Aproape jumătate din totalul turiștilor ajunși pe litoral în weekend s-au cazat "la negru"

Aproape jumătate din totalul turiștilor ajunși pe litoral în weekend s-au cazat "la negru"
scris 8 aug 2016

Mai mult de 100.000 din cei 235.000 de turiști ajunși în stațiunile de pe litoral weekend-ul trecut, cel mai aglomerat de la mare din acest an, s-au cazat la negru, ținând cont că în hotelurile și pensiunile acreditate din tot județul Constanța, care cumulează 108.000 de locuri, au intrat, după cum spun turoperatorii, puțin peste 135.000 de turiști.

Cine a mers în weekend la mare a constatat pe pielea lui cât de aglomerate au fost stațiunile. Încă de la ora 5 dimineața, sâmbătă, pe autostrada A2, la ieșirea de pe Centura Capitalei, se formaseră cozi și erau porțiuni în care se circula bară la bară. Luni, Ministerul de Interne a anunțat că pe litoralul Mării Negre au fost înregistrați zilnic, în intervalul 5-7 august, peste 235.000 de turiști.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă există instituții care au reușit să numere turiștii, sunt și structuri care au evidența locurilor de cazare acreditate de pe litoral. În tot județul Constanța, inclusiv în oraș, există 108.000 de structuri de cazare clasificate, iar în curs de clasificare sunt alte câteva sute, a declarat pentru Profit.ro George Borună, directorul general al Direcției Generale de Control și Autorizare din cadrul Autorității Naționale pentru Turism (ANT). "Deci, plus-minus 110.000 de locuri clasificate în tot județul, cu tot cu orașul Constanța", a precizat acesta.

Briza CITEȘTE ȘI Briza

La 110.000 de locuri sunt în jur de 55.000 de camere, iar acestea trebuie înmulțite cu 2,5, adică numărul mediu de români care se cazează într-o cameră la mare, a calculat Aurelian Marin, proprietarul agenției Paradis Vacanțe de Vis din Constanța, unul dintre cei mai mari turoperatori specializați în vacanțele pe litoral. Din calculele acestuia reiese că în structurile acreditate au înnoptat în acest weekend 137.000-138.000 de turiști.

De la 137.000 până la mai mult de 235.000 de turiști, câți a anunțat ministerul că au fost în acest weekend la mare, este o diferență de aproape 100.000 de persoane.

"În Costinești, mai mult de jumătate din locuri sunt neclasificate. Vama Veche și 2 Mai nu fac nici ele excepție, iar în Eforie Nord fiecare locuitor are o cameră de închiriat și cazează", a spus Aurelian Marin.

Șeful agenției de turism a adăugat că "la gazdă" se cazează mulți turiști și în orașul Constanța, iar partea de nord a stațiunii Mamaia este plină de vile, viluțe și apartamente care "nu sunt pe nicăieri". Cert este, apreciază acesta, că "la alb" nu stau mai mult de 130 și ceva de mii de turiști. "Diferența nu poate fi altundeva decât în structuri neclasificate", a completat el.

Confesiunile unui director de hotel all inclusive CITEȘTE ȘI Confesiunile unui director de hotel all inclusive

Sunt 135.000 de locuri de cazare acreditate pe litoral, arată și Nicolae Bucovală, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc și unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri de la mare. Între cifra avansată de el și datele ANT este o diferență de mai mult de 25.000 de locuri. "Nu le are pe toate în evidență. Apartamentele de la Mamaia Nord...", spune el, însă Borună de la ANT afirmă că cele 108.000 de locuri acreditate sunt din statisticile la zi.

Pe de altă parte, și Bucovală recunoaște că sunt multe locuri de cazare "la negru", la locuitori. "Cei cu cheia, ăia care stau pe bulevard la Eforie Nord, la intrarea în Mamaia... Antifrauda se duce și confiscă pătrunjelul femeii din Piața Obor, iar cu ăștia n-au treabă. Flutură cheia de n-ai loc de ei", afirmă oficialul FPTR. El adaugă că este greu de apreciat câți localnici cazează turiști, în condițiile în care nu se duc să-și declare activitatea la primărie.

FOTO Murad construiește un hotel cu apartamente de peste 200 mp, pe care îl vrea \ CITEȘTE ȘI FOTO Murad construiește un hotel cu apartamente de peste 200 mp, pe care îl vrea "cel mai luxos de la mare"

Turoperatorii de pe litoral estimează, în fiecare an, că au ajuns la mare mai mult de 1.5 milioane de turiști în fiecare vară, deși Institutul Național de Statistică arată că, vara trecută, litoralul românesc (exceptând orașul Constanța) a primit mai puțin de 800.000 de turiști români și aproape 30.000 de străini. Este ușor de ghicit ce s-a întâmplat cu diferența.

Pe de altă parte, unele voci de pe litoral spun că anul acesta, când unii români au renunțat la Turcia, iar alții s-au temut să mai plece din țară, speriați de atentatele teroriste din Europa, gradul de ocupare de pe litoral a crescut cu 50% față de vara anului trecut. Bucovală contestă însă acest procent: "Exclus. Asta înseamnă că vara trecută, când în vârf de sezon stațiunile au fost aproape pline, am funcționat cu hotelurile la jumătate?".

El estimează că, în realitate, creșterea din acest an nu va depăși 10%. Dar cozile de pe autostradă, mult mai dense decât cele de anul trecut, sunt și ele reale, așa că este posibil ca adevăratele creșteri să fie consemnate în apartamentele celor care flutură cheile pe marginea străzii.

viewscnt
Afla mai multe despre
litoral
turisti
negru
cazare