Gregor Roy Chowdhury, unul dintre proprietarii resortului turistic Zabola Estate din județul Covasna, lansează un fond de private equity pentru investiții regionale în Transilvania, cu scopul de a investi 150 de milioane de euro, cu un capital inițial de 7 milioane de euro, în companii de procesare a alimentelor și de producție a bunurilor alimentare.
Companiile care vor finanțare trebuie să aibă o cifră de afaceri de minimum 10 milioane de euro și să fie în căutarea unui partener pentru extindere, a unei rețele internaționale ori proprietarul să aibă intenția de a ieși din afacere. “Suntem în discuții cu mai multe companii, iar în cursul acestui an dorim să semnăm primul contract”, spune Chowdhury.
“Cererea clienților pentru alimente care sunt produse local și regional este în creștere. Cu toate acestea, majoritatea produselor vin din străinătate. În ultimii ani am fost martorii unor investiții masive în lanțuri de supermarketuri. Cred cu tărie că aici există o nișă din moment ce materia primă este exportată și se întoarce, ulterior, sub formă de produse pe raft. Același lucru este valabil în cazul producției de bunuri alimentare. România este bogată în resurse naturale – în majoritatea cazurilor doar materia primă este exploatată și apoi exportată”, adaugă acesta.
CITEȘTE ȘI FOTO KFC și-a deschis propriul hotelGregor Roy Chowdhury este indicat drept fiul unei contese transilvănene și al unui nobil indian. Relatările publice sunt că mama lui, Katalina, care a avut de suferit din cauza regimului comunist, a reușit să fugă la rude, în Austria, când avea 16 ani. S-a întors acasă, în România, în fiecare an, împreună cu fiii ei. Gregor a crescut în Austria și a studiat la Londra. După câțiva ani în investment banking în Londra, el s-a întors în Transilvania pentru a-și redescoperi rădăcinile și desfășoară activități în România din 2002.
După anii de comunism în care proprietățile familiei sale au fost confiscate, iar familia expulzată în mijlocul nopții, domeniul de la Zăbala, județul Covasna, a fost revendicat și s-au făcut investiții semnificative în turism, silvicultură și agricultură. Azi, Zabola Estate, denumit și Castelul Contelui Mikes, este cunoscut mai ales ca un boutique hotel și resort de lux.
De la departamentul de fuziuni și achiziții al băncii americane de investiții Salomon Smith Barney (azi Citigroup) din Londra, Gregor s-a mutat în România pentru a se concentra pe restituirea vechilor proprietăți ale familiei și pe construirea unei afaceri în domeniul silvic. În ultimii ani, el s-a concentrat pe turism, agricultură convențională și ecologică, precum și un proiect de conservare. Prin intermediul soției sale, contele este prezentat ca având o conexiune strânsă cu Hardenberg Group, investitor in distilerii și hoteluri din Germania.