Argumentele avansate pentru prăbușirea Octagon, printre marii constructori din România: Bariere și reglementări nesemnificative pe piață în lupta cu firme mici plus penuria de angajați calificați. "Deficit național de 200.000 muncitori calificați."

Argumentele avansate pentru prăbușirea Octagon, printre marii constructori din România: Bariere și reglementări nesemnificative pe piață în lupta cu firme mici plus penuria de angajați calificați. "Deficit național de 200.000 muncitori calificați."

Sursa foto:facebook companie

scris 4 iul 2019

Compania Octagon, unul dintre principalii jucători de pe piața construcțiilor din România, controlată de omul de afaceri grec Alexandros Ignatiadis, intrată în insolvență în primăvara acestui an, justifică acum demersul inclusiv prin penuria de angajați calificați, care a generat implicit creșterea costurilor asociate manoperei în ultimii 2 ani, arătând că pentru acest an este estimat un deficit național de 200.000 muncitori calificați în domeniul construcțiilor. Un alt motiv invocat este acela că piața serviciilor de construcții are un nivel ridicat de fragmentare, iar concurența mare, "cu bariere nesemnificative de intrare și reglementări nesemnificative", a permis firmelor mici, fără istoric și experiență, să pătrundă pe piața construcțiilor rezidențiale si comerciale, ceea ce a generat o presiune excesivă asupra prețurilor contractelor de construcții și implicit asupra marjei de profit.

Profit.ro a relatat anterior că Octagon a avut în 2018 afaceri în creștere, dar a intrat pe pierderi după 3 ani de profit, cu un minus de peste 24 milioane lei și datorii de aproape 78 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

În intervalul 2015-2017, compania reușise să opereze pe profit, în marja unui câștig de 1,1-2,5 milioane lei. Pierderea din 2018 a fost cea mai mare de la înființare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Fostul partener imobiliar al Rockefeller în România ridică un bloc Art Deco cu sindicatul Cartel Alfa și caută terenuri pentru proiecte noi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul partener imobiliar al Rockefeller în România ridică un bloc Art Deco cu sindicatul Cartel Alfa și caută terenuri pentru proiecte noi

Compania și-a argumentat intrarea în insolvență prin creșterea prețului la materialele de construcții și scumpirea manoperei.

„Motivul principal a fost creșterea prețului la materialele de construcții și scumpirea manoperei, iar contractele noastre au fost semnate în 2017 cu clauze ferme nenegociabile. Acest fapt a dus la situația pe care o regretăm“, au declarat atunci pentru Profit.ro reprezentanții companiei.

Într-un document redactat acum, compania prezintă o serie de argumente care i-au declanșat insolvența:

a) Creșterea peste așteptări a prețurilor materialelor de construcții in 2017 și 2018 a erodat marja de profit a societății pentru contracte negociate in 2017 cu clauze inflexibile în ce privește creșterile de preturi la materiale. Acest lucru a dus la pierderi și decapitalizare accelerată a societății in 2018.

b) Penuria de forță de muncă calificată și implicit creșterea costurilor asociate manoperei în ultimii 2 ani; pentru 2019 se estimează un deficit național de forță de muncă calificată de 200.000 muncitori calificați în domeniul construcțiilor.

c) Piața serviciilor de construcții are un nivel ridicat de fragmentare. Concurența mare, cu bariere nesemnificative de intrare și reglementări nesemnificative, a permis firmelor mici, fără istoric și experiență, să pătrundă pe piața construcțiilor rezidențiale și comerciale, ceea ce a generat o presiune excesivă asupra prețurilor contractelor de construcții și implicit asupra marjei de profit.

d) Prețurile contractelor negociate în 2017 și executate ulterior nu au prevăzut inflația mare a preturilor materialelor de construcții și a forței de muncă, ceea ce a rezultat în marje de profit negative și implicit decapitalizarea societății.

Cererea de insolvență a fost precedată de solicitări ale diferitelor firme, având calitatea de creditori, pentru încuviințarea executării silite a Octagon, două dintre aceste cereri fiind admise.

EXCLUSIV Fondul grec de investiții Zeus Capital vrea să cumpere clădiri de birouri în București de până în 120 milioane euro. Speră la o achiziție în 2019. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul grec de investiții Zeus Capital vrea să cumpere clădiri de birouri în București de până în 120 milioane euro. Speră la o achiziție în 2019. "România este o poveste frumoasă, dar când intri în analiză, apar semne de întrebare.“

Compania a fost implicată în diverse proiecte precum ansamblul rezidențial Baba Novac, clădirile de birouri Hermes Business Campus, Sky Tower și Green Court, complexul comercial Auchan din Drumul Taberei, București.

Octagon a fost fondată în 2005.

viewscnt
Afla mai multe despre
octagon
insolventa
imobiliar
constructii