Compania Electroptere (fosta întreprindere de stat Electroputere Craiova), pe a cărei platformă industrială a fost construit după privatizare un centru comercial, a vândut grupului Catinvest, controlat de familia franceză Catteau, care deține galeriile comerciale ale Electroputere Parc Craiova, două terenuri de lângă acest amplasament cu aproape 10 milioane euro. Profit.ro a anunțat în vară că Electroputere va intra puternic pe piața imobiliară, pregătind vânzarea a peste 30 de terenuri din oraș, în suprafață totală care depășește 300.000 metri pătrați.
Conform planului din vară, terenurile vor fi vândute cu un preț minim de 150 euro metrul pătrat, compania sperând astfel că va obține cel puțin 45,4 milioane de euro.
Din banii astfel obținuți, Electroputere trebuie să îi returneze acționarului majoritar - firma saudită Al-Arrab Contracting - o serie de împrumuturi, să își acopere și creditele contractate de la Blom Bank și să își modernizeze o serie de echipamente.
Compania Electroputere, producător de motoare și transformatoare electrice pe piață din 1949, a fost privatizată în noiembrie 2007, pachetul majoritar de acțiuni de 86,28% fiind preluat de firma Al-Arrab Contracting Company Limited din Arabia Saudită. Astăzi, firma are 95,5% din acțiuni.
Firma din Arabia Saudită a plătit statului român 2,34 milioane de euro și s-a obligat să asigure un capital de lucru de 37 de milioane de euro și investiții de 23 de milioane de euro, dintre care 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea și retehnologizarea uzinei și peste 3 milioane de euro în instalații pentru protecția mediu mediului.
Odată cu preluarea pachetului majoritar de acțiuni, compania și-a asumat și datoriile Electroputere, evaluate la aproape 44 de milioane de euro, dar și garanțiile comerciale către bănci, în valoare de aproximativ 20 de milioane de dolari.
CITEȘTE ȘI Tranzacțiile cu terenuri au atins anul trecut un nou record, după boom-ul din 2007. Un teren din Băneasa, cea mai mare tranzacțieLa momentul cumpărării, compania a asigurat că va transforma Electroputere într-un gigant mondial. La privatizare a fost implicat și omul de afaceri Fathi Taher, ca președinte în noul Consiliu de Administrație.
Guvernul român a arătat că privatizarea a reprezentat ultima tentativă de vânzare a unei societăți aflate în faza insolvenței, după alte cinci încercări nereușite de privatizare, și singura soluție de continuare a producției.
În 2015, ultimele date raportate, compania a înregistrat însă o pierdere netă de 23,6 milioane lei, după alte pierderi de 35,9 milioane lei în 2014, 67 milioane lei în 2013, 53,5 milioane lei în 2012 și 48 milioane lei în 2011.
Centrul Comercial Electroputere Parc a fost construit pe platforma industrială operată de fosta întreprindere de stat Electroputere Craiova (actuala Electroputere SA) începând din 2011.
Galeriile Electroputere Parc Craiova au fost ulterior preluate de la firma K&S Electric Power Point, aflată în insolvență din 2013, și parte a grupului belgian Belrom. Centrul Comercial Electroputere Parc a fost construit pe platforma industrială operată de fosta întreprindere de stat Electroputere Craiova (actuala Electroputere SA) începând din 2011.
Galeria comercială obiect al tranzacției are o suprafață închiriabilă brută (GLA) de 27.772 metri pătrați, în timp ce întreaga suprafață închiriabilă brută a Electroputere Parc, care include, printre altele, hipermarketul Auchan și magazinul do-it-yourself Leroy Merlin, măsoară circa 67.772 metri pătrați. Proprietatea asupra galeriei comerciale include și proprietatea asupra coridoarelor interne.
Catinvest deține și operează galerii comerciale în Franța și alte țări europene. În România, grupul activează și prin societățile: Metropolis Investiții Imobiliare SRL, S.R.C.C. Rentcom SRL și Victoria Invest Romania SRL.
Grupul francez a intrat în România în 2003, când a preluat galeria comercială Esplanada, apoi a cumpărat galeriile comerciale Orhideea, iar în 2006 a deschis centrul comercial Tom în Constanța.