După o pauză de șapte ani și cu rezultate puternic impulsionate de creșterea prețurilor țițeiului, OMV Petrom a revenit în fruntea clasamentului celor mai mari companii din Europa de Sud-Est în funcție de venituri, detronând Automobile Dacia, relevă date analizate de Profit.ro. VEZI MAI JOS TABELE COMPLETE
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
Cel mai mare producător de petrol și gaze din România, controlat de grupul austriac OMV, a obținut venituri de 6,04 miliarde de euro în 2021, mai mari cu 60% față de anul precedent. Rezultatul a propulsat compania pe primul loc în Topul celor mai mari 100 de companii după venituri din regiunea Europei de Sud-Est, realizat de SeeNews.
Dacia, deținută de francezii de la Renault, a coborât pe locul secund în clasament, în pofida majorării veniturilor cu 16,5%, la aproape 4,4 miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a obligat producătorii de energie electrică din România să vândă curent furnizorilor și traderilor din Republica Moldova cu 450 lei/MWAutomobile Dacia a ocupat primul loc în top începând din 2015.
Constructorul auto este urmat în clasament de OMV Petrom Marketing, divizia de vânzări a Petrom, compania slovenă de petrol și gaze Petrol (ambele cu venituri de aproape 3,86 miliarde de euro) și de producătorul de metale Arubis Bulgaria, parte a grupului german Arubis, cu venituri de 3,78 miliarde de euro.
România este prezentă cu 56 de companii la ediția din acest an a clasamentului, cu patru mai multe față de anul trecut. Printre companiile nou-intrate se numără operatorul portuar ADM România, care și-a majorat veniturile de 19 ori anul trecut, cea mai mare creștere din clasament.
Cele mai mari 23 de companii din regiune după veniturile neconsolidate obținute în 2021 (în milioane euro)
“Compania pare pregătită pentru o creștere și mai rapidă în 2022, după ce prețurile globale ale materiilor prime au atins niveluri record anul trecut și în condițiile în care invazia rusă din Ucraina a redirecționat o mare parte din traficul din Marea Neagră către portul românesc Constanța, de la Marea Neagră”, potrivit autorilor clasamentului.
CITEȘTE ȘI LISTA - ANAF vs. Elena Udrea: Fiscul o execută și îi scoate la vânzare mașini și mai multe terenuriCelelalte țări incluse în top sunt Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și Slovenia.
România bifează poziții fruntașe și pe lista celor mai profitabile companii din regiune, dar și pe lista marilor pierzători de bani, 9 din primele 10 companii cu cele mai mari pierderi în 2021 fiind înregistrate în țară.
Hidroelectrica a rămas cea mai profitabilă companie din Europa de Sud-Est pentru al treilea an la rând, cu un câștig net de 613,6 milioane de euro (+69% vs 2020) și o rentabilitate a veniturilor de 45% (față de 37% în 2020).
Compania românească, care se pregătește de ceea ce se anunță o listare istorică la bursă, este urmată de AETs Kozloduy, cel mai mare producător de electricitate din Bulgaria, cu o rentabilitate de 32,7% anul trecut și de Romgaz, cu o rentabilitate de 31,3%.
CITEȘTE ȘI Decizie definitivă la Înalta Curte: obligă DRPCIV să transmită Toyota România datele proprietarilor de mașini, pentru rechemarea TakataÎn funcție de valoarea profitului, OMV Petrom ocupă locul doi în clasamentul regional, cu un câștig net de 546,3 milioane de euro.
La capitolul pierderi, Complexul Energetic Oltenia se situează pe primul loc, cu un rezultat negativ de 309,6 milioane de euro, față de pierderi de 193 milioane de euro raportate în 2020.
Compania sârbă de utilități JP Elektroprivreda Srbije, cu capital de stat, ocupă poziția a doua, cu o pierdere de 127,1 milioane de euro, urmată de Electrica Furnizare (-94,1 milioane euro).