Comisia Europeană a amendat Google cu suma record de 4,34 miliarde de euro pentru încălcarea normelor antitrust ale UE. Gigantul american din domeniul internetului este acuzat că a impus restricții ilegale producătorilor de dispozitive Android și operatorilor de rețele de telefonie mobilă pentru a-și consolida poziția dominantă în domeniul căutărilor generale pe internet.
Este cea mai mare amendă decisă până în prezent de Executivul de la Bruxelles, suma depășind cu aproape 2 miliarde de euro recordul stabilit anul trecut, de asemenea într-un caz legat de practicile Google.
Potrivit unui comunicat al Comisiei, Google a impus o serie de restricții producătorilor de dispozitive cu sistem de operare Android și operatorilor de rețele pentru a se asigura că traficul de internet de pe acest tip de dispozitive este canalizat către motorul de căutare propriu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“În felul acesta, Google a utilizat Android ca instrument de consolidare a poziției dominante a motorului său de căutare. Din cauza acestor practici, societățile concurente nu au avut posibilitatea de a inova și de a concura pe baza meritelor, iar consumatorii europeni nu au putut beneficia de o concurență efectivă pe această piață importantă a dispozitivelor mobile. Acest lucru este ilegal din perspectiva normelor antitrust ale UE”, a spus Margrethe Vestager, comisarul UE pentru concurență.
Mai precis, potrivit Comisiei, Google a solicitat producătorilor să preinstaleze propria sa aplicație de căutare (Google Search) și propria sa aplicație browser (Chrome) ca o condiție pentru acordarea licenței pentru magazinul său de aplicații (Play Store). În plus, compania americană a efectuat, în favoarea anumitor mari producători și mari operatori de rețele de telefonie mobilă, plăți condiționate de preinstalarea în exclusivitate a aplicației Google Search pe dispozitivele acestora și a împiedicat producători dispuși să preinstaleze aplicații Google să vândă chiar și un singur dispozitiv mobil inteligent care funcționează cu versiuni alternative ale sistemului Android care nu au fost aprobate de Google (așa-numitele „ramificații ale sistemului Android”).
“Google trebuie să pună capăt efectiv acestor practici în termen de 90 de zile, riscând, în caz contrar, să fie obligată la plata unor penalități cu titlu cominatoriu echivalente cu până la 5 % din cifra de afaceri zilnică medie la nivel mondial a Alphabet, compania-mamă a Google”, se arată în comunicat.
În iunie anul trecut, Comisia a impus Google o amendă de 2,4 miliarde de euro, după ce a constatat că gigantul american a favorizat, în rezultatele căutărilor, Google Shopping, serviciul său de cumpărături și comparare a produselor, profitând de faptul că deține cel mai popular motor de căutare pe internet.
Google a făcut apel împotriva deciziei.