Grupul ceh de energie și utilități CEZ va intra în următoarele luni pe piețele de electricitate și gaze din Letonia și Lituania și își va extinde activitățile de tranzacționare în Balcani, a afirmat marți directorul diviziei de tranzacționare, Ludek Horn, transmite Reuters.
Compania, în care statul ceh deține 70% din acțiuni, a început de asemenea să tranzacționeze mai mult în Belgia, Franța și Italia, și intră pe piața de tranzacționare a energiei din Marea Britanie, pentru a profita de noua rețea de transport către continent, a declarat Ludek Horn într-un interviu acordat Reuters, preluat de Agerpres.
CITEȘTE ȘI Guvernul a ieșit astăzi să se împrumute de pe piețele internaționale. În martie a luat 3 miliarde de euro, o sumă recordÎn același timp, operațiunile din România ale CEZ sunt scoase la vânzare de compania-mamă, după ce au generat anul trecut pierderi de peste 50 milioane lei, față de profitul net de circa 421 milioane lei din 2017, motivele principale fiind reducerea producției parcurilor eoliene locale ale grupului, din cauza condițiilor meteo defavorabile, dar și faptul că piața anonimă a certificatelor verzi, pe care compania își vinde certificatele primite ca subvenții suportate de consumatori pentru producția de energie regenerabilă, nu a funcționat în cea mai mare parte a anului 2018, după schimbarea legislației privind sprijinirea energiei regenerabile.
Pe de altă parte, CEZ România a încheiat anul 2018 cu un profit operațional EBITDA de 395 milioane de lei, în creștere cu 33 de milioane de lei față de anul anterior.
Cehii de la CEZ sunt prezenți în România prin companiile Distribuție Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, TMK Hydroenergy Power, CEZ ESCO România și High Tech Clima.