Guvernul reacționează, prin Ministerul Culturii, față de vânzarea pregătită a casei Dinu Lipatti și atenționează că proprietarii nu au transmis o ofertă de preempțiune adresată statului, așa cum îi obligă legea, motiv pentru care orice eventual contract de vânzare-cumparare a acestui imobil poate fi sancționat cu nulitatea absolută a vânzării.
Casa Dinu Lipatti, o clădire de pe bulevardul Lascăr Catargiu din București, în centrul Capitalei, proprietate a tatălui pianistului, a fost scoasă la vânzare la începutul lunii august pentru 1,9 milioane de euro. Casa este ofertată la licitație publică, imobilul fiind însă înregistrat în lista monumentelor din București.
Imobilul este scos la licitație în urma unei executări silite, după ce actualii proprietari nu au mai putut plăti un credit bancar.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astăzi, Ministerul Culturii a reacționat, precizând că urmărește în continuare cu atenție acest caz și precizând că imobilul este înscris în lista monumentelor istorice și nu poate fi vândută spre a fi demolată, iar proprietarii sunt obligați să înștiințeze în scris direcția pentru cultură despre intenția de a înstrăina monumentul istoric, în vederea exercitării dreptului de preemțiune al statului, să notifice viitorului proprietar, chiriaș sau concesionar regimul juridic al monumentului istoric pe care îl deține și să înștiințeze în scris direcția pentru cultură despre schimbarea proprietarului sau a administratorului în termen de 15 zile de la data încheierii contractelor.
"Din verificările noastre, până în acest moment, nici la Ministerul Culturii, nici la Direcția de Cultură a Municipiului București nu a fost transmisă oferta de preempțiune adresată statului român, în vederea exercitării acestui drept, așadar orice contract de vânzare-cumparare a imobilului poate fi sancționat cu nulitatea absolută a vânzării", atenționează ministerul.
La prima ofertare, de la începutul anului, prețul de pornire a fost 2,54 milioane de euro.
În această casă au locuit, cu acordul lui Valentin Lipatti, fratele pianistului Dinu Lipatti, și academicianul Alexandru Graur și fiul acestuia, comentatorul sportiv TV Dumitru Graur.
Proprietatea, construită în 1902, în stil eclectic, este opera arhitectului Petre Antonescu și este numită ”Casa Dinu Lipatti”. Imobilul a fost renovat în 2008.
Clădirea, cu accentele principale de origine barocă, are ancadramentele ferestrelor și portalul intrării oficiale elegant decorate cu elemente vegetale.
Locuința burgheză era tipică pentru Bucureștiul sfârșitului de secol al XIX-lea și este decorată la interior cu lambriuri de lemn, cu pereți acoperiți cu mătase pe schelet de lemn.
Salonul avea o mică estradă, unde era amplasat pianul, la care adolescentul Dinu Lipatti repeta, compunea sau susținea concerte. Se pastrează sobele, ancadramentele ușilor, decorația plafoanelor și, partial, mobilierul original încastrat.
CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Celebra vilă a lui Hugh Hefner, Playboy Mansion, vândută cu 100 milioane dolari, cea mai scumpă casă din Los AngelesÎncăperile cu funcțiuni domestice sunt situate de-a lungul unui coridor lung care conduce spre intrarea secundară dinspre Strada Visarion. Imobilul are o mansardă generoasă, unde erau situate camerele servitorilor.
”Casa noastră din București era totdeaună scăldată în lumină”, descria locuința Ana Lipatti, mama pianistului. ”Odaia lui Dinu era exact lângă a mea, cea a soțului meu mai departe, pentru că el întârzia noaptea cântând la vioară”, spunea aceasta, arată news.ro.
Casa în care a locuit marele pianist și compozitor Dinu Lipatti are șase camere și două în pod. Zidăria este din beton, iar tâmplăria este din lemn, respectiv glafuri din marmură. Podelele camerelor sunt acoperite cu parchet clasic și mochetă, iar în baie, gresie.
Suprafața utilă este de 260,15 metri pătrați, iar suprafața terenului de 707 metri pătrați.