Fostul sediu al Bibliotecii Naționale, din fața BNR, în fapt "Palatul Bursei" finalizat în 1911, a fost scos pe piața imobiliară spre închiriere de către Camera de Comerț și Industrie București, care a reintrat în proprietatea clădirii prin retrocedare, în baza unei decizii a instanței din urmă cu 8 ani.
Oferta include atât spații de la subsolul clădirii, unde pot fi amenajate un cazinou și un club al oamenilor de afaceri, cât și de la parter, pretabil pentru cafenele și restaurante, și de la cele două etaje ale clădirii, unde pot fi organizate conferințe sau amenajate săli de bal, a declarat pentru Profit.ro directorul general al Camerei de Comerț și Industrie București (CCIB), George Vodislav.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fotografii furnizate Profit.ro de către CCIB
Pentru o parte din aceste spații există deja potențiali chiriași, discuții fiind inițiate, de exemplu, cu reprezentanții Starbucks pentru deschiderea unei cafenele.
Fotografii furnizate Profit.ro de către CCIB
De asemenea, o parte din angajații CCIB urmează să își mute biroul în această clădire.
CITEȘTE ȘI Atentatele teroriste au ieftinit croaziereleCu două etaje înalte, mansardă, pod și subsol, palatul are o suprafață construită de 1.957 metri pătrați.
Fotografii furnizate Profit.ro de către CCIB
Palatul a fost construit după ce președintele Camerei de Comerț a mers în audiență la Regele Carol I
Palatul Camerei și al Bursei, edificiu de prestigiu al arhitecturii bucureștene de la începutul secolului al XX-lea, a fost construit de Camera de Comerț a Bucureștiului pe un teren atribuit de ministrul Ioan N. Lahovary, după ce președintele din 1904 al Camerei, George G. Assan, a mers în audiență la Regele Carol I, pentru a ridica problema unui sediu.
CITEȘTE ȘI Tu știi cu cine faci business? Care sunt domeniile cu cele mai multe facturi neachitateDupă un concurs de selectare a proiectului de construcție a Palatului Bursei, cu premii pornind de la 3.000 de lei aur și ajungând până la 8.000 de lei aur, a fost ales proiectul arhitectului Ștefan Burcuș, care a proiectat și Palatul Artelor, Palatul Administrativ din Craiova (actuala Prefectură), Catedrala din Galați.
Piatra de temelie a fost pusă de Principele Ferdinand și principesa Maria la 11 mai 1908, fiind inaugurat trei ani mai târziu, la 27 mai 1911, în prezența regelui Carol I.
Lucrarea a fost estimată la 800.000 de lei aur.
Și la acel moment la parter au fost deschise mici magazine, o cafenea și o berărie, etajele fiind ocupate de angajații Camerei de Comerț și Industrie.
În vara anului 1913, imobilul a găzduit Conferința de Pace care a marcat încheierea celui de–al doilea Război Balcanic.
Din 1955, începând cu regimul comunist, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Naționale a României până în 2008, când a fost retrocedată Camerei de Comerț și Industrie București, prin decizie a Inaltei Curți de Casație și Justiție.