Complexul Energetic Oltenia și compania chineză de stat China Huadian Engineering intenționează să formeze o societate mixtă în parteneriat public-privat, Huadian Oltenia Energy SA, care să implementeze proiectul construirii unui nou grup energetic, de 600 MW, la termocentrala Rovinari, compania mixtă urmând să contracteze, în acest sens, un împrumut bancar în valoare de peste 574 milioane euro, reprezentând mai mult de două treimi din valoarea totală estimată a investiției, de 847,63 milioane euro.
Informația apare într-un memorandum pe această temă aprobat miercuri de Guvern și, totodată, într-un draft de acord între CE Oltenia și China Huadian privind implementarea proiectului noului grup energetic de la Rovinari, documente obținute de Profit.ro.
Potrivit documentelor citate, chinezii vor controla 91,06% din acțiunile societății mixte, iar CE Oltenia – 8,94%, din care 2% vor proveni din cesionarea cu titlu gratuit de către China Huadian Engineering către CE Oltenia a 2% din capitalul social al societății mixte.
CE Oltenia va contribui la capitalul social al societății mixte Huadian Oltenia Energy SA cu toate activele relavante pentru proiect, respectiv terenuri, clădiri administrative și depozit de cărbune, valoarea estimată a aportului în natură al companiei controlate de statul român fiind de 18,95 milioane euro.
"Pentru implementarea soluției tehnice identificate se impune achiziționarea unui teren de către CE Oltenia, teren care în prezent este proprietatea Energoconstrucția Filiala București SA. Trebuie menționat faptul că, în cazul în care nu va putea fi achiziționat terenul, se impune identificarea unei alte soluții tehnice", se arată în memorandumul aprobat de Guvern.
Partea chineză va contribui la capitalul societății mixte cu numerar în valoare de 254,3 milioane euro, reprezentând 30% din valoarea totală a proiectului, din care 248,8 milioane euro în nume propriu și 5,46 milioane euro în numele CE Oltenia, prin transferul gratuit către compania română a 2% din capitalul social al societății de implementare Huadian Oltenia Energy SA.
"Restul valorii proiectului (până la valoarea totală) va fi asigurat prin împrumuturi ce vor fi contractate de societatea de implementare de la instituții financiar-bancare (terți împrumutători)", se arată în memorandum. Valoarea împrumutului ar urma să fie de 574,4 milioane euro.
Toate aceste cifre reprezintă estimări, se precizează în memorandum, urmând ca valoarea cotei de participare finală a fiecăreia dintre părți să fie stabilită după finalizarea evaluării contribuției în natură a CE Oltenia. După construcția noului grup al termocentralei Rovinari, totalul puterii instalate a blocurilor energetice ale Complexului va ajunge la 4.500 MW, reprezentand peste 20% din totalul puterii brute instalate în unități de producție dispecerizabile din Romania, cifrat la 21.733 MW la jumătatea acestui an.
Garanții și despăgubiri
În document se precizează că instituțiile financiar-bancare solicită, pentru acordarea împrumutului menționat, garanție emisă de societatea-mamă a China Huadian Engineering (CHEC) pe perioada de construcție, pentru valoarea integrală a împrumutului, gajarea tuturor acțiunilor deținute de CE Oltenia și CHEC la societatea de implementare, precum și gajarea tuturor activelor și conturilor societății de implementare.
În draftul de acord între CE Oltenia și CHEC se specifică că partea chineză se obligă ca, fie prin CHEC, fie printr-o companie afiliată, să constituie o garanție de finalizare în favoarea băncilor pe perioada de construcție, respectiv până la data la care proiectul va fi dat în exploatare comercială.
