Ești un manager care vrea să controleze totul și care nu are încredere în subalterni. Le spui că accepți orice critică, dar la cel mai mic dezacord îi "execuți". Încerci să pari dur și dominant, dar în sinea ta ești slab și te temi. Acestea sunt principalele lucruri pe care le "spun" caii despre managerii români în seminarii speciale care durează în jur de opt ore și la care echipe de conducere din mari companii participă, încercând să-și rezolve problemele de comunicare.
Șefa unei companii farmaceutice a propus board-ului să participe la un astfel de seminar, simțind că oamenii din jurul ei nu sunt deschiși și că așteaptă de la ea tonul sau direcția, dar de la ei nu pornește nicio inițiativă. După ședința cu caii, șefa companiei a aflat că problema este chiar la ea: nu-i lua în seamă pe subalterni și le "închidea gura", dar nu abrupt și evident, ci cu un zâmbet disprețuitor. Subalternii se temeau să se plângă de asta, dar caii n-au avut nicio reținere să scoată problema în evidență.
"Într-un dialog cu angajații, într-o ședință, cea mai frecventă expresie era <<da, dar...>> Asta se traduce prin <<nu-mi pasă de ce-ai spus, trebuie să auzi ce zic eu>>" povestește George Leca, cel care a fondat, împreună cu soția sa, Corina, Horse Eye, membră a EAHAE (International Association for Horse Assisted Education).
CITEȘTE ȘI "Cea mai așteptată carte", cea mai vândută și alte recorduri - un "ansamblu cam porcos" care îți poate aduce succesulCei doi soți organizează de trei ani în România, dar și în alte țări, seminarii prin care "traduce" ce se întâmplă în teren cu caii și ce "spun" ei referitor la comportamentul și intențiile ascunse ale managerilor români. Caii, povestește Leca, "vorbesc" foarte mult" și reacționează exact la comportamentul oamenilor și la energia lor, ca grup.
Oamenii ajung la aceste seminarii căutând răspunsuri la niște întrebări la care calul le poate răspunde, având simțurile foarte dezvoltate și o singură întrebare care-l macină întotdeauna: care e intenția ta reală? Caii îl pot "certa" pe un angajat atunci când e egoist și nu are grijă de colegul lui sau pot semnaliza neconcordanțele între poziționarea cuiva și intenția lui reală. Un manager se poate poziționa ca partener, dar în realitate ține calul foarte strâns, de aproape de cap, și încearcă să-i controleze orice mișcare, deși declară contrariul. Acesta, spune Leca, e genul care la birou zice: "dragii mei, puteți să spuneți ce vreți, vă puteți exprima cum vreți", dar de câte ori un subaltern zice ceva ce nu-i convine, e "taxat" imediat de șef.
George Leca a interacționat până acum cu mai mult de 600 de manageri români, iar seminariile au avut loc în principal în București, dar și la Râșnov și la Brașov. Echipele de conducere din diverse companii vin cu 8-10 persoane la aceste seminarii care durează în jur de opt ore și costă între 4.000 și 4.500 de euro pentru întregul grup. Cele mai frecvente probleme cu care vin sunt de neîncrederea în colegi și tendința de a controla totul. Mai întâi, grupul petrece o oră în sala de clasă, fără cai, unde George Leca le povestește despre cai și comportamentul lor, după care îi roagă să-și pună niște întrebări la care să-și răspundă doar sieși: când vrei să determini pe cineva să facă ceva, ce anume folosești? Îl rogi, îl ameninți? Cum te vezi acasă? Tu conduci în familie? Cum te vezi la muncă?
După asta merg la cai și încep exercițiile, care durează două ore. Unele exerciții presupun o persoană cu 6-7 cai, altele - cinci persoane cu un cal sau diverse alte combinații. Există exerciții de genul: ești un manager nou, ai o echipă nouă (un grup de 5-6 cai) și trebuie să-i faci să lucreze, adică să se învârtă în jurul tău la viteza pe care o dorești și să se oprească atunci când vrei tu. Leca îi lasă să se desfășoare și intervine doar atunci când e strict necesar, după care se întorc în sala de curs și studiază comportamentul fiecăruia și reacțiile cailor. "În momentul în care calul îi <<ceartă>> și ei văd asta pe film și înțeleg de ce, este grăitor pentru ei. Subalternii nu le dau fead back-ul ăsta; oamenii ori pleacă, ori te sabotează, ori...", povestește Leca.
Există un limbaj al cailor care este descifrabil și clar pentru cei care se pricep; calul poate "spune": "sunt nemulțumit", "de ce nu te uiți la mine?", "sunt sub presiune", "sunt stresat". Mai poate "zice": "nu e adevărat cum te poziționezi, spui că ești mare și tare, dar în realitate ești timorat". Cele mai frecvente "observații" pe care le fac caii referitor la managerii români sunt, după cum spune George Leca, legate de dominanță și control: toți încearcă să controleze, chiar dacă natura lor nu e așa. Dar ei, managerii, cred că la asta se așteaptă lumea de la ei și se comportă în consecință.
În cazul multor manageri, o problemă frecventă e diferența între ceea ce spun și ceea ce fac. Le spun subalternilor că pot vorbi sincer, dar atunci când aceștia o fac și zic ceva care deranjează, îi ceartă sau îi jignesc. Sunt șefi care spun că au nevoie de o prezentare urgent, dar a doua zi fie au plecat în concediu, fie nu-ți dau feedback pentru ceea ce ai muncit. "Ce-ți spune ție asta? Că nu pune preț pe munca ta. Zona ta de confort devine mai mică. Sunt manageri care îi spun angajatului: <<să faci raportul ăsta, că am încredere în tine, dar nu-l trimiți până nu-l verific eu>>", mai povestește George Leca. Dar nu doar managerii au probleme de comportament, ci și subalternii. La angajatul român, trăsătura cea mai frecventă e că el face mai bine lucrurile decât celălalt. E tentat permanent să intre în rolul celuilalt și să spună ce ar fi fost bine sau nu să facă.
Caii simt toate astea și, spre deosebire de alte animale sau chiar de om, nu sunt prădători și nu încearcă să profite de slăbiciunea ta. Caii au lideri, și-i aleg în funcție de personalitate și nu pe pile sau în urma unor presiuni, și sunt expresivi, având 27 de expresii faciale, cu cinci mai mult decât cimpanzeii. Pe figura unui cal poți simți indiferență, diferite grade de stres, sau poți citi lucruri de genul "putem mânca împreună", "vino la mine", "pleacă", "nu mă interesează", "nu" sau "da". Din păcate pentru noi, angajații, pe chipul niciunui cal nu se poate citi, deși uneori ar fi mare nevoie, "ești un manager uriaș, dar subalternii nu te merită; dă-ți demisia!".