Guvernul va opera modificările legislative necesare pentru ca noul indice de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a înlocuit ROBOR, să fie aplicat și programelor guvernamentale, cum este Prima Casă, a anunțat astăzi ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, după ce băncile au confirmat informațiile Profit.ro că împrumuturile acordate în prezent în programul Prima Casă rămân legate de ROBOR, întrucât modificările legislative la legislația generală privind creditele nu se aplică unor programe de creditare bazate pe legislație specială. De asemenea, Teodorovici a afirmat că Guvernul analizează eliminarea unor costuri pentru refinanțarea bancară, cum sunt cele notariale și de cadastru.
Costurile pentru refinanțarea unui credit ipotecar la altă bancă decât la cea cu care este în derulare contractul sunt în prezent destul de ridicate și descurajează refinanțarea. Ministrul nu a furnizat detalii despre modul în care ar putea fi eliminate costuri.
"O să avem o discuție cu Asociația Română a Băncilor săptămâna următoare, pentru a vedea exact care sunt primele efecte ale aplicării ordonanței 19, a acestui nou indice de referință. De asemenea, vreau să vedem cum putem să acționăm și pe zona contractelor în derulare, în cazul cererilor de refinanțare, să analizăm și să vedem dacă putem să eliminăm anumite costuri pe care românii le au la momentul refinanțării, iar aici mă refer la costuri legate de cadastru, cele notariale, cheltuieli și de partea statului și de partea băncilor. Să găsim un numitor comun pentru ca românii să plătească mai puțin sau deloc atunci când vor face refinanțarea creditelor în derulare. (Noul indice, n.r.) se va aplica și la programele guvernamentale, categoric. Cu prevedere legală în acest sens", a declarat ministrul Finanțelor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noul indice de referință trimestrial IRCC este aplicat la creditele de consum și ipotecare standard, Prima Casă făcând excepție, potrivit prevederilor OUG 19, transmite și news.ro, citând Banca Comercială Română (BCR).
Banca Națională a României (BNR) a publicat, joi, pentru prima dată, IRCC, un indice care a înlocuit ROBOR în calculul creditelor în lei cu dobândă variabilă. Ministerul Finanțelor a anunțat că acest indice va fi aplicat inclusiv programului Prima Casă.
Profit.ro a relatat însă că Prima Casă rămâne legată de ROBOR și că Finanțele anunță că noul indice se aplică și creditelor Prima Casă, fără să explice de ce, deși OUG 19/2019 a omis să modifice și legislația specială a programului, iar băncile aplică tot cu ROBOR.
”Din informațiile noastre, OUG19 prevede că noul indice IRCC se aplică creditelor reglementate prin OUG50/2020 și OUG52/2016 – aici sunt creditele de consum și cele ipotecare standard, excepție Prima Casă. Prima Casă are preț reglementat de către statul român prin legislație specifică, ROBOR 3M + marja de maximum 2%”, a anunțat BCR.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Marfin Bank își schimbă numeleTotodată, banca a precizat că va menține strategia de creditare cu dobândă fixă, care asigură mai multă predictibilitate. Astfel, creditele de nevoi personale ale BCR, care vin doar cu dobândă fixă, nu vor suferi niciun impact din punctul de vedere al costurilor.
”În ceea ce privește restul produselor, vom avea următoarele modificări: în cazul descoperitului de cont și a cardului de credit, vom înlocui ROBOR cu IRCC. În ceea ce privește produsul de finanțare pentru locuință «Casa Mea», dobânda fixă pe 5 sau 10 ani va continua să joace un rol-cheie, motiv pentru care vom continua să o promovăm, ca parte din strategia BCR de a oferi predictibilitate și stabilitate pe termen lung clienților noștri”, a transmis banca.
Prin urmare, odată cu implementarea noului indice, la creditul Casa Mea, din 2 mai, clienții pot avea o dobândă fixă de 6,25% (6,45% pînă în 2 mai), timp de cinci ani. Apoi, se va aplica IRCC + 3,3%, față de ROBOR la 6 luni + 3%, potrivit băncii.
Astfel, în cazul unui credit de 220.000 lei, pe o perioadă de 360 luni (30 de ani), rata lunară în primii 5 ani scade de la 1.383 lei, cât era înainte de 2 mai, la 1.355 lei după data de 2 mai.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Divizia imobiliară a Alpha Bank România discută vânzarea ultimelor proprietăți executate silit de bancă după care se orientează spre consultanță externăTotodată, în cazul în care clienții optează pentru încasarea salariului la BCR, vor avea o reducere cu 0,3 puncte procentuale, iar încheierea unui asigurări suplimentare de protecție aduce o reducere de încă 0,3 puncte procentuale, potrivit băncii. Astfel, dobânda fixă pe 5 ani ajunge la 5,65%. Mai mult de atât, perioada de creditare cu dobândă fixă se poate prelungi ulterior cu cel puțin 5/10 ani, potrivit băncii.
Principalii competitori ai BCR, pe piața din România, sunt BRD și Banca Transilvania.