"Întrucât, pe parcursul negocierilor, CHEC a declarat tranșant că nu poate accepta constituirea de garanții în favoarea CE Oltenia, indiferent de natura sau de obiectul acestora, și/sau plata de penalități pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale, s-a convenit cu reprezentanții CHEC ca, în situația executării de către instituțiile financiar-bancare, oricând pe parcursul implementării proiectului și indiferent de existența vreunei culpe a CHEC, a garanțiilor constituite asupra activelor societății de implementare și/sau asupra acțiunilor deținute de CE Oltenia la societatea de implementare, CHEC se obligă să plătească CE Oltenia o despăgubire egală cu valoarea aportului CE Oltenia, la care se adaugă valoarea de piață a cotei de 2% din capitalul social al societății de implementare, deținut de CE Oltenia la data îndeplinirii ultimului act de executare a garanțiilor constituite asupra activelor societății de implementare și/sau asupra acțiunilor deținute de CE Oltenia în cadrul societății de implementare", se afirmă în memorandum.
Problema garantării acțiunilor deținute de CE Oltenia la societatea mixtă, ca urmare a aportului în natură al Complexului la capitalul social al acesteia, a blocat, de altfel, o perioadă de timp, colaborarea dintre compania română și cea chineză la proiectul noului grup energetic de la termocentrala Rovinari.
Pe de altă parte, dacă executarea garanțiilor se produce din culpa CE Oltenia, compania românească se obligă să plătească CHEC daunele directe, calculate astfel încât acestea să nu depășească nivelul daunelor stabilit prin contractul de furnizare de cărbune, prin contractul de servicii sau prin alte contracte încheiate între CE Oltenia și societatea de implementare.
Înființarea societății mixte Huadian Oltenia Energy SA depinde de obținerea avizului din partea Consiliului Concurenței, a aprobărilor necesare din partea autorităților chineze și române, precum și de achiziționarea activelor esențiale pentru realizarea proiectului, respectiv de cumpărarea de către CE Oltenia a terenului aflat în proprietatea Energoconstrucția Filiala București SA, potrivit memorandumului.
"Litigiile în legătură cu acordul acționarilor se soluționează de un tribunal arbitral, format din 3 membri, locul arbitrajului fiind Londra, iar limba arbitrajului fiind limba engleză", se spune în documentul citat.
Rată de rentabilitate proiectată la peste 7%
Potrivit studiului de fezabilitate propus de China Huadian Engineering și avizat favorabil de către CE Oltenia, perioada de recuperare a investiției, în valoare totală de 847,63 milioane euro, este de 12 ani, la o rată internă de rentabilitate a capitalului de 7,04%. Durata de viață proiectată a noului grup de la termocentrala Rovinari este de 30 de ani, punerea în funcțiune a unității fiind prevăzută pentru anul 2019.
"Implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de bază lignitul de la carierele Roșia, Tismana și Pinoasa, ce aparțin CE Oltenia, va aduce avantaje substanțiale Complexului Energetic Oltenia, dar și economiei românești, în general. Printre avantajele aduse de proiect se numără faptul că acesta reprezintă o investiție de aproape un miliard de euro, în condițiile în care, de 25 de ani, nu s-au făcut investiții majore în sistemul termo-energetic din România, asigurarea, din țară, a unei părți din echipamentele și materialele necesare în construcția și exploatarea noii centrale, asigurarea forței de muncă pe perioada implementării proiectului (circa 4.000 de locuri de muncă), vânzarea, către noul grup energetic, a unei cantități de lignit de 4,6 milioane tone anual, ceea ce înseamnă securizarea a 3.000 de locuri de muncă și crearea a 1.800 de noi locuri de muncă, asigurarea, contra cost, a serviciilor de întreținere și reparații cu personalul CE Oltenia, asigurarea stabilității și securității sistemului energetic românesc", arată Guvernul.
Primele planuri privind construirea unui nou grup energetic la Rovinari datează din 2010, în 2011 fiind inițiată procedura de selecție a investitorilor pentru societatea mixtă, iar în 2012 având loc concursul propriu-zis. La licitație au participat CHEC și japonezii de la Marubeni Corporation. Chinezii au fost declarați câștigători, iar în 2013 s-a semnat memorandumul de înțelegere cu CHEC privind înființarea unei societăți mixte în parteneriat public-privat pentru proiectul de la Rovinari.
