Comisia Europeană a dat în judecată Polonia din cauza schimbărilor de la Curtea Supremă

Comisia Europeană a dat în judecată Polonia din cauza schimbărilor de la Curtea Supremă
scris 24 sep 2018

Comisia Europeană a sesizat, luni, Curtea de Justiție a UE cu o acțiune împotriva Poloniei în constatarea neîndeplinirii obligațiilor ce decurg din calitatea de stat membru din cauza încălcărilor principiului independenței judiciare generate de noua lege poloneză privind Curtea Supremă, solicitând Curții să dispună măsuri provizorii până la pronunțarea unei hotărâri în cauză.

“Punerea în aplicare a contestatului regim de pensionare pentru judecătorii Curții Supreme din Polonia este în prezent accelerată și creează un risc de prejudiciu grav și ireparabil pentru independența sistemului judiciar din Polonia, și, prin urmare, pentru ordinea juridică a Uniunii”, arată Comisia într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News

În temeiul unei noi legi adoptate de Polonia, vârsta de pensionare a judecătorilor de la Curtea Supremă a fost redusă de la 70 la 65 de ani, existând astfel riscul ca 27 dintre cei 72 de judecători ai acestei instanțe să fie forțați să iasă la pensie. Măsura o vizează și pe prim-președinta Curții Supreme, al cărei mandat de 6 ani, prevăzut în Constituție, ar urma să se încheie înainte de termen.

Republica Moldova: Curtea Constituțională i-a suspendat din nou atribuțiile președintelui Dodon CITEȘTE ȘI Republica Moldova: Curtea Constituțională i-a suspendat din nou atribuțiile președintelui Dodon

Potrivit legii, care a intrat în vigoare la 3 aprilie 2018, judecătorii actuali vizați de reducerea vârstei de pensionare au posibilitatea de a solicita o prelungire a mandatului de către Președintele Republicii, care poate fi acordată pentru o perioadă de trei ani, reînnoibilă o singură dată. Comisia notează însă că nu au fost stabilite criterii clare pe care să se întemeieze decizia președintelui și nu este disponibilă nicio cale de atac în cazul în care solicitarea este respinsă.

Mai mult, singura garanție propusă de autoritățile poloneze este consultarea neobligatorie a Consiliului Național Judiciar, organism care, potrivit Comisiei, este constituit în prezent într-un mod care încalcă standardele europene referitoare la independența sistemului judiciar.

Comisia Europeană își menține poziția potrivit căreia legea poloneză privind Curtea Supremă este incompatibilă cu dreptul UE întrucât aduce atingere principiului independenței judiciare, inclusiv principiului inamovibilității judecătorilor. Comisia consideră, prin urmare, că Polonia nu își îndeplinește obligațiile care îi revin în temeiul articolului 19 alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană, coroborat cu articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

La 2 iulie 2018, Comisia a trimis autorităților poloneze o scrisoare de punere în întârziere referitoare la Legea privind Curtea Supremă, urmată, la 14 august 2018, de un aviz motivat. În ambele ocazii, răspunsurile autorităților poloneze nu au reușit să atenueze preocupările de natură juridică ale Comisiei.

Prin urmare, Comisia a trecut la etapa următoare a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și a decis să trimită cazul în fața Curții de Justiție a UE.

În aceeași cerere, Comisia a decis, de asemenea, să solicite Curții de Justiție să dispună măsuri provizorii, astfel încât Curtea Supremă a Poloniei să fie repusă în situația în care se afla înainte de 3 aprilie 2018, data la care au fost adoptate legile noi în litigiu.

În plus, Comisia a decis să solicite Curții de Justiție să soluționeze cauza în procedură accelerată, pentru ca hotărârea definitivă să fie pronunțată în cel mai scurt timp posibil.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
polonia
curtea de justitie a ue
curtea suprema
schimbari
lege
independenta judiciara