetele 5G, licențele, codurile și know how-ul Huawei a fost exprimat pentru prima oară de directorul general și fondatorul companiei chineze Ren Zhengfei în interviuri acordate luna trecută publicațiilor New York Times și Economist. Nu s-a știut până acum că a existat un interes din partea unor companii americane.
Într-un interviu acordat luna trecută, un oficial al Departamentului de Stat a fost sceptic în privința ofertei lui Ren.
”Nu este realist, ca operatorii să preia echipamentele, iar apoi să gestioneze singuri softul și hardware-ul. Dacă există bug-uri incluse în softul inițial, nu s-ar ști acest lucru, iar acestea ar putea fi activate oricând, chiar dacă codurile ar fi transferate operatorilor de telecomunicații”, a spus persoana.
Pang a refuzat să anticipeze dacă vor fi semnate acorduri. El a avertizat în schimb că investițiile de cercetare și dezvoltare pentru îmbunătățirea în continuare a platformei după transferul de la Huawei ar fi foarte costisitoare pentru companii.
Începând din 2009, Huawei a investit miliarde de dolari pentru dezvoltarea tehnologiei 5G.