Prăbușirea coaliției guvernamentale din România ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, esențiale pentru îmbunătățirea perspectivei negative asociată calificativului 'BBB-' acordat României, a avertizat în această seară Fitch Ratings.
De ce este important: Fitch a menținut, în aprilie, calificativul acordat României pe ultima treaptă recomandată investițiilor, la BBB-, cu perspectivă negativă. Următoarea revizuire pentru ratingul României va avea loc luna viitoare.
“Creșterea economică susținută și finanțarea Next Generation EU oferă în continuare o cale potențială de reducere a deficitului, dar perspectivele de abordare a rigidităților fiscale de lungă durată s-ar putea deteriora”, arată agenția de evaluare financiară într-o notă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fitch notează că tensiunile dintre PNL și USR-Plus, cele două partide de centru-dreapta din coaliția care a preluat guvernarea la sfârșitul anului 2020, s-au amplificat în ultimele săptămâni din cauza priorităților politice, inclusiv pe tema domeniului de aplicare al unei scheme de investiții regionale și a întârzierilor privind reformele judiciare.
“USR-Plus a anunțat la 7 septembrie că părăsește alianța de coaliție, în urma demiterii deputatului USR-Plus Stelian Ion din funcția de ministru al justiției la 2 septembrie. Astfel, guvernul rămâne fără majoritate parlamentară”, arată Fitch.
Agenția amintește că USR-Plus a depus o moțiune de cenzură pentru a face presiuni asupra PNL să îl înlocuiască pe Florin Cîțu din funcția de prim-ministru - lucru pe care PNL l-a refuzat. USR-Plus a primit sprijin din partea partidului de dreapta AUR pentru a trece la moțiunea de cenzură, PSD, principalul partid aflat în opoziție, semnalându-și inițial sprijinul tacit.
“Aceste partide ar avea suficiente voturi pentru a trece moțiunea, ceea ce l-ar forța pe președinte să desemneze un nou prim-ministru pentru a forma un guvern. Președintele Iohannis, fost membru PNL, l-ar desemna, probabil, din nou pe Cîțu, care ar încerca să formeze un guvern PNL minoritar, la fel ca în 2019-2020. Două încercări eșuate de a forma un guvern ar declanșa alegeri anticipate”, potrivit Fitch, care arată că sondajele recente plasează PSD într-o poziție puternică pentru a forma următorul guvern dacă ar avea loc alegeri.
“Acest lucru ar putea exercita presiuni asupra celorlalte partide să facă un compromis pentru a păstra puterea”.
Fitch mai notează că agenda ambițioasă de reforme a coaliției de guvernare, "ancorată în planul național de redresare și reziliență (PNRR)", s-a confruntat deja cu obstacole crescânde, din cauza dificultăților de punere în aplicare a măsurilor în timpul pandemiei.
CITEȘTE ȘI FOTO Miniștrii USR PLUS s-au dus în birou la Cîțu și i-au pus pe masă demisiile“Nu se știe în ce măsură un guvern minoritar condus de PNL, sau un nou guvern condus de PSD, ar fi capabil, sau dispus, să impună reforme sensibile din punct de vedere politic în domeniile sănătății, salariilor, pensiilor și sistemului judiciar. Acest lucru ar putea întârzia și mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR, pe care guvernul o aștepta inițial până la sfârșitul lunii septembrie”.
Turbulențele police afectează și perspectivele fiscale ale României, arată Fitch. Agenția precizează că nerespectarea traiectoriei preconizate de reducere a deficitului reprezintă principalul risc la adresa proiecțiilor privind România.
“Guvernul planificase reforme ambițioase în materie de cheltuieli și venituri pentru a duce deficitul la sub 3% din PIB în 2024, de la 9,3% din PIB în 2020. Guvernul se aștepta să propună un salariu unitar și o lege a pensiilor până la sfârșitul anului 2021 și se angajase să crească gradul de respectare a obligațiilor fiscale pentru a reduce deficitul mare de venituri din TVA. Însă în ultimele luni s-au înregistrat puține progrese, iar acum perspectivele unei implementări rapide s-au diminuat și mai mult, deși PNRR ar putea servi în continuare drept ancoră politică”, potrivit Fitch.
Agenția estimează că finanțarea de către UE a angajamentelor asumate în cadrul PNRR va reduce presiunea asupra bugetului și, în combinație cu perspectivele de creștere economică favorabile, “va susține reducerea deficitului prin supraperformanța veniturilor, la fel ca înainte de 2020”.
“Cu toate acestea, în lipsa unei reforme mai profunde, provocările fiscale de lungă durată - inclusiv un profil de cheltuieli foarte rigid - și riscurile fiscale și externe mai ample vor persista (...). Un eșec în ceea ce privește reducerea deficitului bugetar sau atragerea de fonduri care nu creează datorii (în principal fonduri UE) ar putea submina stabilitatea macroeconomică”, potrivit Fitch.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Foștii șefi de stat care au colaborat cu Securitatea își pierd privilegiileFitch notează că ratingul României ar putea fi îmbunătățit dacă există “încrederea că autoritățile vor pune în aplicare planuri fiscale credibile”, care să stabilizeze datoria publică pe termen mediu.
“Lipsa progreselor în implementarea reformelor, care ar conduce la o creștere mai rapidă decât cea prognozată a datoriei publice, ar putea duce la o acțiune de rating negativă”.