Producătorul de mobilă Famos, unul dintre cei mai vechi din România și care se prezintă ca fiind printre cele mai importante firme producătoare de mobilier din Europa de Est, având peste 300 de angajați, ia în calcul, dacă va fi cazul, oprirea activității de producție, operațiune anunțată din primăvară de Profit.ro ca pregătită.
Decizia în acest sens este publicată în Monitorul Oficial.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Se supune atenției aspectul că având în vedere persistența unui context economic nefavorabil pentru industria prelucrătoare de mobilă, context caracterizat de un preț ridicat al materiilor prime și energiei, dublate de o disponibilitate pe piață a unor produse similare care sunt importate din China la un preț semnificativ mai mic, în plus prețul comenzilor plasate de către clienți nu permite continuarea producției nefiind sustenabilă din punct de vedere economic și se aprobă următoarele măsuri (dacă va fi cazul):
- oprirea activității de producție. Astfel, activitatea în cadrul companiei se va desfășură până la oprirea efectivă cu un număr redus de personal, fiind adaptată la volumul comenzilor și la necesitățile de menținere în siguranță a întregii platforme industriale. În vederea reducerii costurilor cu forța de muncă se vor avea în vedere următoarele tipuri de măsuri: (1) restructurarea efectivului de personal; (2) reducerea timpului de lucru în conformitate cu prevederile legii", scrie în decizia publicată acum în Monitor.
Concomitent, se aprobă restrângerea obiectelor secundare de activitate ale societății prin eliminarea mai multor activități - dar și completarea cu alte activități - și vânzarea unor bunuri imobile aflate în patrimoniu, dar și proiectul planului de investiții pe anul 2024 și încheierea de către Famos, în calitate de împrumutat/garant, cu BRD - GroupeSociete Generale a unui contract de credit pe termen scurt și/sau mediu, pentru contractarea unui credit în valoare maximă de 1.000.000 euro și/sauprelungirea creditelor existente pentru finanțarea activității curente, semn că se încearcă în continuare menținerea în funcțiune a companiei.
Anterior, administrator al fabricii a fost senatorul român de etnie maghiară Attila Verestóy, decedat în 2018 (63 de ani). În perioada activității, senatorul era supranumit în spațiul public "Regele cherestelei".
Problemele apărute acum la companie sunt explicate prin persistența unui context economic nefavorabil pentru industria prelucrătoare de moibilă, caracterizat de un preț ridicat al materiilor prime și al energiei, dublate de o disponibilitate pe piață a unor produse similare din China la un preț semnificativ mai mic.
CITEȘTE ȘI VIDEO Austriecii deschid primul Drum expres din vestul RomânieiÎn plus, un alt argument avansat este că prețul comenzilor plasate astăzi de către clienți nu permite continuarea producției, nefiind sustenabilă economic.
Bazat pe toate aceste considerente este luată în calcul inclusiv oprirea activității de producție.
CITEȘTE ȘI VIDEO Avertizare: Contractul la un tronson al drumului expres al Nordului poate fi reziliat. O fac pe pielea lor!Cu sediul în Odorheiu Secuiesc (județul Harghita), Famos a fost fondat în anul 1948 ca un atelier de tâmplărie, care s-a dezvoltat într-o fabrică de mobilă cu o capacitate anuală de peste 10 milioane euro.
CITEȘTE ȘI TAROM lansează o nouă ofertă de bilete la prețuri reduseÎn 1990, când a fost reorganizată, după Revoluție, ca o societate pe acțiuni cu capital integral de stat, compania avea 2.600 de angajați.
În 1995 a început privatizarea, cu vânzarea a 39% din capitalul social. Peste un an, statul a vândut încă 25%, procesul de privatizare fiind finalizat în 1999.
La acest moment, compania este controlată de o asociație a angajaților - PAS Famos 2001 (89,8%).
CITEȘTE ȘI Grecia înăsprește condițiile pentru acordarea de vize de aurÎn 2022, ultimul an raportat, a avut afaceri de 36,9 milioane lei (apropiat de nivelul din anul precedent), în schimb profitul net s-a prăbușit de la 21,6 milioane lei, în 2021, la circa 227.000 lei, cu 308 angajați.
Datoriile totale au urcat de la 10,7 milioane lei la 13,8 milioane lei.