BNR decide să iasă cu o poziție împotriva monedelor virtuale, precum bitcoin: Sunt active speculative, extrem de volatile și riscante, descurajăm orice fel de implicare!

BNR decide să iasă cu o poziție împotriva monedelor virtuale, precum bitcoin: Sunt active  speculative, extrem de volatile și riscante, descurajăm orice fel de implicare!
scris 6 feb 2018

Banca Națională a României a decis să iasă, după 3 ani, cu o poziție pe tema monedelor virtuale, precum bitcoin, și precizează că le clasifică drept active  speculative, extrem de volatile și riscante, transmițând totodată, în principal băncilor, că descurajează orice fel de implicare în legătură cu astfel de monede. Bitcoin, cea mai cunoscută cripto-monedă, a atins la finele anului trecut un maxim istoric de aproape 20.000 de dolari, dar în numai câteva săptămâni s-a prăbușit în jurul a 6.000 de dolari.

Ultima poziție oficială pe tema asta a BNR, exprimată într-un comunicat, a fost în martie 2015.

Urmărește-ne și pe Google News

Atunci, în 2015, BNR transmitea că moneda virtuală nu este una națională și nici valută, că acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie din punct de vedere legal și că utilizarea schemelor de monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată prezintă potențiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementării și a supravegherii, spălarea banilor, finanțarea terorismului, volatilitatea prețului și lipsa unei securități adecvate. Era amintit totodată că Autoritatea Bancară Europeană a avertizat consumatorii cu privire la riscurile asociate cumpărării, deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și, ulterior, a emis o opinie referitoare la schemele de monedă virtuală. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Mesajul integral de astăzi al BNR:

"În contextul evoluției schemelor de monede virtuale, inclusiv a riscurilor asociate acestora, Banca Națională a României își întărește poziția exprimată prin comunicatul emis în martie 2015, când atrăgea atenția asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite în astfel de monede.

EXCLUSIV Falimentele și schimbarea legislației scot la lumină realitatea din piața asigurărilor: numărul agenților din acte a scăzut abrupt. Persoane care se folosesc de CNP-urile rudelor, firme cu zeci de mii de colaboratori doar “pe hârtie” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Falimentele și schimbarea legislației scot la lumină realitatea din piața asigurărilor: numărul agenților din acte a scăzut abrupt. Persoane care se folosesc de CNP-urile rudelor, firme cu zeci de mii de colaboratori doar “pe hârtie”

Banca Națională a României semnalează o creștere a interesului populației față de monedele virtuale, în special Bitcoin, atât din perspectiva deținerii și tranzacționării acestora, cât și ca afacere. Pe fondul lipsei reglementărilor și a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum și a diversificării acestora, s-au amplificat riscurile financiare și reputaționale la nivelul deținătorilor.

Totodată, având în vedere creșterea exponențială din ultima perioadă a prețului majorității monedelor virtuale și a fluctuațiilor foarte mari înregistrate de acestea pe perioade foarte scurte, Banca Națională a României clasifică monedele virtuale, cum ar fi Bitcon, drept active  speculative, extrem de volatile și riscante.

În scopul evitării manifestării riscului reputațional la nivelul instituțiilor de credit, Banca Națională a României, în calitatea sa de autoritate de supraveghere a acestora, descurajează orice fel de implicare în legătură cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entitățile care oferă servicii de investiții sau de tranzacționare a acestor monede.

EXCLUSIV Înalta Curte de Casație și Justiție ar putea fi sesizată cu un recurs în interesul legii care să tranșeze problema creditelor în franci elvețieni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Înalta Curte de Casație și Justiție ar putea fi sesizată cu un recurs în interesul legii care să tranșeze problema creditelor în franci elvețieni

Banca Națională a României va continua să monitorizeze evoluția schemelor de monede virtuale din perspectiva manifestării unor potențiale riscuri asupra sistemului financiar, cu mențiunea că, în prezent, datorită volumelor foarte mici, aceste scheme nu reprezintă o amenințare la adresa stabilității financiare din România".

Bitcoin este tranzacționat, marți, pentru aproximativ 6.000 de dolari pe unitate, cu circa 11% sub nivelul de ieri. Moneda a atins, astăzi, un nou minim al ultimelor aproape 3 luni, coborând, pentru scurt timp, chiar sub pragul de 6.000 de dolari.

De la începutul anului, criptomoneda a pierdut circa 50% din valoare.

Declinul bitcoin este influențat de faptul că autoritățile din toată lumea iau în calcul reglementarea tranzacțiilor cu monede virtuale. În ultimul timp, valul de scăderi pentru bitcoin a fost influențat de informații  privind anumite reglementări pregătite de Coreea de Sud, precum și de temerile legate de noi restricții pe piața din China. Decizia Facebook de a interzice publicitatea pentru monede virtuale a influențat de asemenea prețul bitcoin.

Anul trecut, bitcoin  a avut o ascensiune extraordinară, ajungând să aibă, în decembrie, o valoare de 20 de ori mai mare decât la începutul anului.

Avansul monedei virtuale nu a continuat însă și în acest an, iar cea mai populară criptomonedă a încheiat prima lună din acest an cu un declin de 29%, cel mai mare la nivelul unei luni din ultimii trei ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
bitcoin