Conflict între giganții din energia românească: Hidroelectrica dă în judecată Transelectrica și CEZ

Conflict între giganții din energia românească: Hidroelectrica dă în judecată Transelectrica și CEZ
scris 3 iun 2016

Producătorul de energie Hidroelectrica dă în judecată transportatorul de electricitate Transelectrica și distribuitorul de energie CEZ, companii pe care le acuză că„au încercat să transfere o parte din răspunderea” penei de curent de acum două zile, din Vâlcea și Argeș, în sarcina producătorului.

În urma unui eveniment înregistrat miercuri în rețeaua de alimentare cu energie electrică, consumatorii din zonele de nord ale județelor Vâlcea și Argeș au rămas fără electricitate, la fel și marii consumatori industriali din orașele Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeș și Câmpulung Muscel.

Urmărește-ne și pe Google News

“Încercarea de a transfera o parte din răspundere pentru incidentul din rețea în sarcina Hidroelectrica este tendențioasă și prejudiciabilă, urmând să acționăm în judecată pe cei doi operatori de transport și distribuție pentru prejudiciile materiale și morale suferite”, se arată într-un comunicat emis vineri de Hidroelectrica.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Compania consideră totodată că informarea comună transmisă de Transelectrica și CEZ este "construită pe un neadevăr", transmite news.ro.

Hidroelectrica precizează că, la 1 iunie, amenajarea Olt Mijlociu funcționa la o putere de doar 380 MW, mult sub puterea nominală de transport de 450 MW alocată Hidroelectrica. În plus, acest regim de exploatare pentru 1 iunie 2016 a fost notificat Transelectrica cu o zi înainte, pe 31 mai.

"Deci fluxurile de putere generate de Hidroelectrica au fost cu 70 MW sub puterea nominală de transport, nefiind de natură să creeze dezechilibre în rețea", afirmă reprezentanții Hidroelectrica.

Borza, despre momentul ieșirii Hidroelectrica din insolvență: Pe 8 iunie punem pușca în cui! CITEȘTE ȘI Borza, despre momentul ieșirii Hidroelectrica din insolvență: Pe 8 iunie punem pușca în cui!

Hidroelectrica susține că nu are nicio culpă în acel eveniment și că a reacționat în timp real de la declanșarea avariei în rețeua de transport și distribuție prin pornirea grupurilor de la centralele proprii, în scopul compensării dezechilibrelor de rețea.

"Astfel, progresiv într-un interval de circa 6 minute am pornit grupurile hidroenergetice Lotru-Ciunget (510 MW), Râul Mare Retezat (220 MW), Gâlceag (70 MW), Șugag (70 MW), restabilind deficitul de putere de 380 MW deconectați de pe rețeua CEZ si 100 MW de pe rețeaua Transelectrica, evitând astfel o pană generalizată de curent, similară cu cea înregistrată în 1977 și care putea să genereze pagube de miliarde de euro României", mai spun reprezentanții Hidroelectrica.

Potrivit producătorului de electricitate, exploatarea grupurilor hidroenergetice de pe Olt, Argeș și Dâmbovița la puterea nominală nu ar putea produce dezechilibre în rețeaua de transport și distribuție.

"Cei doi operatori (Transelectrica și CEZ, n.r.) au obligația de a asigura capacitate de transport și distribuție pe un astfel de regim de exploatare pentru orice interval orar din cele 8.760 de ore ale unui an calendaristic și să asigure și o rezervă de transport suplimentară peste regimul de expoatare la nominal al tuturor producătorilor și consumatorilor racordați la rețeaua de transport a Sistemului Energetic Național", arată comunicatul Hidroelectrica.

Românii plătesc cele mai mari prețuri pentru electricitate din regiune CITEȘTE ȘI Românii plătesc cele mai mari prețuri pentru electricitate din regiune

Reprezentanții producătorului de energie acuză Transelectrica de faptul că și-ar fi folosit o stație de 220 KV de la Arefu-Argeș “pentru a toaleta copacii”.

"Este inadmisibil ca într-o perioadă în care sunt atenționări și notificări de coduri galbene, portocalii și roșii de depășire a debitelor multianuale și de inundații pe mai multe bazine hidrografice din țară, Transelectrica să-și indisponibilize o linie de 220 KV de la Arefu-Argeș în vederea toaletării copacilor", se afirmă în comunicatul Hidroelectrica.

Potrivit reprezentanților companiei, o astfel de operațiune se poate efectua în orice alt interval de timp, când nu există atentionări hidrologice.

Transelectrica a precizat că miercuri, la ora 16.00, în zona județelor Vâlcea și Argeș s-au produs mai multe declanșări succesive în rețeaua de transport și în cea de distribuție a energiei electrice, ceea ce a cauzat întreruperea alimentării cu energie electrică în zonele de nord ale celor două județe, întrerupere resimțită inclusiv în zona industrială a municipiilor Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeș și Câmpulung Muscel.

Bulgaria și România vor construi o conductă de rezervă pentru transportul de gaze naturale, pe sub Dunăre CITEȘTE ȘI Bulgaria și România vor construi o conductă de rezervă pentru transportul de gaze naturale, pe sub Dunăre

A fost afectat un consum de aproximativ 170 MW și a fost întreruptă o producție de circa 500 MW aferentă hirocentralelor de pe râurile Olt și Argeș, precum și CET Govora.

Problema apărută în Sistemul Energetic Național a lăsat aproape întregul județ Vâlcea fără energie electrică. Alimentarea cu electricitate a fost întreruptă pentru aproximativ 150.000 de consumatori casnici și industriali din județ.

Reprezentanții CEZ România spun că incidentul s-a petrecut în jurul orei 16, la secțiunea de rețea de înaltă tensiune care alimentează județele Vâlcea și Argeș. Cele mai mari probleme au fost în Vâlcea și mai puține în Argeș.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
transelectrica
cez