Numărul mare de turiști care au luat cu asalt în această vară structurile de cazare din România îi determină pe mulți dintre proprietarii de pensiuni care lucrează "la negru" să le omologheze, pentru a putea mușca din această felie consistentă, afirmă Marilena Stoian, fondatorul Asociației Naționale de Turism Rural și Ecologic (ANTREC). Ea estimează că mai mult de 600-700 de pensiuni fie au depus la Ministerul Turismului dosarul pentru omologare, fie lucrează la document, fie au reușit să se autorizeze deja în această vară pentru a putea primi turiști cu tichete de vacanță.
Sute de pensiuni care lucrează "la negru" s-au văzut în această vară puse în situația de a refuza turiști care au vrut să se cazeze cu vouchere de vacanță, pentru că acestea pot fi valorificate doar de către structurile de cazare clasificate. "Multe pensiuni care nu erau omologate acum și-au făcut dosarul pentru intrarea în legalitate. Pentru a primi turiști cu vouchere, structurile de cazare trebuie să fie omologate. Dacă ai toate avizele, ministerul Turismului dă o autorizare provizorie. Poți să funcționezi în baza ei", a declarat, pentru Profit.ro, Marilena Stoian.
Ea estimează că este vorba de peste 600-700 de pensiuni din întreaga țară care s-au hotărât să intre în legalitate și fie lucrează la dosarul de omologare, fie l-au pregătit și depus la Ministerul Turismului, fie au reușit să obțină avizele în această vară.
CITEȘTE ȘI TUI Travel Center: Peste 80% dintre turiștii care intră cu vouchere de vacanță în agenții vor să meargă pe litoral și în vârf de sezon, chiar dacă trebuie să plătească în plus. Sfaturi pentru turiștiDin datele ANTREC, în România sunt în jur de 6.000 de pensiuni rurale și urbane, ceea ce înseamnă că numărul lor va crește cu peste 10% datorită voucherelor de vacanță. În plus, tot din acest motiv a crescut nu doar numărul de turiști la pensiuni, ci și durata sejurului. Până anii trecuți, majoritatea turiștilor veneau la pensiuni în weekend, însă cei cu vouchere au stat chiar și 5-6 nopți.
Cei care lucrează în turism se tem că dacă de la anul aceste vouchere vor fi înlocuite cu prime de vacanțe în bani, așa cum a anunțat cu ceva timp în urmă ministrul Muncii, românii vor prefera să îi cheltuiască pe altceva și nu pe vacanțe. "Trebuie să continue tot sub formă de tichete, nu de bani. Dacă un lucru merge bine, trebuie continuat", a încheiat Stoian.
Voucherele de vacanță au fost oferite în această primăvară angajaților din instituțiile statului. Valoarea cumulată a voucherelor primite de un angajat este de 1.450 lei. Acestea pot fi folosite pentru a achita cazarea, masa sau transportul pentru o vacanță în România. Nu sunt transmisibile și nu pot fi vândute / schimbate.