Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că în perioada următoare va declanșa procedurile parlamentare pentru demiterea întregii conduceri a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), acuzându-l pe șeful ASF, Mișu Negrițoiu, că el este cel care a furnizat companiei NN Pensii anumite informații care au generat scandalul naționalizării pensiilor private.
Din 1997 și până în 2014, Negrițoiu a lucrat în cadrul grupului bancar olandez ING, din care s-a desprins NN Pensii, fiind inclusiv președinte al ING Bank Romania.
"Acest scandal este pornit de la domnul Mișu Negrițoiu, președintele ASF. Pe de altă parte, Guvernul ar trebui să ceară explicații Ambasadei Olandei (țară din care sunt acționarii NN Pensii - n.r.). Nu poți să pornești un asemenea scandal din nimic. Ceea ce a făcut această companie este nepermis. ASF și Ministerul de Finanțe trebuie să sancționeze foarte mult. O asemenea companie, când primește un astfel de zvon, sună imediat să se informeze la Guvern, nu poți să pornești o campanie online", a spus Dragnea, la Antena 3.
El a apreciat că trebuie cerute explicații și de la conducerea ING din Olanda, deoarece "ce a făcut această companie de asigurări în România poate puteau să o facă într-o colonie sau într-o fostă colonie olandeză”.
"Ceea ce a făcut această companie de asigurări este nepermis. Din punctul meu de vedere, ASF, Guvernul și Ministerul de Finanțe trebuie să acționeze foarte dur, pentru că trebuie să fim exemplu și pentru celelalte multinaționale care fac zeci de miliarde în România și care își bat joc de români și de statul român. Nu există o astfel de discuție nici măcar informală din punctul nostru de vedere”, a insistat președintele PSD.
Dragnea a anunțat totodată că, dacă Parchetul nu se va autosesiza - ceea ce el nu crede că va face - va fi constituită o comisie parlamentară care îi va convoca pe reprezentanții NN Pensii și le va cere să divulge sursa informațiilor pe care le-au primit privind naționalizarea pensiilor private.
Liderul PSD a apreciat în același timp că, prin declarațiile sale anterioare, Negrițoiu a întreținut suspiciuni asupra ideii de naționalizare a pensiilor.
"Astfel de informații pot conduce la prăbușirea întregului sistem. Vom declanșa în perioada următoare procedurile parlamentare pentru demiterea întregii conduceri a ASF. Vom demite toată conducerea ASF", a anunțat Dragnea.
El a precizat că demiterea conducerii ASF va fi decisă atât din cauza scandalului naționalizării pensiilor private, dar și din cauza problemelor anterioare legate de RCA și a faptului că "nu a sprijinit firmele românești".
Procedurile de demitere a întregii conduceri ASF vor fi declanșate imediat după Paște, a precizat Dragnea, adăugând că a discutat deja despre acest lucru cu mai mulți parlamentari.
"Conducerea ASF va mai sta în funcție doar maximum 2-3 săptămâni", a apreciat Dragnea.
CITEȘTE ȘI FOTO Un start-up american fondat de un român lângă închisoarea Alcatraz a fost cumpărat de rețeaua de socializare pentru oameni de afaceri TownsquaredLiderul PSD a mai susținut că există un plan de decredibilizare a Guvernului, pentru a determina "ceva nemaiîntâlnit", și anume ca oficialii Comisiei Europene să declanșeze procedura de deficit excesiv împotriva României pentru prognoze macroeconomice.
Întrebat dacă scandalul naționalizării pensiilor face parte dintr-un astfel de plan, Dragnea a răspuns: "Categoric da, eu nu mai cred demult în coincidențe. Și le transmit persoanelor respective că, dacă mai continuă, vom discuta mai mult, la cel mai înalt nivel".
„Eu vreau să revin la această companie de asigurări. Deci nu ai niciun fel de informație oficială de la Guvern, nu suni la Guvern să verifici dacă așa ceva există în intenția Guvernului și începi să trimiți sute, mii de mail-uri incitând clienții băncii sau clienții asigurați la proteste. Așa ceva nu se poate. O asemenea informație poate să ducă la prăbușirea unui sistem. Să nu creadă cineva că se poate glumi cu așa ceva, se poate introduce panică în România”, a precizat liderul social-democraților.
EXCLUSIV UPDATE ora 21.57 Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a declarat pentru Profit.ro că nu a transmis nicio informație pe tema naționalizării pensiilor private, o operațiune pe care el oricum o apreciază ca neavând vreun avantaj economic sau financiar.
"Păi ce informații să dau eu, dacă nu a fost nicio discuție ? Și apoi eu nu fac asta, pentru că nu cred că are vreo rațiune sau vreun avantaj economic sau financiar", a spus Negrițoiu.
Marți seara, Profit.ro a relatat că fondul de pensii NN și-a anunțat clienții cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public privind o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le recomandă să se informeze despre contextul pieței.
Astăzi, în ședința de guvern, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a reiterat că nu există niciun temei și nicio rațiune politică, financiară, economică sau bugetară care să conducă la decizia de naționalizare a pilonului II de pensii, administrat privat. El a adăugat că astfel de zvonuri pot afecta performanța plasamentelor fondurilor de pensii, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară va avea consultări cu administratorii de fonduri pentru a clarifica și opri astfel de zvonuri.
Același punct de vedere a fost transmis și de ASF.
Ulterior, NN Pensii a transmis că declarațiile reprezentanților Ministerului Finanțelor și Autorității de Supraveghere Financiară privind susținerea sistemului de pensii obligatorii administrare privat (Pilonul II) sunt "îmbucurătoare" și a susținut că scrisoarea pe care a transmis-o marți clienților săi a avut un caracter informativ și nu reprezintă un "avertisment".
Profit.ro a anunțat în premieră că demiterea lui Mișu Negrițoiu este discutată de la începutul acestui an la nivelul Parlamentului, acesta pregătindu-se între timp să ocupe un post în Consiliul de Administrație al CEC Bank.