BNR împrumută băncile cu 6,5 miliarde de lei, pe fondul deficitului de lichiditate

BNR împrumută băncile cu 6,5 miliarde de lei, pe fondul deficitului de lichiditate
scris 24 sep 2018

Banca Națională a României a împrumutat băncile cu 6,5 miliarde de lei printr-o operațiune repo la 7 zile, după o creștere a ratelor de dobândă pe piața interbancară la debutul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

BNR a reluat, astăzi, operațiunile de injecție de lichiditate în sistemul bancar, după o pauză de o săptămână. Pe 24 septembrie începe și perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii, astfel că băncile au nevoie de lichiditate suplimentară pentru a acoperi eventualele găuri de RMO.

Urmărește-ne și pe Google News

Împrumuturile de tip repo sunt la nivelul dobânzii cheie, de 2,5% în prezent. În piața interbancară, dobânzile au început să crească la finele săptămânii trecute pe scadențele scurte, de până la 7 zile, ajungând la 2,6-2,7% la fixing-ul de la ora 11 de luni, în condițiile în care piața anticipa deficitul de lichiditate.

BNR împrumută băncile cu 6,5 miliarde de lei, pe fondul deficitului de lichiditate

Situația pare mai bună din această perspectivă decât cea de la finele lunii trecute, când băncile comerciale luau 12,2 miliarde de la banca centrală, cea mai mare sumă din ultimii 6 ani.

Jocurile video, o afacere de 156 milioane de dolari pentru dezvoltatorii din România CITEȘTE ȘI Jocurile video, o afacere de 156 milioane de dolari pentru dezvoltatorii din România

Banii furnizați de BNR ar trebui să aducă dobânzile pe scadențe scurte în preajma sau sub nivelul dobânzii cheie, însă economiștii UniCredit se așteaptă ca acestea să rămână la niveluri relativ ridicate în această săptămână, cu volatilitate mai ales pe termenele scurte.

O parte din banii împrumutați de către bănci s-au dus la Ministerul de Finanțe, care a ieșit în piață cu o ofertă de titluri de stat de 500 de milioane de lei, cu scadența în aprilie 2024. Băncile au supra-subscris oferta, iar statul a împrumutat în cele din urmă 655 de milioane de lei, la un randament mediu de 4,39%, foarte apropiat de cel din piața secundară.

BNR a reluat operațiunile repo în luna august, după o pauză de 8 luni, în condițiile unei creșteri substanțiale a ratelor interbancare de la începutul anului, urmare a creșterii inflației și a dobânzii cheie de la 1,75% la 2,5%. Până în iulie, sistemul bancar a fost pe excedent de lichiditate, iar din aprilie până în iulie BNR a luat banii în exces din piață prin operațiuni de atragere depozite la nivelul dobânzii cheie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
repo
lichiditate