Parcul Industrial Priboiu, din satul omonim al comunei Brănești, din județul Dâmbovița, va fi închiriat integral pentru viitorul șantier de construire a centralei nucleare de 462 MW cu reactoare modulare mici (SMR) concepute de americanii de la NuScale, proiect dezvoltat pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, aflat în apropiere, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
″În luna decembrie 2024 au fost finalizate (...) negocierile privind rezervarea întregii suprafețe disponibile din cadrul Parcului Industrial Priboiu, de aproximativ 32 de hectare, necesare pentru pregătirea șantierului odată cu demararea proiectului EPC (inginerie, achiziții și construcție – n.r.)″ al SMR-urilor de la Doicești, se arată într-un document.

Nuclearelectrica și Nova Power&Gas dețin fiecare câte 50% din capitalul RoPower Nuclear SA, joint-venture-ul înființat pentru implementarea proiectului centralei nucleare SMR de la Doicești.
Parcul Industrial Priboiu este deținut și operat de societatea comercială omonimă, controlată integral de Consiliul Județean Dâmbovița. Aceasta a terminat anul 2023 cu profit net de circa 211.000 lei, la venituri totale de 5,38 milioane lei.
Satul Priboiu din comuna Brănești, Dâmbovița, se află la o distanță rutieră de circa 4 kilometri de la Doicești.
La nivelul anului trecut, parcul industrial de la Priboiu avea 9 firme chiriașe, din industria prelucrătoare și comerț.
Sursă: Google Maps, precizări Profit.ro

Compania americană NuScale, listată la New York Stock Exchange (NYSE), dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) cu care se are în vedere construirea în România a unei centrale nucleare cu putere instalată de 462 MW, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, se așteaptă ca România să ia decizia finală de investiție în proiect în trimestrul IV din 2025.
″Lucrurile progresează bine cu studiul de inginerie și design. Ei (clientul român – n.r.) se îndreaptă spre o decizie finală de investiție în trimestrul IV din 2025. (...) Guvernul va hotărî, sau Nuclearelectrica va hotărî dacă vor merge înainte cu faza finală, care este construirea ca atare a centralei″, a declarat, luna trecută, CEO-ul NuScale, John Hopkins.

Principala agenție de credit de export a Statelor Unite, ExIm Bank US, a aprobat în toamnă un angajament financiar de până la 99 milioane de dolari pentru susținerea dezvoltării proiectului centralei nucleare SMR de la Doicești.
Anterior, în iulie 2024, au fost semnate contractele aferente fazei 2 a studiului FEED (Front-End Engineering Design) pentru proiectul centralei. De asemenea, Nuclearelectrica a semnat cu RoPower Nuclear SA majorarea de peste 11 ori a plafonului de finanțare din cadrul contractului de împrumut dintre cele 2 companii, de la 22 milioane dolari la 243 milioane dolari.

Ministerul Energiei de la București are o estimare a costurilor proiectului de la la Doicești, potrivit căreia investiția ar avea nevoie de un buget de 4,9 miliarde de euro.
În noiembrie 2023, NuScale a anunțat oficial anularea proiectului său similar din Statele Unite, Carbon Free Power Project (CFPP) din statul Idaho, care ar fi urmat să fie primul de acest tip din lume al companiei.
Asta după ce, la începutul lui 2023, costurile investiționale estimate totale ale centralei nucleare CFPP din Idaho, gândită tot la 462 MW precum cea de la Doicești, au fost majorate cu peste 75%, de la 5,3 la 9,3 miliarde dolari, din cauza scumpirii masive a materialelor și echipamentelor necesare, dar și a creșterii costurilor de finanțare pe fondul avansului dobânzilor, în condițiile celei mai mari inflații din Statele Unite din ultimii peste 40 de ani.