În 2013 și 2014, cei de la CHEC s-au ocupat, pe cheltuiala lor, de întocmirea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate, precum și de realizarea unui raport de evaluare a bunurilor care vor fi aduse de CE Oltenia ca aport în natură la capitalul societății mixte. Între timp, reprezentanții CHEC s-au deplasat de mai multe ori în România pentru discuții și negocieri și au solicitat în mod constant informații și documente, inclusiv oferte, referitoare la prețuri, tarife, combustibili și la piața de energie din România în general.
În cursul anului 2015, la sediul Ministerului Energiei s-au desfășurat mai multe runde de întâlniri între reprezentanții autorităților de la București, ai CE Oltenia și cei ai CHEC, în cursul cărora s-au purtat discuții cu privire la concluziile studiului de fezabilitate și ale raportului de evaluare a activelor aduse de CE Oltenia la capitalul social al societății mixte și s-au negociat clauzele acordului acționarilor și ale actului constitutiv al societății de implementare Huadian Oltenia Energy SA, mai precizează Guvernul.
Cine sunt potențialii parteneri
Compania de stat China Huadian Engineering, care face parte din grupul China Huadian Corporation, are ca principale domenii de activitate producția de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei și protecția mediului, energii din surse neconvenționale, construcția de centrale electrice, respectiv cercetare și dezvoltare de produse de înaltă tehnologie.
Operațiunile grupului China Huadian Corporation includ producția de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum cărbunele și alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic.
Corporația are afaceri în mai multe state, între care Rusia, India, Vietnam, Indonezia sau Arabia Saudită, iar China Huadian Engineering a realizat 212 centrale electrice în China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, având lucrări în desfășurare și în Turcia.
China Huadian a fost înființată în 2002 de statul chinez, alături de alte patru corporații. Împreună, cei cinci producători de energie controlează 45% din capacitatea energetică instalată a Chinei, potrivit publicației americane Forbes.
Complexul Energetic Oltenia, care include exploatările de lignit din Oltenia, termocentralele de la Craiova, Turceni, Rovinari și Brăila, asigură peste 20% din producția de energie electrică al României. Complexul a fost înființat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova și Rovinari cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW și este controlată de stat, prin Ministerul Energiei.
CE Oltenia a disponibilizat în acest an aproape 2.000 de angajați, care au primit până la șase salarii medii brute drept compensații, iar alte 1.070 de persoane au fost externalizate, astfel că numărul salariaților producătorului de energie a ajuns la 15.400. De asemenea, compania a anunțat că va angaja prin licitație o companie de consultanță care să elaboreze un plan de restructurare și să analizeze inclusiv cu câte grupuri să rămână în funcțiune compania de stat.
"Va urma elaborarea unui plan de restructurare, reorganizare și eficientizare a companiei. Acest plan va fi făcut de un plan de o companie specializată de consultanță. Compania de consultanță o vom alege printr-un proces de achiziție publică și va face o analiză diagnostică a societății și va propune niște măsuri de restructurare, reorganizare în funcție de capacitatea de a intra pe piața de energie, de competitivitate și de păstrare a unui prag de profitabilitate. Noi, prin caietul de sarcini, am făcut solicitarea ca să se trateze două aspecte: un aspect ține de asigurarea siguranței naționale. Noi va trebui să știm dacă mai e nevoie de cărbune pentru asigurarea acestei siguranțe naționale din punct de vedere energetic. Și atunci va trebui să dimensioneze capacitățile de producție sub acest aspect. Dacă se pune problema că autoritățile decid că nu mai e nevoie ca societatea să asigure siguranța națională, atunci va trebui să tratăm ca și abordare alt aspect, al profitabilității. Și din acest punct de vedere vor dimensiona capacitățile de producție doar pentru a fi competitiv și pentru a asigura profitabilitatea", a declarat, recent, Ion Petroniu, director Divizia Strategii Dezvoltare la Complexul Energetic Oltenia.