Administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, în insolvență cu datorii estimate la 1,43 miliarde lei, cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județ, singurul furnizor de căldură din regiune și pe care Guvernul încearcă să îl scape de faliment, arată, într-un document obținut de Profit.ro, că nu găsește un evaluator pentru întregul patrimoniu, din cauza "complexității lucrării", și atacă dur mai multe ministere pentru lipsa de implicare în salvarea companiei.
Documentul relevă că toți creditorii au fost de acord, în luna septembrie, cu desemnarea unui evaluator pentru întregul patrimoniu al companiei, în urma unei selecții de oferte, dar că după o lună a fost constatat că nu este primită decât o singură ofertă, din partea unei firme din Iași.
"Am formulat cereri pentru evaluarea patrimoniului CEH în doua ziare nationale și adresandu-ne direct ANEVAR (care a postat anuntul pe site-ul oficial), precum și filialelor ANEVAR din zona, dar, din cauza complexității lucrării, nu am primit decât această ofertă din Iași", arată administratorul judiciar.
Documentul aflat în posesia Profit.ro mai relevă că, în ultimii ani, compania a funcționat cu bugete ce prevedeau pierderi de peste 300 milioane lei anual, implicând astfel pierderi de circa un milion de lei pe zi, prevedere care, în fapt, a fost depășită, CEH realizând pierderi și mai mari, iar acum nu dispune de venituri suficiente pentru acoperirea cheltuielilor curente, existând posibilitatea concretă ca, în perioada de observație sau de reorganizare, pentru datoriile angajate după deschiderea procedurii, orice creditor să solicite intrarea sa în faliment. Pe lângă aceasta, CEH se confruntă la intrarea în sezonul rece cu lipsa unui stoc suficient de cărbune precum și cu probleme de mediu ce nu vor mai permite în curând funcționarea celor două termocentrale.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Firmele aflate în procedură simplificată de insolvență sau faliment vor putea cere amânarea impozitelor și contribuțiilor pentru salarii. Practicienii scapă de înscrierea în cazierul fiscal"Toate acestea au fost descrise pe larg în Raportul privind cauzele și împrejurările ce au condus CEH SA la insolvență. Am arătat acolo că, oricâte eforturi se vor face în Valea Jiului prin reducerea personalului și a cheltuielilor materiale, creșterea productivității etc., acestea sunt insuficiente și inutile atât timp cât la nivelul Guvernului nu se vor lua decizii care să ducă la anularea arieratelor, la un eventual ajutor de stat pentru minerit și despărțirea activității energetice de cea minieră. S-a ajuns chiar la situația în care CEH SA, pierzând încrederea furnizorilor, nu poate aproviziona nici măcar materialele minim necesare pentru asigurarea bunei funcționari a activității curente. Suntem în situația în care CEH SA nu și-a plătit niciodată impozitele și contribuțiile aferente salariilor, iar datoriile acumulate sunt imposibil de achitat doar prin eforturile locale. Principalul creditor, de care depinde aprobarea manierei în care se va desfășura procedura de insolvență, este Ministerul Finanțelor, iar unic acționar al CEH SA este Ministerul Energiei, ambele în subordinea Guvernului. Acesta este motivul pentru care rezolvarea ecuației CEH se poate face numai la nivelul Guvernului", spune administratorul.
Pe acest fond de nesiguranță, sunt atacate punctual mai multe ministere și acuzate că evită de mult timp decizii radicale.
"Toți cei implicați ezită în a lua decizii radicale: Ministerul Finanțelor tolerează de ani de zile neplata impozitelor și contribuțiilor aferente salariilor CEH SA și nici nu va solicita ridicarea dreptului de administrare sau falimentul societății; Ministerul Mediului permite în continuare funcționarea celor două termocentrale motivat de nesoluționarea definitivă
și irevocabilă a contestațiilor și nici măcar nu s-a înscris la masa credală cu creanța rezultată din amenzile pentru nerespectarea condițiilor de mediu (certificate CO2,certificate verzi); Ministerul Energiei aprobă de câțiva ani bugete anuale pentru CEH SA prevăzând pierderi de circa un milion lei pe zi, deși e logic că, în lipsa unei subvenții, agentul economic CEH va ajunge în faliment, trăgându-și după el majoritatea furnizorilor (...) Dincolo de principiile economice, populația și autoritățile din zonă consideră că CEH SA trebuie să acorde atât salarii (cât de mari și însoțite de numeroase alte facilități), cât și caldură - dacă se poate gratuit. Ori CEH SA este în insolvență și cu un picior în faliment, iar măsurile ce trebuie luate pentru salvarea acesteia trebuie să fie drastice pentru a obține rezultatul dorit", se revoltă administratorul.
El arată că deschiderea procedurii de insolvență a adus un răgaz temporar pentru companie, deoarece au fost suspendate executările silite și nu au mai fost calculate majorări și penalități pentru creanțele negarantate, dar timpul a trecut, iar procedura de insolvență nu reprezintă nicidecum salvarea debitorilor, ci doar cadrul în care aceștia pot să-și pună în practică măsurile de redresare a activității, și ajunge la următoarea concluzie: "Sperăm ca, pentru CEH SA și toți cei ce depind într-un fel sau altul de această societate, procedura de insolvență să nu fie doar o prelungire efemeră a agoniei. Iar în prezent sunt încă multe ezitări".
CITEȘTE ȘI Șoc pentru comerțul global: al 7-lea transportator maritim din lume a dat falimentComplexul Energetic Hunedoara este controlat integral de statul român, prin Ministerul Energiei, și este cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județul Hunedoara, fiind totodată singura societate care furnizeză agent termic în municipiul Deva și în orașele din Valea Jiului. Complexul asigură circa 5% din producția de energie electrică a României și avea aproximativ 6.300 de angajați în momentul intrării în insolvență, la minele de huilă Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.
Guvernul discută un scenariu de salvare a Complexului Energetic Hunedoara, aflat în insolvență și sub spectrul falimentului, care prevede darea în plată a minelor de cărbune și a câte unui grup de generare de la termocentralele Mintia și Paroșeni, în contul datoriilor bugetare ale Complexului către ANAF și Ministerul Finanțelor Publice, iar ulterior preluarea minelor viabile și a celor două centrale de către o entitate nou înființată.
Astăzi, conform unei liste prezentate recent de Profit.ro, Complexul Energetic Hunedoara conduce top-ul companiilor de stat cu pierderi, cu un negativ brut de 1,6 miliarde de lei înregistrat pe parcursul anului trecut.
În primul semestru al acestui an, activitatea s-a redus și pe partea de venituri, și pe cea de cheltuieli, ceea ce a permis Complexului să raporteze, contabil, diminuarea cu peste o treime a pierderilor, de la 172,03 la 110,24 milioane lei. Pe de altă parte, însă, volumul de plăți restante a explodat, comparativ cu primele 6 luni din 2015, acestea majorându-se cu mai mult de 77%, de la 532,38 la 944,47 milioane lei.