Frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, cel mai mare retailer local de bricolaj și cel mai mare business dezvoltat de antreprenori români, au preluat Moldova Farming, firmă cu profil agricol și având în portofoliu peste 8.000 hectare de teren, într-o tranzacție derulată împreună cu Comfert Agricultura. În toamna anului 2017, Profit.ro anunța că cei doi frați au cumpărat 20% din firma agricolă, iar ulterior, în ianuarie 2018, au preluat firma Extra Land din Voluntari, care deține câteva zeci de hectare de teren în zone precum cartierul rezidențial Băneasa din București.
Acțiunile au fost preluate prin PIF Industrial Bacău (fosta Dedeman Camioane), vehicul prin care cei doi frați au mai efectuat tranzacții.
Până astăzi, însă, conform termene.ro, PIF a stat cu o participație de doar 0,0004% din Moldova Farming, restul acțiunilor fiind în portofoliul Comfert.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Consiliul Concurenței a anunțat astăzi că a autorizat tranzacția prin care PIF Industrial, împreună cu Comfert Agricultura, preia Moldova Farming.
Distribuitorul de îngrășăminte Comfert Agricultura din Bacău a fost preluat în urmă cu aproape doi ani de grupul irlandez Origin Enterprises. Și astăzi însă, conform termene.ro, structura de acționariat este indicată ca fiind formată integral din familia Grigoriu.
Anul trecut, Moldova Farming, cu aproape 100 de angajați, a avut afaceri de 36,8 milioane lei și un profit net de 5,2 milioane lei.
Firma era controlată de Adrian Andrici, acționar majoritar din 2013 al clubului de fotbal Universitatea Craiova, unul dintre finanțatorii revistei Kamikaze și fost proprietar al postului de radio City FM.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză - eMAG vinde depozitul de lângă București, abia deschis, cea mai mare investiție a retailerului de până acum și cel mai mare depozit din Sud-Estul Europei. Banii - plasați în afacerea de bazăAdrian Andrici mai este acționar semnificativ la dezvoltatorul imobiliar Impact și BRK Financial Group, pentru ultima companie cumpărând cea mai mare parte a titlurilor deținute de Banca Transilvania, a mai deținut acțiuni la Armătura Cluj și Automobile Craiova, iar o tranzacție care i-a adus foarte mulți bani a fost vânzarea Haber Hațeg către Heineken, în 2008.
Cei doi antreprenori au reușit să facă din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, cu o cifră de afaceri de aproape 1,4 miliarde de euro pe an, iar acum își diversifică investițiile în sectorul imobiliar (achiziția The Bridge), construcții (Cemacon) și, mai nou, în industrie (Alro).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare dezvoltator de locuințe din Oradea intră puternic pe piața din București. A cumpărat un teren aproape de viitorul proiect rezidențial al IKEALa acest moment, cei doi sunt în discuții pentru construcția unui stadion, iar recent au cumpărat o vilă-monument în centrul Bucureștiului, lângă palatul lui Gigi Becali.
Povestea "fraților Dedeman" a fost relatată aici de Profit.ro.