Avionul A340 aparținând companiei românești Legend Airlines, reținut pe aeroportul din Vatry de joi, a redecolat luni, de Crăciun, la ora locală 14.30 (15.30, ora României), cu 301 dintre cei 303 pasageri indieni la bord, către India, relatează The Huffington Post.
Aeronava, care a venit de la Dubai și urma să se ducă în Nicaragua se înfreaptă către Fujaïrah, în Emirateke Arabe Unite (EAU), potrivit site-ului specializat Flight Radar, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un grup de pasageri care refuza să urce la bord și cerea să se întoarcă la Dubai sau să fie condus în Nicaragua, a întârziat plecarea, prevăzută în dimineața Crăciunului, potrivit BFMTV.
Suspiciuni cu privire la trafic de persoane - care au justificat blocarea aeronavei și a pasagerilor acesteia - nu au fost îndepărtate definitiv de către justiția franceză.
„Această decizie face posibilă luarea în considerare a redirecționării pasagerilor plasați în zona de așteptare” din aeroport, a anunțat apoi prefectura într-un comunicat de presă, fără a oferi detalii despre vreo destinație.
„Prin urmare, autoritățile competente ale Direcției Generale a Aviației Civile (DGAC) lucrează pentru obținerea autorizațiilor necesare pentru ca aeronava să poată decola din nou, care ar trebui să aibă loc cel târziu luni dimineață”, a mai spus ea.
CITEȘTE ȘI FOTO La Craiova au început probele cu primul avion IAR 99 SM produs chiar de Avioane CraiovaPosibilitatea plecării acestor pasageri indieni, 303 în total, dar dintre care doi se află încă în custodia poliției, este întărită de anularea de către instanțe a procedurii de menținere a unui pasager după trei zile în aeroport, decizie care s-ar putea aplica altora.
Această anulare, decisă de un judecător de libertăți și detenție (JLD), se explică în special prin perioada de așteptare de 11 ore dintre momentul în care avionul a fost imobilizat și momentul în care un judecător a fost sesizat, ceea ce constituie „un atac disproporționat asupra drepturilor omului”, conform ordinului consultat de AFP.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Romaero, compania aeronautică a statului, își cere insolvența. Anterior - obligație de a plăti despăgubiri uriașe unui om de afaceri„Este foarte probabil ca celelalte dosare să urmeze aceeași cale”, a declarat șeful baroului Châlons-en-Champagne, François Procureur, în cadrul unui briefing de presă după această decizie.
Oprirea la sol a survenit în urma unei ''sesizări anonime'' potrivit căreia avionul ''transporta pasageri indieni (...) susceptibili de a fi victime ale traficului de persoane'', a precizat pentru AFP parchetul din Paris.
Doi pasageri au fost chestionați de Poliția franceză, iar Liliana Bakayoko spune că operatorul aerian va coopera cu autoritățile franceze, rezervându-și, în același timp, dreptul de a acționa în justiție în cazul în care vor fi formulate acuzații, conform datelor analizate de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Români blocați pe aeroportul din München. Zborul a fost anulat pentru că ...nu a avut cine să le încarce la timp bagajele în avionTraficul de ființe umane în Franța presupune o pedeapsă potențială de până la 20 de ani închisoare.
Ambasada Indiei în Franța a primit acces consular la cei peste 300 de indieni. Potrivit unor rapoarte, printre pasagerii din avion se află și minori.
CITEȘTE ȘI FOTO La Craiova au început probele cu primul avion IAR 99 SM produs chiar de Avioane Craiova
Profit.ro a contactat compania aeriană românească, urmând să prezinte poziția acesteia dacă va fi transmisă.
Această imobilizare a avut loc în urma ”unei semnalări anonime”, subliniază Parchetul din Paris, care verifică dacă ”elemente vor corobora” aceste suspiciuni, arată news.ro.
CITEȘTE ȘI McDonald’s anunță strategia de creștere: Burgeri mai mari!Jurisdicția Națională Luptei împotriva Criminalității Organizate (JUNALCO) ”a preluat ancheta pentru a verifica dacă elemente vor corobora suspiciunea cu privire la trafic de persoane în bandă organizată, o infracțiune penală pasibilă de (până la) 20 de ani de închisoare și amendă de (până la) trei milioane de euro”, precizează parchetul.
”Ditrecția Națională a Poliției Frontierei (Oficiul Luptei împotriva Traficului Ilegal de Migranți, OLTIM), Jandarmeria Transporturilor și Brigada de Căutare din Vitry-le-François au fost cosesizate și procedează la audieri și verificări ale condițiilor și obiectivelor transportului de pasageri”, precizează parchetul.
INTERVENȚIE A BRIGĂZII JANDARMENIEI TRANSPORTURILOR AERIENE
Prefectura din Marne a anunțat într-un comunicat că acest zbor - al companiei românești Legend Airlines - ”a rămas imobilizat pe pista aeroportului din Vatry, în urma aterizării (joi) după-amiaza” și unei intervenții a Brigăzii Jandarmeriei Transporturilor Aeriene la bord.
CITEȘTE ȘI Tranzacție - Zabka, cel mai mare retailer de proximitate din Polonia, care vrea să treacă peste Amazon, intră pe piața din România. Prima investiție majoră a lanțului în afara PolonieiPrefectura a confirmat AFP că avionul era în continuare imobilizat la sol vineri după-amiaza.
Acest avion, de tip Airbus 340 (A340), ”care urma să efectueze o escală tehnică” la Vatry, ”avea la bord 303 pasageri de naționalitate indiană”, precizează într-un comunicat prefectura.
Potrivit unei surse apropiate dosarului, care precizează că avionul s-a oprit la vatry pentru a realimenta cu carburant, acești pasageri indieni ar vrea să se ducă în America Centrală pentru a încerca să intre apoi în mod ilegal în Statele Unite sau Canada, arată sursa citată.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Unii bugetari nu primesc majorarea de 5% din ianuarie. Se amână reorganizarea și la agenții/autorități/instituții autonome din subordinea Parlamentului. UPDATE Ministerul confirmăPrefectul din Marne a extins temporar - prin două decizii succesive, publicate joi seara și vineri dimineața - zona de așteptare a străinilor în sala de primire a aeroportului, unde pasagerii dispun, potrivit prefecturii, de ”paturi individuale”.
Un dispozitiv al Jandarmeriei împiedica vineri după-amiaza accesul pe aeroport, a constatat o jurnalistă AFP.
Legend Airlines este o companie aeriană înregistrată în UE, înființată în 2020 și cu sediul în București.
Flota este formată din aeronave din familia Airbus A340, singurele disponibile în România și pregătite pentru zboruri charter și ACMI.
Acționarii companiei sunt Ramin Youresh și Timor Shahab, din Afganistan, cu cetățenie din Emiratele Arabe Unite, conform termene.ro.