EXCLUSIV Cum se va finanța Guvernul anul acesta

EXCLUSIV Cum se va finanța Guvernul anul acesta
scris 17 ian 2017

Guvernul va împrumuta anul acesta circa 50 de miliarde de lei de pe piața internă și 3 miliarde de euro de pe piețele externe, a declarat, pentru Profit.ro, Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei Statului, prezent la Viena la forumul Euromoney. De la populație vor fi împrumutate sume mai mari decât anul trecut, iar emisiunile de eurobonduri vor fi, cel mai probabil, în prima jumătate a anului, pentru a beneficia de dobânzile încă mici până la o eventuală înăsprire a politicii monetare a Băncii Centrale Europene.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

"O să ieșim pe retail mai mult decât anul trecut, pentru că avem cerere mare din partea populației", spune Nanu. În 2016, statul a vândut populației titluri de 730 milioane de lei, suma care va crește anul acesta.

Urmărește-ne și pe Google News

Șeful Trezoreriei Statului nu se așteaptă la o creștere semnificativă a dobânzilor la lei, dacă Banca Națională va avea o politică prudentă, dar nici o reducere a acestora nu o vede posibilă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Pe finanțarea externă, însă, vom avea creștere de dobândă față de 2016, când ratele la euro au fost la niveluri minime", arată Nanu, precizând că emisiunile de eurobonduri vor fi lansate cel mai probabil în prima jumătate a anului, pentru a beneficia de momentul încă favorabil înainte de o eventuală înăsprire a politicii monetare a BCE.

Băncile au finanțat anul acesta doar 900 de startup-uri, dintr-un total de 47.000 de firme nou-înființate CITEȘTE ȘI Băncile au finanțat anul acesta doar 900 de startup-uri, dintr-un total de 47.000 de firme nou-înființate

Șeful Trezoreriei Statului spune că împrumuturile externe vor fi exclusiv în euro, titlurile în dolari fiind excluse din cauza dobânzilor în creștere, ca urmare a politicii Rezervei Federale Americane (Fed).

"La eurobonduri vrem maturități cât mai lungi, să extindem durata, peste 10 ani, pentru că astfel se reduce necesarul de finanțare brut", spune Nanu.

Potrivit afirmațiilor sale, dacă Guvernul se va încadra cu deficitul bugetar sub 3% din PIB, necesarul total brut de finanțare (pentru acoperirea deficitului și refinanțarea datoriei publice) va fi, anul acesta, de 67-68 miliarde de lei. Aceasta înseamnă 8,3% din produsul brut estimat, în scădere față de 9,3% din PIB în 2016.

Pentru actualul Guvern, anul 2017 este unul destul de ușor din perspectiva necesarului de refinanțare a datoriei publice din trecut. "Până în iunie nu avem niciun vârf de plată. În iunie avem 8 miliarde de lei de rambursat, în iulie încă 8 miliarde de lei, iar în septembrie 1,1 miliarde de lei la un împrumut al Comisiei Europene. Nu avem anul acesta eurobonduri care ajung la maturitate", arată Nanu.

Statul a împrumutat, luni, 730 de milioane de lei în obligațiuni scadente în decembrie 2022, peste ținta inițială de 300 de milioane de lei, la un randament de 3,14% pe an, față de un nive de 3,12% în piața secundară, în ședința precedentă.

Licitația MFP, considerată bună de către analiștii de la ING Bank, a dus și la scăderea panteri curbei randamentelor. Cotațiile BID la fixingul BNR arată o scădere de 7 punte de vază la titlurile în lei pe 10 ani la 3,51%.

Randamentele la titlurile în lei au început să crescă de la finele toamnei 2016, când băncile de afară au început să pună în prețurile datoriei publice creșterea dobânzii de referință a Rezervei federale a SUA. Cele mai afectate titluri au fost cele la scadențe mai scurte. Ratele împrumuturilor la 6 și 12 luni au crescut cu peste 30 de puncte de bază în acest interval.

viewscnt
Afla mai multe despre
nanu
dobanzi