Cu peste 1.800 de turiști pe care îi avea aseară în Antalya și Bodrum și cu cinci avioane cu turiști care ar fi trebuit să plece în dimineața aceasta către stațiunile turcești, Christian Tour a trecut noaptea trecută prin cea mai mare criză de la înființare, în urmă cu 20 de ani. Spre dimineață, șefii agenției au decis să nu anuleze zborurile, dar 15% din totalul turiștilor cu plecare din această dimineață au renunțat la vacanță.
Cristian Pandel, proprietarul Christian Tour, povestește că noaptea trecută, atunci când s-a aflat despre lovitura de stat din Turcia, toată conducerea agenției s-a reunit la birou, încercând să găsească soluții pentru criza care tocmai începuse. Agenția avea în Antalya și Bodrum peste 1.800 de turiști, iar cinci zboruri, cu alți 800 de turiști, ar fi trebuit să plece în această dimineață către cele două stațiuni din Turcia.
Toată noaptea au discutat cu reprezentanții Ministrerul Afacerilor Externe, cum s-a întâmplat și atunci când a fost criza politică în Egipt, iar agenția a decis să oprească zborurile către acea destinație. "În dimineața asta urmau să plece, din România 7-8 zboruri charter către stațiunile turcești, dintre care cinci erau ale noastre. Am discutat și cu Blue Air-ul, compania de la care am închiriat avioanele, am urmărit evenimentele toată noaptea și am decis împreună să zburăm în mod normal", a declarat Cristian Pandel pentru Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Unii dintre turiștii care aveau zboruri în această dimineață au sunat la agenție de noaptea trecută și au anulat plecarea. Alții nu s-au prezentat, pur și simplu, la aeroport de dimineață, astfel încât renunțările au ajuns la 15% din totalul celor 800 de turiști. "Au fost și turiști care au ajuns nehotărâți în aeroport, de dimineață, și s-au hotărât la fața locului să plece", a adăugat șeful agenției.
Pentru Christian Tour, cea mai simplă variantă în cazul celor care au renunțat la Turcia este să le reprogrameze vacanțele către alte destinații, pentru o altă dată. Sunt și turiști cărora deja le pare rău că au renunțat la vacanță după ce au văzut că situația s-a liniștit oarecum în Turcia. "Nu au urcat în avion de dimineață și acum sună la noi și spun că regretă că nu au plecat. Au prieteni care au hotărât să meargă și îi sună de acolo și le trimit poze de la hotel", spune diretorul agenției.
CITEȘTE ȘI Lovitura de stat din Turcia a eșuatAvioanele au ajuns la destinație, oamenii s-au cazat și au plecat și primele trei avioane spre țară, înapoi. Pentru agenție, prioritatea nr. 1 este să vorbească cu turiștii de acolo. N-a fost nicio problemă în Antalya, spune Pandel, dar bineînțeles că, atunci când auzi de o lovitură de stat, nu știi cum evoluează lucrurile. "Nimeni nu știa aseară, dar acum avem cât de cât o idee. Noi îi înțelegem pe oamenii care au intrat în panică și încercăm să găsim o soluție bună și pentru ei, iar de luni căutăm soluții și pentru cei care au renunțat la vacanță. Ăsta e avantajul atunci când clienții se adresează unei agenții de turism cu care poate comunicat ușor și nu își fac rezervările pe un site, pe cont propriu. Întrebarea este ce se va întâmpla cu cei care au cumpărat vacanța de pe un site de rezervări", a adăugat șeful agenției.
Din discuțiile pe care le-au avut reprezentanții agenției, românii care sunt acolo nu vor să își scurteze vacanța. Aseară, când au început evenimentele din Turcia, cei mai mulți turiști dormeau și nu știau ce se întâmplă, pentru că au căzut comunicațiile și n-au avut acces la informații. În Antalya nu s-a întâmplat nimic, nu s-a auzit nicio împușcătură, mai spune Pandel.
"Pentru noi a fost una dintre cele mai mari crize de la înființare. Cei mai mulți turiști pe care îi avem în momentul acesta pe o destinație sunt în Turcia. Decizia cea mai grea a fost de dimineață, dacă să zburăm sau nu. S-a discutat cu compania aeriană și am înțeles procedura, fiindcă nu a existat interdicție de zbor. Dacă ar fi fost ceva în neregulă, s-ar fi închis spațiul aerian. Partea bună a fost că noi nu zburăm pe Istanbul", a explicat Pandel.
Partea bună pentru agenție este și că următoarele chartere pe care le are către Turcia pleacă abia miercuri, ceea ce îi lasă timp să își facă calcule. Pandel crede că, mai rău decât lovitura de stat, ar fi fost un atentat în Antalya, pentru că nu se știe cum ar fi reacționat turiștii. Deși, după atentatul de la sfârșitul lunii iunie de la Istanbul, când au murit 36 de persoane și în jur de 150 au fost rănite, comportamentul turiștilor români l-a șocat pe omul care vinde cele mai multe vacanțe din România: "A doua zi după atentat, am avut 200 de rezervări pe Antalya!".