Guvernul permite din nou modificarea contractelor de investiții publice, invocând scumpirile și războiul. Ajustări de peste 1,77 miliarde lei

Guvernul permite din nou modificarea contractelor de investiții publice, invocând scumpirile și războiul. Ajustări de peste 1,77 miliarde lei
scris 14 apr 2022

Guvernul a stabilit, printr-o nouă ordonanță de urgență, posibilitatea ajustării valorilor din contractele de investiții publice, cu argmentul că proiectele sunt afectate de creșterile globale de prețuri ale materialelor de construcții, ale salariilor din acest domeniu, ale carburanților și creșterilor de preț în domeniul energetic.

Impactul financiar estimat pentru ajustarea acestor contracte este de 1.776.317.000 lei.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: În urma creșterii prețurilor materialelor de construcții, Guvernul a stabilit încă de anul trecut că pentru lucrările aflate în execuție se pot ajusta contractele, prin acte adiționale, pe baza unor formule de calcul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Proiectul de schimbare a Legii offshore. Producătorii vor fi în continuare suprataxați, însă baza de impozitare se modifică, iar deductibilitățile vor fi majorate. Dispar interdicțiile la export CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Proiectul de schimbare a Legii offshore. Producătorii vor fi în continuare suprataxați, însă baza de impozitare se modifică, iar deductibilitățile vor fi majorate. Dispar interdicțiile la export

Acum, Guvernul arată că efectele situației excepționale avute în vedere anul trecut, respectiv majorarea prețului materialelor de construcții, nu numai că nu s-au diminuat, ci au crescut, ca urmare a creșterii prețului energiei electrice și gazelor naturale, a combustibilului, a transporturilor de mărfuri la nivel internațional, cât și ca urmare a conflictului militar care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei și blocajului impus la nivel internațional Rusiei.

”Din datele și semnalele primite din partea actorilor prezenți în sectorul investițiilor publice/construcțiilor, respectiv autorități contractante, executanți, furnizori, asociații și federații în domeniu, sectorul constructiilor este foarte afectat în prezent de escaladarea fără precedent a prețurilor materiilor prime, materialelor de construcții, dotărilor, echipamentelor, utilajelor, carburantului, energiei, etc., fapt ce a condus la o criză majoră în domeniu, atât la nivel național, cât și la nivel mondial.

În contextul în care piața era deja impactată de pandemia Covid-19, evenimentele recente, respectiv războiului din Ucraina precum și sancțiunile aplicate Rusiei și Belarusului de Comisia Europeană și de state, a accentuat impredictibilitatea și imprevizibilitatea pieței, accelerând și agravând situația preexistentă din domeniul construcțiilor”, susține Executivul.

Zeci de instituții publice, inclusiv ministere, refuză să ia parte la Cloud-ul Guvernamental. Ciucă, solicitat să le oblige CITEȘTE ȘI Zeci de instituții publice, inclusiv ministere, refuză să ia parte la Cloud-ul Guvernamental. Ciucă, solicitat să le oblige

Prin urmare, în condițiile creșterilor semnificative ale prețurilor, noua ordonanță are vedere toate contractele de achiziții, inclusiv cele aflate în procedură de achiziție și cele în derulare, dar pentru care nu s-au depus oferte sau nu a fost declarat un câștigător, finanțate din fonduri guvernamentale sau europene. 

Pentru contractele în execuție, ajustarea se va putea realiza, ca și până acum, pe lucrările rămase de realizat.

Formula de ajustare este similară cu formula utilizată în ordonanța precedentă șo folosește indicele global în construcții ICC, diseminat de către Institutul Național de Statistică. Data de referință va fi luna anterioară ofertei în baza căreia a fost încheiat contractul de finanțare.

PREVEDERILE ORDONANȚEI CU FORMULA ȘI PROCEDURILE DE AJUSTARE AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
achizitii
investitii
contracte
pret
constructii