Președintele Autorității Naționale pentru Turism (ANT), Anca Nedea, le recomandă românilor care vor să-și facă vacanțele peste graniță, în special în Turcia, să se îndrepte către turismul intern până la calmarea situației din această țară.
Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului și ANT au fost acuzate de mai multe voci din turism că nu s-au implicat, cel puțin verbal, așa cum se obișnuiește în domeniu, în cazul turiștilor români blocați în Turcia. "Mă ajută cineva cu poziția oficială a Ministerului Turismului în ceea ce privește siguranța și nevoile turiștilor români aflați sau care urmează să meargă în Turcia?! Cum care Minister al Turismului?!", a scris sâmbătă pe facebook Florin Jianu, fost ministru pentru IMM și Turism în guvernul Ponta.
Contactată de Profit.ro, Anca Nedea a răspuns că instituția pe care o conduce a monitorizat, sub coordonarea Ministerului Economiei, situațiade sâmbătă, însă la nivelul Guvernului s-a decis ca toate comunicările pe această temă să fie făcute de către Ministerul Afacerilor Externe(MAE). "Ca jucător în mediul privat, poți face afirmații mai ușor, dar ca autoritate națională pentru turism responsabilitatea e mult mai mare, având în vedere că la nivel guvernamental s-a decis ca tot ce înseamnă comunicare pe situația din Turcia să se facă, așa cum e normal la nivelul fiecărui stat, în mod unitar", a precizat ea
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nedea a explicat că ANT are ca obligație stimularea incoming-ului și a turismului intern. Ea a ținut să precizeze ca Autoritatea Națională pentru Turism are ca prioritate protecția turistilor romani. Cel puțin până la lămurirea situației din Turcia și calmarea evenimentelor, Anca Nedea le recomandă românilor să se îndrepte către turismul intern, iar dacă totuși decid să circule în afara țării, să își ia toate măsurile de protecție și să apeleze la informațiile existente pe site-ul MAE.
Nedea crede că MAE a reusit cu succes aducerea în țară a românilor aflați în dificultate. Ajunși pe teritoriul țării, ANT va colabora cu MAE și va monitoriza ca turiștilor să le fie respectate drepturile comerciale asumate prin contractul încheiat pentru pachetul turistic achiziționat. În acest sens, pe site-ul și pagina de facebook ale instituției pot fi găsite datele de contact și numerele de telefon puse la dispoziția turiștilor.
"Ne pasă de agențiile care fac outgoing, dar nu suntem o agenție privată sau ANAT, care coordonează agenții private. Atunci e normal să iasă cu poziții, să încerce să minimizeze pierderile acestor companii. Fac apel către întreaga industrie ca în astfel de situații să aibă foartă multă responsabilitate în afirmații", a mai spus șefa ANT.
Potrivit News.ro, MAE a transmis sâmbătă seara o nouă atenționare pentru Turcia, afirmând că turiștii români, dar și restul cetățenilor, ar trebui să evite deplasările în această țară pe cât posibil și să verifice tot timpul disponbilitatea efectuării călătoriei dinspre și înspre Turcia, ca urmare a evenimentelor de vineri noapte.
"Referitor la evenimentele aflate în curs de desfășurare în Republica Turcia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați pe teritoriul acestui stat să evite orice deplasări care nu sunt necesare, în special în locurile aglomerate și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne", se arată într-un comunicat MAE.
Se recomandă cetățenilor români să verifice cu operatorii de transport și de turism disponibilitatea efectuării călătoriei spre și dinspre
Turcia.
În pofida recomandărilor, 61 de români, printre care și patru copii, au plecat către Istanbul cu aeronava care a decolat sâmbătă după-amiază de
la București și care i-a repatriat pe românii blocați în aeroportul Ataturk, alți 1.200 de turiști plecând către destinații precum Antalya și Bodrum cu șapte curse charter în cursul zilei.
În cursul zilei de sâmbătă au plecat către Turcia aproape 1.300 de români. Circa 1.200 dintre aceștia au plecat către destinații turistice, precum Antalya și Bodrum, prin curse charter.