Omul de afaceri Dan Șucu și-a planificat să înceapă anul acesta construcția unui nou magazin de mobilă Mobexpert, de talia celui pe care îl are în complexul comercial Băneasa și care este cel mai mare din rețea, în locul clădirilor de birouri programate de investitorii Raul Ciurtin și familia Dobra pe fosta platformă industrială Policolor din estul Bucureștiului, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Dan Șucu a cumpărat de la Raul Ciurtin și de la familia Călin și Alina Dobra o parcelă de 1,2 hectare, parte din cele 14 hectare ale fostei fabrici de vopsele Policolor. Pe acest teren, antreprenorul a pregătit construcția unui magazin Mobexpert, cu două etaje, și a unuia Altex, cu un etaj, potrivit surselor Profit.ro.
„Clădirea Mobexpert va fi structurată pe parter, plus două etaje, cu o amprentă la sol de circa 4.000 de metri pătrați. Va avea o suprafață de 12.000 de metri pătrați, comparabilă cu Mobexpert Băneasa. Vor fi amenajate locuri de parcare la sol și subteran. Intenționăm să începem construcția anul acesta“, a declarat, pentru Profit.ro, Dan Șucu, președintele Mobexpert.
Prin această investiție, antreprenorul se alătură concurenților săi IKEA și XXXLutz, care dețin magazine de mobilă în zona Pallady din estul Bucureștiului.
Magazinul Mobexpert din complexul comercial Băneasa a fost inaugurat în 2006 în urma unei investiții de 15 milioane de euro și este cel mai mare din rețea, cu o suprafață de 15.000 de metri pătrați. Unitatea din Băneasa generează anual cele mai mari venituri din rețeaua de magazine Mobexpert. Anul trecut, magazinul a avut vânzări de circa 32,6 milioane euro, în timp ce următorul clasat, Mobexpert Pipera, a realizat încasări de 20,1 milioane euro.
Noile magazine Mobexpert și Altex vor fi integrate în complexul imobiliar Estoria City și vor înlocui două clădiri de birouri cu o suprafață de circa 50.000 de metri pătrați, planificate pe acest amplasament. Raul Ciurtin spunea, pentru Profit.ro, încă din 2020 că amână secțiunea de birouri în favoarea rezidențialului, după ce pandemia a favorizat munca de acasă. Noile planuri, însă, arată că a renunțat definitiv la cele două clădiri de birouri, în complex mai fiind programată o singură clădiră de birouri, cu o suprafață de circa 10.000 de metri pătrați, amplasată în fața magazinului Leroy Merlin și disponibilă la vânzare sau închiriere.
În vechea variantă a Estoria City, în spatele Lidl erau planificate două clădiri de birouri În noua variantă, în spatele Lidl figurează showroom-ul Mobexpert
Prima etapă a complexului imobiliar Estoria City a fost definitivată în vara anului 2020, după inaugurarea magazinelor Leroy Merlin, Kaufland și Lidl. Acum se apropie de finalizare prima din cele 4 etape de construcție a zonei rezidențiale, fiecare cu câte 250 de apartamente.
În dezvoltarea proiectului sunt implicați familia Ciurtin, familia Dobra - cunoscută pentru implicarea în construcția mai multor unități Kaufland și Lidl din țară, antreprenorul clujean Florin Mariș - proprietarul grupului Hexagon, Adrian Viman – cel care a condus afacerile Kaufland România și Germania, fostul handbalist băimărean Vasile Viman și soția sa, Olimpia Carmen, care până în 2020 a fost inspector superior la Primăria Baia Mare.
Raul Ciurtin, alături de soția sa Lorena Beatrice, a obținut în 2016 circa 31 milioane euro din vânzarea pachetului de 44,9% deținut la Albalact, firmă fondată de familia sa. Banii din vânzare au fost direcționați către investiții imobiliare, dintre care cea mai importantă a fost achiziția fostei platformei Policolor din estul Bucureștiului, la un preț de 22 milioane de euro. Fabrica de vopsele a fost mutată în 2019 în spatele magazinului Dedeman Valea Cascadelor din cartierul Militari.
La sfârșitul anului 2019, Raul Ciurtin și Florin Mariș au încasat 30 milioane de euro de la familia Andrea și Ferenc Korponay din Baia Mare pentru trei clădiri de birouri din Cluj-Napoca.
Expansiunea Mobexpert
Dan Șucu anunța la începutul acestui an că grupul Mobexpert are nevoie de peste 50 milioane euro în următorii doi ani pentru a dezvolta capacitățile de producție și cele de retail. El a mai spus că, din prudență, intenționează ca minimum 50% din această investiție să fie făcută din surse proprii, pentru a nu crește expunerea bancară, într-o perioadă în care dobânzile au tendințe de creștere. Din acest motiv, el a decis să vândă dezvoltatorului CTP spațiile industriale și logistice pe care Mobexpert le deținea în București și Târgu Mureș în contracte de tip „sale and lease back“, care presupun preluarea în chirie a circa 100.000 de metri pătrați în parcurile CTP.
Bazele rețelei de mobilă Mobexpert au fost puse de Dan Șucu în iunie 1993, odată cu inaugurarea primului magazin din Unirea Shopping Center. Primul magazin după un concept nou, de tip hipermarket, a fost deschis în 2001 în Pipera, pe o suprafață de 13.000 de metri pătrați. Acum, rețeaua numără 26 de magazine Mobexpert cu o suprafață de expunere de 110.000 de metri pătrați, 8 fabrici și 2.300 de angajați.