Anastasiu, promotorul Kurzarbeit în România: De această măsură vor beneficia peste 100.000 de firme, pe unele le va salva de la insolvență

Anastasiu, promotorul Kurzarbeit în România: De această măsură vor beneficia peste 100.000 de firme, pe unele le va salva de la insolvență
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 12 aug 2020

Măsura care combină pe timp limitat șomajul cu munca, numită în Germania "Kurzarbeit", și care va fi aplicată până la finalul anului și în România, va sprijini peste 100.000 de firme și vor beneficia 350.000 - 500.000 de angajați, apreciază, într-o discuție cu Profit.ro, omul de afaceri Dragoș Anastașiu, președinte al Camerei de Comerț Româno-Germane și cel care a vorbit pentru prima dată de sistemul Kurzarbeit în România, promovând această măsură în discuțiile cu Guvernul.

El a cerut sistemul Kurzarbeit și într-o opinie scrisă în Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Această măsură va ajuta peste 100.000 de companii din România, afectate de pandemie, care altfel și-ar fi pierdut angajații, iar unele dintre ele ar fi riscat falimentul. Oamenii s-ar fi dus în șomaj, și-ar fi pierdut locurile de muncă, și vorbim de 350.000 - 500.000 de persoane", spune Anastasiu.

El apreciază că, în contextul în care angajatorii și-ar fi pierdut oamenii, în cazul în care cererea se va reface după pandemie, mulți dintre aceștia nu vor mai avea cu cine lucra, pentru că unii angajați vor pleca, între timp, din țară.

EXCLUSIV Fostul președinte ASF Dan Radu Rușanu pregătește un turn de birouri lângă noua stație de metrou Academia Militară CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul președinte ASF Dan Radu Rușanu pregătește un turn de birouri lângă noua stație de metrou Academia Militară

Guvernul a reglementat zilele trecute, printr-o ordonanță de urgență, posibilitatea reducerii timpului de muncă, acordarea unor indemnizații pentru zilieri și sezonieri, precum și încurajarea telemuncii. Aproximativ 700.000 de persoane vor beneficia, în total, de noile măsuri adoptate, impactul bugetar fiind estimat la 2,4 miliarde lei.

"Este o măsură care atenuează criza ce va urma. Sistemul a fost probat în Germania și a funcționat de fiecare dată. Nu e un pansament pentru un management prost, ci atunci când apare un eveniment necontrolabil și care nu e provocat de angajați, management sau de guvern, cum e pandemia de Covid 19 sau catastrofe de de tip tsunami, cutremur, inundații etc., apare această posibilitate ca, pentru un timp limitat, să combini șomajul cu munca și să le poți face pe amândouă deodată. Discuțiile au fost lungi, modelul e german, de 100 de ani", a explicat Anastasiu.

El spune că implementarea acestui sistem a reprezentat o muncă de echipă uriașă în Coaliția pentru Dezvoltarea României, care a elaborat singură textul de lege inițial și și l-a semialiniat inclusiv cu sindicatele. Omul de afaceri amintește că, prin măsura Kurzarbeit, firmele plătesc doar 50% din salariu, iar statul oferă 75% din diferență. Astfel, dacă un angajat avea salariu 1.000 de euro, primește de la firmă 500 de euro și muncește 50% din timpul de lucru inițial, iar din ceilalți 500 de euro, 75% este plătit de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
anastasiu
kurzarbeit